hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić : Visoki predstavnik je već otišao iz BiH samo to još niko nije objavio

Mladen Ivanić : Visoki predstavnik je već otišao iz BiH samo to još niko nije objavio

28 Septembra
08:10 2014

mladeniv1Visoki predstavnik nema više šta da traži u BiH, smatra predsjednik PDP Mladen Ivanić. Analitičari, sa druge strane, upozoravaju da povlačenje OHR-a ide paralelno sa potezanjem priče o referendumu i otcjepljenju RS-a.Međunarodnim predstavnicima, smatra Mladen Ivanić, bolje je da budu po strani, pogotovo za vrijeme predizborne kampanje. Mladen Ivanić, predsjednik PDP: OHR je završio svoju ulogu, on praktično ne postoji,on je praktično otišao, samo što to niko još nije zvanično objavio. On nema više nikakvu posebnu ulogu, osim što eto povremeno sjedaju da iznose neka saopštenja. Ovo je moja teza bila još 2004 i 2005 godine, puno prije Dodika, i da je tada OHR otišao ja sam uvjeren da bi bilo sve skupa puno bolje.

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava: OHR treba da ode iz BiH, ali u onom trenutku kada se u ustavnom sistemu BiH pronađu demokratska rješenja za prevazilaženje blokada u procesu odlučivanja kroz parlamentarni sistem, jer sva dosadašnja iskustva pokazuju da se na tome zaustavio cjelokupan razvoj BiH. Blaži odnos međunarodne zajednice, doveo je do zaustavljanja napretka i zaostajanja BiH, I to na više polja, počevši od pristupa EU do loše ekonomske situacije, upozorava Trnka. Trnka: Ovakav način je apsolutno neodrživ. Ili će međunarodna zajednica pokazati veći aktivizam ili će se pristupiti bržem rješavanju tih mjesta blokade u procesu odlučivanja u BiH.

Onog momenta kada međunarodna zajednica zauzme blaži stav, vlasti iz RS odmah počnu povlačiti pitanje referenduma i prijete otcjepljenjem, upozoravaju analitičari. Svjestan je toga i Ivanić. Ivanić: Što se Dodika i referenduma tiče, to će biti vječita pričica i bez OHR-a, to nema veze sa OHR-om. Trenutno nema ugrožavanja Dejtonskog sporazuma, bar kada je riječ o RS, tvrdi Ivanić. Kaže i kako RS neće izgubiti sadašnji nivo samostalnosti. Smatra da se ustav može mijenjati samo uz saglasnost svih naroda. Osim toga, i iz OHR-a su, u više navrata, ponovili da je referendum kojim prijete iz RS neustavan, odnosno direktan napad na Dejton. (Kliker.info-Vijesti )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku