hamburger-icon

Kliker.info

Monica Lewinsky 20 godina nakon skandala : Sramota ne prolazi !

Monica Lewinsky 20 godina nakon skandala : Sramota ne prolazi !

17 Aprila
04:20 2016

MonicaL2Monica Lewinsky , žena koja je postala svjetski poznata zbog seksualne afere sa nekadašnjim američkim predsjednikom Billom Clintonom, dala je intervju za britanski “Guardian ” skoro 20 godina nakon skandala.

– Potpuno sam svjesna toga kako me ljudi gledaju. U mom slučaju, vrijeme ne liječi baš sve. Uvijek ću u očima javnosti ostati upamćena kao ljubavnica Billa Clintona – kaže Lewinsky, koja se preselila u London gdje je magistrirala psihologiju.

Iako je imala jako pozitivna iskustva u Londonu, izdvojila je jednu neprijatnu situaciju koja se desila 2005. godine, i koju ni dan-danas ne može da zaboravi.

– Sjedjela sam u baru u centru grada, svega tri dana pošto sam se doselila. Počela sam da pričam sa jednom ženom koja je djelovala izuzetno prijatno. Razgovor je trajao skoro sat vremena, da bi mi onda ona iznenada rekla da poznaje neke moćne ljude, da nisam smjela da dolazim u Englesku jer sam nepoželjna. Takve stvari, koliko god glupo djelovale, uvijek vam pravo u lice saspu vašu prošlost i na površinu izbace stvari za koje ste mislili da su potisnute i zaboravljene – kaže Lewinsky.

Bivša stažistkinja u Bijeloj kući rekla je da je nakon toga otišla u stan i plakala.

– To je bio isti onaj osjećaj kada me je Linda izdala. Osjećala sam se nemoćno – kaže Monika za “Guardian “.

Linda o kojoj govori je Linda Tripp, njena bivša koleginica s kojom je radila dvije godine i kojoj se jedino povjerila o aferi s Billom. Naime, Linda je tajno snimala sve razgovore s Monikom i njenu tajnu saopštila agentima FBI. Pozvala ju je na ručak i uvela je u zamku, jer su joj s leđa prišli agenti koji su je odveli u hotelski sobu punu tužilaca. Rekli su joj da istražuju predsjednika SAD, koji je navodno seksualno uznemiravao stažistkinju iz Arkanzasa Paulu Jones. Rekli su joj da mora da sarađuje, i u suprotnom joj zaprijetili zatvorskom kaznom od 27 godina.

Kako kaže, ono što ju je najviše pogodilo je bilo javno poniženje koje je doživjela u skandalu koji je trajno uticao na njen život.

Ona se osvrnula i na konstantne medijske uvrede koje je u to vrijeme trpjela.

– Nazivali su me glupačom i kurvom. Biti u središtu tog medijskog vrtloga bilo je zasita zastrašujuće. Dosta toga imalo je i veze sa tim što sam žena. Naravno, šef me je iskoristio, ali ću uvijek ostati pri tome da se radilo o vezi na koju smo oboje pristali.

Zlostavljanje je krenulo kasnije, kada sam postala žrtveni jarac kako bih zaštitila njegovu poziciju. Clintonova administracija, ostali političari i mediji su me žigosali, a taj je žig ostao jer je bio prožet moći – smatra Lewinsky  i tvrdi da je poslije skandala odbila ponude koje bi joj donijele preko 10 miliona dolara.

Monica Lewinsky  je jedna od najosramoćenijih ličnosti 20. vijeka, piše britanski “Guardian “. Danas je okrenula novi list, i trudi se da nastavi sa svojim životom. Postala je borac za ljudska prava , i pomaže brojnim organizacijama za zaštitu svih koji trpe verbalno i psihičko nasilje.

(Kliker.info.Blic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku