hamburger-icon

Kliker.info

Mnistar Mehtić na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a : Imamo sreću da nam IZ BiH i reis Kavazović pomažu u borbi protiv radikalizma i terorizma

Mnistar Mehtić na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a : Imamo sreću da nam IZ BiH i reis Kavazović pomažu u borbi protiv radikalizma i terorizma

23 Marta
15:14 2017

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH tokom izlaganja na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO-a, u Sarajevu  naglasio je da BiH ima sreću što je Islamska zajednica uspostavljena tako da postoji vrhovni autoritet i da država ima odličnu saradnju sa reisul-ulemom Huseinom Kavazovićem, te da se IZ ogradila od svih oblika radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma. Zbog svega navedenog Mektić je izrazio veliku zahvalnost reisu Kavazoviću.

Bh. ministar sigurnosti obratio se tokom sesije čija je tema bila “Implikacije na Zapadni Balkan – terorizam i radikalizam“, koja je održana trećeg dana 94. Rose-Roth seminara Parlamentarne skupštine NATO i zasjedanja Posebne grupe Parlamentarne skupštine NATO-a za Mediteran i Bliski istok.

On je istakao da BiH, kao i ostale države u svijetu ima problema sa radikalizmom, ekstremizmom i terorizmom, ali da se sa tim pojavama bori zajedno sa civilnim organizacijama i vjerskim zajednicama, u ovom slučaju sa Islamskom zajednicom BiH

“Kada je u pitanju radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizama u BiH, ličnog sam mišljenja da o tom problemu moramo govoriti transparentno i reći šta sve može biti prijetnja u BiH, ali i iz BiH prema vani. Nema niti jednog problema vezanog za terorizam koji trebamo skrivati, jer će on eskalirati u mnogo težem i složenijem smislu. Zato moramo tražiti partnere na regionalnom i nivou Evropske unije, kao i u okviru antiterorističke globalne koalicije“, rekao je Mektić i nastavio:

“Imamo problema sa radikalizmom, nasilnim ekstremizmom i terorizmom, jer smo imali određeni broj terorističkih akata, koji su tako okvalifikovani. Preduzimamo razne mjere i radnje na suzbijanja tog problema. Nama je jako stalo da se izvan BiH prepoznaju sve napori koje preduzimamo u smislu rješavanja ovog problema i da BiH u tom smislu bude prepoznata kao država koja nema toleranciju prema ekstremizmu, radikalizmu i terorizmu. U skladu s takvim aktivnostima želimo da imamo takav ugled u inostranstvu. Imamo problem, ali činimo sve u okviru kapaciteta da se suprotstavimo problemu.“

Mektić je istakao da je u tom smislu BiH prošle godine donijela Strategiju prevencije i borbe protiv terorizma.

“Njom smo se fokusirali u dva ključna pravca. Jedan su represivne mjere i radnje prema svim pojedincima, grupama i aktivnostima koje imaju obilježja ekstremizma, radikalizma i terorizma. Druga komponenta strategije je prevencija. Mislim da se s njom može jako puno postići u smislu borbe protiv terorizma. Koristimo represivne mjere i krivično procesne radnje u smislu utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinca ili grupe, koji su počinili djelo povezano sa terorizmom. Tu nemamo tolerancije. Sankcioniše se i vrbovanje, finansiranje, podstrekavanje i učešće u raznim terorističkim organizacijama“, naveo je Mektić.

Prema riječima ministra sigurnosti BiH je imala ukupno 226 svojih državljana koji su ratovali na sirijsko-iračkom ratištu za Al Nusru ili ISIS. Od tog broja do sada se vratilo 46 lica, dok ih je oko 50 poginulo, a 115 ih je i dalje na ratištu.

“Moram reći da je značajniji broj bh. državljana otišao na sirijsko-iračko ratište ne iz BiH, nego iz inostranstva. Tih 46 što se vratilo svi su u nekoj fazi krivičnog procesuiranja, odnosno za 20 njih su već donesene presude“, istakao je Mektić, te dodao da su takve mjere donijele rezultate, jer BiH u 2016. i dosadašnjem toku 2017. godine nije imala niti jedan odlazak bh. državljanina na strana ratišta.

Naveo je i da je BiH prije nekoliko godina donijela zakon kojim se odlazak u paravojne formacije ili na strana ratišta karakteriše kao krivično djelo i da je propisana kazna do pet godina zatvora.

“Kao što smo procesuirali sve naš državljane koji su išli na strana ratišta, tako smo procesuirali i određeni broj državljana koji su vrbovali, podstrekavali i finansirali odlazak na ratišta. Trenutno je nekoliko takvih osoba u zatvorima, a posebno bih istakao Bilala Bosnića, neformalnog vođu selefijske zajednice u BiH, koji je radio na vrbovanju, upućivanju i finansiranju odlaska na ratišta i koji je osuđen je na sedam godina zatvora“, dodao je Mektić.

Ministar je naveo i da su se bh. vlasti u posljednje vrijeme fokusirale na prevenciju, tako što rade određene projekte kako bi deradikalizovali osobe koje su radikalizovane.

“Imamo u BiH specifičnost jer su ste radikalizovane grupe žive u zajedničkim lokalnim zajednicama. Grupisali su se i zato nam se pruža mogućnost da putem određenih projekata odlazimo u takve grupe i pokušavamo raditi na deradikalizaciji tih osoba. Djelujemo preko obrazovnih institucija i vjerskih zajednica. Imamo tu sreću da je u BiH Islamska zajednica uspostavljena tako da postoji vrhovni autoritet i da imamo izuzetno dobru saradnju, te da se IZ ogradila od svih oblika radikalizma, ekstremizma i terorizma. To je dobra šansa da zajednički institucije vlasti, civilnog društva i Islamska zajednica radimo na rješavanju ovog problema. U Francuskoj, i u nekim drugim zemljama, muslimani nisu organizovani tako da postoji vrhovni autoritet, nego ima više tih grupa i ne možete pronaći partnera da se radi na tom problemu. Zahvalio bih se Islamskoj zajednici i reisu Kavazoviću što nam pomaže i čini sve da država postigne dobre rezultate u borbi sa terorizmom, radikalizmom i ekstremizmom“, zaključio je Mektić.

Na 94. Rose-Roth seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Sarajevu učestvuju parlamentarci 19 zemalja članica NATO-a, 11 zemalja pridruženih članica i predstavnici iz 11 zemalja regiona Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, te brojni gosti iz međunarodnih institucija i nevladinog sektora.

Po završetku današnjeg zasjedanja učesnici će posjetiti Franjevački manastir u Fojnici, a potom će biti gosti na večeri čiji je domaćin Briša Čolak, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Time će seminar i zvanično biti završen.

(Kliker.nfo-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku