hamburger-icon

Kliker.info

Mostar : Skakači na noge ili na glavu, gradske vlasti ni za glavu ni za rep

Mostar : Skakači na noge ili na glavu, gradske vlasti ni za glavu ni za rep

26 Jula
06:12 2009

Danas u  u Mostaru počinju tradicionalni Skokovi sa Starog mosta. I ove godine takmiče se desetine hrabrih mladića iz Mostara, BiH, ali i susjednih država. Gradske vlasti ni ove godine nisu pokazale interes. Skočiti sa Starog mosta i biti proglašen najboljim skakačem osjećaj je koji se novcem ne može kupiti, kaže Lorens Listo višestruki šampion skokova na glavu sa simbola grada Mostara.„Od malih nogu sam skakao s okolnih pećina u rijeku Neretvu!  Od kako znam za sebe gledam skokove sa Starog. Znao sam da ću skakati sa Starog mosta.“, kaže Lorens.

Saša Oručević predstavnik Kluba skakača u vodu „Mostari“ ističe da će i pored veoma loše finansijske situacije koja vlada u cijeloj državi i posebno Gradu Mostaru skokovi održati nivo koji su imali svih prethodnih godina.„Bez obzira što nemamo podršku niti od Grada niti od države već nekoliko godina, najavljen je skoro jednak broj skakača kao i prošle godine, koja je inače bila rekordna po broju skakača na noge i glavu – njih preko 80.“
Gradsku upravu ne zanima tradicija
Neki stari problemi i dalje su aktuelni. Gradska uprava Mostara opet neće učestvovati u organizaciji, niti pružiti bilo kakvu podršku za održavanje skokova sa Starog mosta. Ovakvim ignorantskim odnosom Gradske uprave Mostara skakači su ogorčeni.  “Politika je tu umiješala prste. Nekome nije u interesu da cvjeta Stari most kao ranije. Ja sam ga prije rata prao deterdžentom kako bi bio lijep i blistav, jer smo živjeli na mostu. I sada, ova mlada raja to isto čini. Vlastima nije u interesu da promovišu manifestaciju Skokova sa Starog mosta iz njima znanih razloga.“,  ističe Goran Fink, jedan od ogranizatora takmičenja. Lorensa Listu politika, kako kaže, ne zanima. Plan mu je, zajedno s Udruženjem  skakača,  podučavati mlađe naraštaje skokovima na glavu. Škola će biti otvorena za sve koji vole Mostar i žele postati dijelom priče o skakačima.„Niko nikome nije zabranio da učestvuje u skokovima sa Starog mosta. Neka dođe ko želi i učlani se u Školu skokova. Imat će trening… i siguran sam da će biti osposobljeni za učešće na nekim od narednih Skokova s mosta.“, kaže Listo.
U gradu koji u mnogim segmentima društvenog, kulturnog i političkog života još uvijek živi podijeljeno, ostaje nada da će manifestacija poput Skokova sa Starog mosta, koji će biti održani u nedjelju 26. jula, postati integrirajući faktor kao događaj koji je oduvijek simbolizirao Mostar i bio dio njegove tradicije.   (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku