hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR: 20 policajaca povrijeđeno u neredima

MOSTAR: 20 policajaca povrijeđeno u neredima

22 Juna
20:48 2008

Dvadeset policajaca, od čega dva teško, povrijeđeni su u fanatičnim neredima koji su se u noći sa petka na subotu dogodili na ulicama Mostara, Stoca, Čapljine, Čitluka i Neuma, kada su se grupe huligana sukobile sa policijom. Najviše policajaca povrijeđeno je u Mostaru, njih 16 U Stocu su povrijeđena tri i u Čapljini jedan. U Mostaru su tokom izgreda razbijena četiri policijska vozila, te oklopno policijsko vozilo, takozvani «BOV».

Jednog od teže povrijeđenih policajaca u Mostaru neimenovani huligan  je udario nogom u koljeno, te  mu je polomio ligamente na nozi.  Policajac Adem Veledar iz Čapljine, također, je teže povrijeđen kada ga je izvjesni huligan Jurković udario glavom u lice. U policiji nam je potvrđeno da je registrovano devet povrijeđenih huligana, koji su zatražili ljekarsku pomoć, ali se pretpostavlja da je ta brojka mnogo veća i da se radi o više desetina povrijeđenih.  Štaviše, prema neslužbenim informacijama neki su bježali iz bolnice da ih policija ne bi uhapsila. A policija je tokom nereda, ipak, uhapsila 33 huligana na području HNK i to: 16 u Mostaru,  8 u Stocu, 5 u Čapljini i 4 u Čitluku. Potraga za huliganima bit će uhapšena.  Štaviše,  među uhapšenim huliganima u Stocu bio je i jedan profesionalni pripadnik Oružanih snaga BiH, koji je predat Vojnoj policiji OS BiH!

Najteže je bilo u Mostaru. Portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak  ističe da su huligani napali policiju odmah nakon završetka utakmice.

– Na Rondou (zapadni dio Mostara – op. a.) su navijači napali policiju na način da su bacili suzavac na njih. Nakon toga policiji je dozvoljena upotreba hemijskih sredstava, u cilju rastjeravanja mase i upotreba borbenog policijskog vozila. Mase huligana su potiskivane jer su htjeli  bivši Lenjinovim šetalištem proći do Španskog trga, vjerovanto u namjeri da se sukobe sa navijačima iz istočnog dijela grada. U tome spriječeni adekvatnom reakcijom policije. Druga grupa turskih navijača u isto vrijeme započinju nerede. I oni se počinju kretati prema Španskom trgu. Policija i njih onemogućava, razbijajući ih na manje grupe u ulici Mostarskog bataljona i ulici Adema Buća (istočni Mostar – op.a.). Neki od njih su se naknadno vratili u Fejićevu ulicu i pravili tamo nerede – kazao je Bošnjak za «Dnevni avaz».  Ipak, on potvrđuje da se glavnina nereda u Mostaru dogodila na potezu od Rondoa, te duž cijele ulice Kralja Tomislava, poznatije kao Avenija i to na lokaciji Staro Veležovo igralište. U to se uvjerila i ekipa «Avaza» koja je te večeri bila na licu mjesta.

Spomenuti  dio grada u petak navečer izgledao je kao Belfast ili Bejrut. Širio se miris baruta, te  suzavac. Huligani su zapalili kontejnere i gurali ih prema policajcima, koji su odlučno željeli uspostaviti red.

– Tu su se konstantno dešavali napadi na policiju. Formirale su se i  manje grupe huligana koje su gdje god su mogli napadali policajce. Gađali su nas  gajbama, flašama, drvećem, ciglama, kamenjem, betonskim blokovima, ogromnim kamenim gromadama, kockama. Sve je to završilo na policiji i policijskim autima.

Uspjeli smo u osnovnoj nakani da spriječimo sukob dvije grupe huligana iz dva dijela grada, ali je policija to osjetila na svojoj koži i otud toliki broj povrijeđenih snaga reda –  istakao  je Bošnjak.   

Očekivano većih nereda je bilo i u Stocu gdje je, također, postojala opasnost da se sukobe izgrednici, te da sukob preraste u međunacionalni okršaj. Specijalna policija je pravovremeno reagirala i spriječila sukobe.

– Odmah po završetku utakmice hrvatski navijači su se okrenuli prema bošnjačkom kafiću  i počeli bacati čaše, flaše, kamenje…Skandiralo se «Nož, Žica, Srebrenica»… Razbijeno je i staklo na jednom bošnjačkom Internet-kafeu. Odmah se skupio  značajan broj Bošnjačke omladine. Prijetilo je da eskalira veliki sukob. Da je do toga došlo bilo bi sigurno mrtvih glava. Ali, specijalna policija MUP-a HNK  je odlično reagirala. Prvo su rastjerali  Bošnjake, i neka su, a potom zašli među hrvatske kafiće i tražili huligane, hapsili su huligane diljem grada. Tako je spriječeno najgore – opisao nam je očevidac Nerin Dizdar, predsjednik Foruma mladih Stolac.  U Čitluku su huligani napali vlasnika jedne kafane i slomili mu ruku.

U Neumu su huligani nakon utakmice divljali  diljem grada i tom prilikom razbili čak devet vozila, uključujući i autobuse, terence, teretnjake… Pet od devet vozila bilo je u vlasništvu Bošnjaka! Sukoba s policijom nije bilo. Nije ih ni moglo biti  jer su policijske snage iz Neuma u značajnoj mjeri otišle na ispomoć u Stolac. Također, huligane tamo nije imao ko ni hapsiti, pa, bar za sada, nije bilo privedenih.

Faruk VELE (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku