hamburger-icon

Kliker.info

Model bez presedana : Svjetske medije zaintrigirao hrvatski način oprosta dugova

Model bez presedana : Svjetske medije zaintrigirao hrvatski način oprosta dugova

02 Februara
05:20 2015

Milanovicdug21Oprost dugova najsiromašnijim građanima Republike Hrvatske čiji su računi blokirani, zaintrigirala je i neke od vodećih svjetskih medija. Tako je veliki Washington Post je prenoseći Reuters citirao potpredsjednicu Vlade Milanku Opačić.

“Od ponedjeljka, tisuće najsiromašnijih građana Hrvatske dobit će neobičan dar: Izbrisat će im se dugovi. Pod nazivom ‘novi početak’, Vlada ima za cilj pomoći oko 317.000 građana čiji su bankovni računi blokirani zbog dugova.

S obzirom na to da je Hrvatska relativno mala država u kojoj živi samo 4,4 milijuna stanovnika, broj dužnih stanovnika je velik i postao je veliki ekonomski teret za zemlju. Nakon šest godina recesije, predikcija rasta za hrvatsku ekonomiju ostaje niska za ovu godinu. ’Procjenjujemo da će ova mjera biti primjenjiva na oko 60.000 građana. Njima će biti pružena prilika za novi početak bez opterećenja dugom.”

Nisam siguran je li to najbolji primjer kako pomoći ljudima

“Kriteriji za oprost duga su da je dug manji od 35.000 kuna, a prihod manji od 1.250 kuna. Dug će se oprostiti onima koji spadaju u navedenu skupinu, a uz to ne posjeduju ni jednu nekretninu niti ušteđevinu. Ekonomisti ovaj model smatraju modelom bez presedana.

“Ne mogu se sjetiti ničeg sličnog”, rekao je Dean Baker, direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja.

Pojedini ekonomisti, među kojima je i Baker su skeptični u uspjeh ovog pothvata. “Nisam siguran je li to najbolji primjer kako pomoći ljudima s niskim prihodima. Ako banke misle da se ovo može ponoviti, u budućnosti će onima s niskim prihodima nametnuti visoke kamate”, zaključuje Baker, piše Washington post, a prenosi Independent.

(Kliker.info-Nacional)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku