hamburger-icon

Kliker.info

Mostar : Ni nakon pet mjeseci grad na Neretvi nema gradonačelnika

Mostar : Ni nakon pet mjeseci grad na Neretvi nema gradonačelnika

13 Marta
07:42 2009

ImageNakon četiri sata rasprave, koliko po pravnim aktima grada može trajati jedna sjednica, Gradsko vijeće (GV) Mostara nije završilo nijedan od zadataka koje je javnost očekivala. Nije izabran gradonačelnik, a nije ni donesena odluka o privremenom finansiranju korisnika gradskog budžeta za prva tri mjeseca ove godine.  

Naime, OHR je – kao vrhovni tumač Statuta kojeg je u januaru 2004. godine nametnuo visoki predstavnik – ranije dostavio tumačenje da se nakon tri neuspješna kruga izbora gradonačelnika u GV-u krene ispočetka. Vijećnicima je stigla i preporuka vršitelja dužnosti visokog predstavnika, Raffi Gregoriana da se – u skladu sa Statutom – izbor gradonačelnika obavi tajnim glasanjem. No, podsjetimo, još prošle godine, kada se krenulo u izbor gradonačelnika, vijećnici su se većinom glasova opredijelili za javno izjašnjavanje. Danas je dva sata i 45 minuta trebalo vijećnicima da krenu sa konkretnim poslom – izborom gradonačelnika. Svo to vrijeme potrošeno je na jalove rasprave o tome šta će i kako biti na dnevnom redu, brojne pauze, te druga prepucavanja i nadmudrivanja. Nervoza je već nastala kada su vijećnici stranaka sa hrvatskim predznakom tražili da se najprije glasa o privremenom finansiranju, pa tek onda da se izabire gradonačelnik, što većinom glasova nije prošlo.

Mnogo vremena oduzela je, među ostalim, i rasprava o tome da li bi Vijeće trebalo biti u stalnom zasjedanju, dok se ne obave postavljeni zadaci, te šta to zapravo znači. Sjednica je počela u 17 sati, a konkretan posao glasanja za gradonačelnika počeo je tek oko 19 sati i 45 minuta. U prvom krugu glasanja, u kojem je po Statutu potrebna dvotrećinska većina od 24 od ukupno 35 vijećnika, kandidat SDA, Suad Hasandedić dobio je 14, kandidat HDZ-a BiH i aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić 13, kandidat Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB) Marko Romić 4 glasa, dok su četiri vijećnika bila suzdržana. U drugom krugu glasalo se za prva dva kandidata – Hasandedića i Bešlića, koji su opet dobili 14, odnosno 13 glasova, dok je ovaj put 8 vijećnika bilo suzdržano. U trećem krugu, u kojem je dovoljna prosta većina od 18 vijećničkih glasova, Ljubo Bešlić je dobio 14, Suad Hasandedić 12 glasova, dok ih je 9 bilo suzdržano. Podsjetimo, u trećem krugu je bio dovoljan i neriješen rezultat. U tom slučaju, mlađi kandidat bi bio gradonačelnik i to bi bio Ljubo Bešlić.

Nakon toga, na red je došla odluka o privremenom finansiranju, kao druga tačka dnevnog reda. Pošto se po pravnim aktima grada ne može preći na narednu tačku dnevnog reda, dok se ne završi prethodna, vijećnici hrvatskih stranaka tražili su da se ipak glasa o toj odluci. Nakon izjašnjavanja, 17 vijećnika je bilo „za", niko nije bio „protiv", no 18 vijećnika je bilo suzdržano, te takva odluka nije dobila dovoljan broj glasova, te se odluka o privremenom finansiranju nije ni razmatrana. Sjednica je prekinuta. Kolegij Gradskog vijeća će najvjerovatnije zasjedati sutra, a očekuje se da sjednica bude nastavljena najvjerovatnije u ponedjeljak. Treba reći kako je suština problema u „rovovskoj borbi" HDZ-a BiH i SDA, pošto obje te stanke pretendiraju na mjesto gradonačelnika. Podsjetimo, SDA je osvojila 12, a HDZ BiH sedam mandata u GV-u.

U jednom trenutku, vijećnik Adil Šuta je otvoreno rekao kako se usvajanjem odluke o privremenom finansiranju zapravo želi postići da se nastavi mandat Ljube Bešlića kao gradonačelnika, te da u isto vrijeme i predsjednik Gradskog vijeća bude iz reda hrvatskog naroda. On je spočitao kako bi se nakon usvajanja odluke o privremenom finansiranju odugovlačio izbor novog gradonačelnika, a na isti način – pritiscima – bi se donijela i odluka o budžetu za 2009. godinu. Vijećnici iz SDA su takođe postavljali i pitanje zašto gradonačelnik Bešlić nije na vrijeme pred Vijeće donio odluku o budžetu, još krajem ljeta 2008. godine. Vijećnik Ibrahim Roha Rahimić je pozvao vijećnike da kolektivno podnesu ostavke i da se predloži da Centralna izborna komisija (CIK) BiH na njihova mjesta – u skladu sa izbornim rezultatima – imenuje druge ljude, a sve zbog toga što ni nakon pet mjeseci Vijeće nije u stanju da izabere gradonačelnika. No, on je takođe oštro kritizirao HDZ BiH što je izigrao sporazum sa SDA iz 2004. godine, prema kojem je – podsjetimo – HDZ BiH bio se obavezao da će podržati SDA-ovog kandidata za gradonačelnika 2008. godine, ako SDA 2004. podrži HDZ-ovog Ljubu Bešlića, što je SDA tada – podsjetimo takođe – i učinila.

IZ HDZ-a su u više navrata ranije saopćili kako je taj sporazum nevažeći, jer mnoge od tačaka nisu ispoštovane. Na odluku vijećnika o privremenom finansiranju nisu utjecala ni obraćanja gostiju na zasjedanju – predsjednika Sindikata radnika Gradske administracije, koji je najavio štrajk za 19. mart, ako privremeno fiansiranje ne bude izglasano; zamjenika federalnog ombudsmana Amire Kazić, te predstavnika pokreta „Dosta", koji je podsjetio vijećnike na tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze građani Mostara. „Vijećnici moraju obaviti svoj posao! Neće biti izmjena Statuta. Ovi vijećnici, koji su izabrani, moraju obaviti svoj posao, završiti sa politikom, jer nije ovo predizborna godina, to je postizborna godina. Sve je jasno. Oni moraju obaviti svoj posao!", rekao je nakon sjednice uz ostalo šef OHR-a u Mostaru Anatolij Viktorov. On je rekao i kako OHR nije tražio puko mehaničko pponavljanje glasanja, nego je tražio više sporazuma i razumijevanja „i od političkih stranaka  i od vijećnika".      (Kliker.info-RTM)
 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku