hamburger-icon

Kliker.info

Mladićevi jataci : Gregorijanova ocjena uzburkala BiH

Mladićevi jataci : Gregorijanova ocjena uzburkala BiH

18 Januara
17:20 2010

Prema zamjeniku visokog predstavnika u BiH Raffiju Gregorianu, u Bosni i Hercegovini postoji mreža pomagača haškom optuženiku i ratnom zapovjedniku Vojske RS-a generalu Ratku Mladiću koji se krije u Srbiji. Dok je Mladić na slobodi neće biti rehabilitacije osoba koje su ranije smijenjene odlukama Visokog predstavnika zbog sumnji da pripadaju mreži podrške haškim optuženicima, kazao je Gregorijan u izjavi za banjalučku alternativnu televiziju. Član parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost BiH Slobodan Šaraba iznenađen je ovakvim Gregorijanovim izjavama, napominjući kako one štete BiH. “Ako gospodin Gregorijan zna da u BiH postoji mreža podrške nekome od ratnih zločinaca onda treba da izda nalog nadležnim državnim institucijama da se ti ljudi uhapse. I da se protiv njih preduzmu odgovarajuće sankcije,” kaže Šaraba.

Osnovni cilj je smatra, držati ljude u strahu uključujući i one rehabilitovane od strane OHR-a. Ukoliko postoje informacije o mreži podrške moraju se prijaviti, sa imenima osoba, jer je neprijavljivanje krivično djelo, zaključuje Šaraba. Prema Gregorianu, Mladić se krije na teritoriji Srbije. U intervju za sarajevsku tv OBN srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako ne zna gdje se krije Mladić, te da Srbija čini sve da uhapsi njega i Gorana Hadžića. Mladić je 2002, tvrdi Tadić, prekinuo sve veze s Vojskom Republike Srbije i od tada se ne zna gdje se nalazi.Pozitivan izvještaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca ide u prilog činjenici da Srbija sarađuje s Tribunalom, kazao je Tadić.“Ne vidim zašto bismo uhapsili i izručili Radovana Karadžića, a ne bismo Ratka Mladića. Karadžić je na koncu bio i glavni komandant Vojska Republike Srpske”, istakao je Tadić.

TVRDNJE IPAK NISU BEZ OSNOVA?                 Milovan Cicko Bjelica kojeg je visoki predstavnik rehabilitovao nakon što je smijenjen kao dio mreže podrške ratnom predsjedniku RS i optuženom za ratni zločin u haškom tribinalu, Radovanu Karadžiću, smatra da su Gregorijanove ocjene bez pokrića, te da niko nikada nije tvrdio da se Mladić uopšte nalazi na teritoriji RS odnosno BiH. ” Svi zvaničnici SDS koji su smijenjeni smijenjeni su zbog mreže podrške Radovanu Karadžiću. Niko sem članova Mladićeve porodice i članova njegovog obezbjeđenja, koji se odavno ne nalaze u BiH nisu osumnjičeni da pomažu njegovo skrivanje niti su zbog toga pod sankcijama” , kaže Bjelica. Podsjećajući da je Draganu Kaliniću kao najvišem smijenjenom funkcioneru SDS visoki predstavnik skinuo sankcije nakon hapšenja Karadžića, Bjelica kaže kako je moguće da se radi o političkim pritiscima, zbog predstojećih izbora.

 No, urednica u sarajevskom sedmičnom listu Dani Dženana Karup smatra da je mreža podrške Mladiću u BiH aktivna. “To su informacije koje su nama svima poznate i nema nikakve sumnje u to, iako nema konkretnih dokaza. Činjenica je da se Mladić ne bi mogao tako dugo skrivati da nema podršku. Po meni još bi mnogo osoba moglo da se nađe na listi koja podržava Mladića, među njima i visoki političari iz RS koji i ne kriju da je Ratko Mladić za njih heroj, a ne zločinac. U tome je i suštinski problem” , smatra Karup. Činjenicu da OHR nije izašao sa imanima osoba za koje se sumnja da pomažu Mladiću u skrivanju Karup osuđuje uz napomenu kako takve ocjene žrtvama i građanima BiH ne znače ništa bez konkretnih imena.  (Kliker.info/RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku