hamburger-icon

Kliker.info

Mostar Sevdah Reunion na Mokroj gori : Sevdah za Nemanju i Vojvodu

Mostar Sevdah Reunion na Mokroj gori : Sevdah za Nemanju i Vojvodu

22 Januara
16:39 2014

kustacorbaPiše: Faruk Kajtaz (Starmo)

– Moram priznati da se od “holandske verzije” grupe Mostar Sevdah Reunion mogao očekivati štošta, ali ne i nastup u muzičkom dijelu filmskog festivala “Kustendorf”, koga po srbijanski planinskim zabitima organizora Emir – Nemanja Kusturica, inače stručnjak za film, muziku, istoriju, sport i građenje “starih gradova” od drveta i kamena.Posebno ne u društvu drugog “borca za srpsku nacionalističku stvar”, Bore Đorđevića – inače deklariranog i proglašenog četničkog vojvode!

Obzirom da sam u pokretanju ovog nekada kredibilnog projekta i sam aktivno učestvovao, jednostavno mi nije svejedno, što se ovo do prije nekog vremena ugledno ime, povlači po blatu srbijanske nacionalističe estradne elite o čijim izjavama i stavovima valjda nikome pametnom ne treba trošiti riječi. “Sekundiranje” Bori – Vojvodi i Emiru – Nemanji, nije ništa drugo do glupavi pragmatizam onih kojima je vlastiti integritet i dosljednost daleko ispod trenutne dobiti ili nekog sitnog ćara.

Iz daleke Holandije se gostovanje kod Kuste, možda i može protumačiti kao nešto “bezazleno”, ali iz vizure BiH i Mostar, to je sve samo ne običan nastup na nekom filmskom festivalu. Posebno to nije slučaj kada glavni “gazda” na tom istom mjestu i u isto vrijeme grmi o svojoj lojalnosti “srbijankoj otađbini”, koju čine Srbija i Republika Srpka!? I to nije sve.
Valjda da bi bio u skladu sa svojim trenutnim  preokupacijama, Nemanja je na otvaranju festivala izveo i kičerski “performans” na temu Atentana u Sarajevu uz pucanje, podvriskivanje i retro disko muziku. I u svemu tome učestvuje M.S.R. baš kao, Mostarci bi kazali “mahlukati”, koje Bora – Vojvoda i Emir Nemanja razvlače kako stignu i kako im se prohtije.
Ali šta drugo i očekivati od banda koji od svega onoga što je Mostar, najviše toga ima u imenu. Sve ostalo je davno nestalo negdje između Holandije, Prijedora, Sarajeva i Širokog Brijega. Svaki oblik “artizma” i mostarskog “šmeka” zamjenjen je muzičkim bućkurišom u kome je sevdah samo jedan dio precizno razrađne strategije, dopadanja svima i po svaku cijenu. Ovo će valjda shvatiti i oni koji još uvijek vjeruju kako su članovi ove frakcije M.S.R. nekakvi zaljubljenici u Mostar, BiH i Sevdah.

Daleko su oni od toga. Kako to uopšte može biti M.S.R. bez Ilijaza Delića, Mustafe Šantića ili Neđe Kovačevića?

Oni su sada zapravo tek blijede sjene vlastite stvarnosti, uglavljene u pokušaj da se priča o Bh kluturnom naslijeđu proda “ispod stola” i za male pare. Samo u tom odnosu snaga moguć je nastup i kod “umetnika” Kusturice i “rokera” Bore, koji su svoje cijele živote posvetili negiranju onoga što M.S.R. navodno želi promovirati!

Šta je slijedeće? “Sevdisanje” uz Emirovog i Borinog prijatelja Matiju Bečkovića? A lepo im je čovjek rekao “još čemo se ćerati…”

Podijeli

Jedan komentar

  1. LOLA
    LOLA 23 Januara, 14:29

    O Nemanji smradu izdajniku svoga soja i ne treba pricati a ni o budaletini Bori.
    Ljigavi su to gmizavci.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku