hamburger-icon

Kliker.info

Mostar i dalje najrazrušeniji grad u BiH

Mostar i dalje najrazrušeniji grad u BiH

31 Marta
21:35 2007

Dvanaest godina nakon rata Mostar je i dalje najrazrušeniji grad u BiH. To se posebno odnosi na centralnu zonu koja je bila linija razgraničenja. Tako ulica Alekse Šantića u centru, nekada jedna od najljepših, i danas podsjeća na filmova strave i užasa.
Prema riječima Muradifa Kurtovića iz Udruženja raseljenih i izbjeglih građana Mostara ”Moj dom”, još uvijek je devastirano 40 mostarskih stambenih zgrada. Na povratak na prijeratne adrese čeka 3.000 Mostaraca. Samo za obnovu zgrada u centru potrebno je 20 miliona KM, pa su mnogi izgubili nadu da će se ikada vratiti kući.
Ovi ljudi danas žive na marginama. Čak 60 posto Mostaraca su podstanari u svom gradu. Oko 20 posto je pronašlo mjesto u uglavnom užasnim alternativnim smještajima, a ostatak se, kako kažu u Udruženju, snalazi kako zna i umije. Mnogi su doslovno na ulicama voljenog grada.
– Umiremo u alternativnim smještajima i na ulicama svog grada. Mnogo vremena je prošlo… Strah me da se neće imati ko vratiti u obnovljene stanove, ako se obnove – ističe Kurtović.

 

 

Mnogi su umrli

 

 

– Nažalost, mnogi su umrli čekajući dan kada će se napokon vratiti u svoje stanove. Čitav život su radili za te stanove, a nisu dočekali ni da makar umru u njima – kaže nam Milka Boječko, predstavnica raseljenih Mostaraca iz Šantićeve ulice.

 

Atrakcija crnog turizma

 

 

Boječko nam je rekla da je ulica Alekse Šantića postala atrakcija za strane turiste.
– Stranci dolaze da se fotografiraju na našoj imovini kako bi mogli reći da su bili u ratnoj zoni. To je sramota. To je crni turizam, a mi smo njegove žrtve.

(kliker.info/dnevni avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku