hamburger-icon

Kliker.info

Mladićeva obrana optužuje Karadžića : Opsadom Sarajeva upravljale civilne vlasti bosanskih Srba

Mladićeva obrana optužuje Karadžića : Opsadom Sarajeva upravljale civilne vlasti bosanskih Srba

04 Februara
07:29 2013

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom francuskog oficira, koji je svjedočio pod pseudonimom RM 120. On je kao bivši visoki pripadnik UNPROFOR-a potvrdio tužiteljstvu – da je optuženi bio strateg opsade Sarajeva.Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićeva obrana je pak pokušala prikazati da je francuski oficir svoje zaključke donio na temelju krivih informacija, prebacujući pri tom odgovornost za sarajevsku opsadu i napade – s vojnih na civilne vlasti bosanskih Srba.Nakon što je tužitelj tokom glavnog ispitivanja pokazao dokumente iz Glavnog štaba VRS-a, u kojima Mladić naređuje – da se teška artiljerija ne može koristiti bez njegove dozvole, obrana je željela prikazati kako su o tome odlučivale lokalne srpske vlasti.Pri tom se branitelj Branko Lukić pozvao na zabilješku o sastanku civilnih srpskih vlasti Novo Sarajevo na Vogošći u novembru 1994.godine, a koje su bile pod kontrolom bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

„Na sastanku je donijeta odluka da se blokira UNPROFOR, uzme teško naoružanje (VRS-a) pod kontrolom UNPROFOR-a i teškim naoružanjem tuku civilni ciljevi u gradu Sarajevu. Moje je pitanje – je li točno da se vidi iz ovog dokumenta vidi da general Mladić nije naredio da se takve stvari rade i da je postojao očito neki drugi, paralelni lanac naređivanja?“, ispitivao je branitelj, no većina odgovora svjedoka često je data na sjednicama zatvorenim za javnost zbog što bolje zaštite identiteta.Taktiku prebacivanja odgovornosti s jednog dijela na drugi dio vlasti, ne koristi inače samo Mladićeva obrana. Naime koristi ju upravo i spomenuti Karadžić, koji se trenutno također brani od istih optužbi kao i Mladić.Podsjetimo primjerice kako je tokom unakrsnog ispitivanja zapovjednika UNPROFOR-a Ruperta Smitha prije 2 godine, Karadžić ustvrdio da je general Mladić bio van njegove kontrole  i pod zapovjedništvom srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

„Da Vas pitam gospodine generale. Je li znate da se mnogo toga radilo iza mojih leđa, od Londonske konferencije pa nadalje…A da se od mene tražilo da ispoštujem dogovore u kojima nisam sudjelovao?“, ispitivao je tada Karadžić tvrdeći i da je važne odluke o vojnim pitanjima (poput zauzimanja Srebrenice) prepuštao VRS-u, odnosno Mladiću.Osim prebacivanja zapovjedne odgovornosti nad Vojskom Republike Srpske sa sebe na drugog, Karadžić i Mladić se u o svojoj obrani slažu – da su za brojne sarajevske žrtve krive snage Armije Bosne i Hercegovine. Mladićev branitelj Lukić ispitivao je tako fancuskog oficira o ratnim lukavstvima snaga sarajevskog predsjedništva, poput skrivanja uz položaje UNPROFOR-a.„Je li točno da su jedinice Armije Bosne i Hercegovine, dakle muslimanske jedinice, nastojale da se što više izmiješaju sa civilnim stanovništvom?“, konstatirao je i upitao branitelj.„Kada je riječ o tome miješanju sa civilnim stanovništvom, na to ne mogu odgovoriti. Poznato mi je da su pokušali izmiješati svoje položaje s položajima UN-a“, odgovorio je zaštićeni svjedok koji je iskaz davao u prisustvu predstavnika francuske vlade.Nakon ispitivanja francuskog oficira koje se planira okončati u četvrtak, proces  će se nastaviti još nekim iskazima vezanim uz sarajevske zločine. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku