hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić tvrdi : Nema revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije

Mladen Ivanić tvrdi : Nema revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije

24 Decembra
15:11 2016

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić odbacio je bilo kakvu mogućnost revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, prenosi agencija Fena.

„Nema nikakve šanse da se taj proces ponovo pokrene i ova priča se može smatrati završenom. Revizije postupka u ovom slučaju neće i ne može biti“, uvjeren je on.

Pozivajući se na informacije dobijene od nadležnih u Međunarodnom sudu pravde, istakao je kako ne postoji mogućnost apelacione procedure, već samo novog postupka.

„Taj postupak je moguće pokrenuti pod nekoliko uslova. Prvo da postoji neka nova činjenica, koja ranije nije bila poznata. Koliko mi je poznato, toga nema. Drugo, da je zahtjev pokrenut u roku od najmanje šest mjeseci od saznavanja te nove činjenice, što se očito nije desilo i da zahtjev bude pokrenut u roku od deset godina od dana izricanja presude. Rok ističe 26. februara 2017.godine i nema niti jedne nove naznake te vrste“, naglasio je Ivanić.

Ukazao je kako bi eventualni novi postupak podrazumijevao i usvajanje nove političke odluke, prije svega u Predsjedništvu BiH, za šta ne postoji njegova saglasnost, što znači da ne može biti konsenzusa o ovom pitanju.

„S obzirom na to da sam ja član Predsjedništva BiH i da imam negativan stav, odluka Predsjedništva o tom pitanju ne može biti usvojena, što znači da ne može biti ispunjen ni taj preduslov“, kategoričan je Ivanić.

Koraci iz Sarajeva

Polazeći od te činjenice, još u junu ove godine proslijedio je pismo Međunarodnom sudu pravde u kojem je naveo kako nema političke saglasnosti o ovom pitanju i kako bi bilo kakav zahtjev ili neki drugi akt, u ime bilo koje institucije, bilo kršenje Ustava BiH i kako takav zahtjev ne može biti legitiman.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra i kako bi eventualno pokretanje revizije presude bilo ponovno „dolijevanje ulja na vatru“.

„To bi bilo neviđeno pogoršanje političkih prilika“, rekao je Ivanić u izjavi Feni, ističući kako napore treba usmjeriti prvenstveno na popravljanje regionalne saradnje.

U tom kontekstu, ključni se koraci, kako je naveo, i u praksi, a ne samo riječima, trebaju napraviti iz Sarajeva.

Međunarodni sud pravde je 2007. godine odbacio odgovornost Srbije u tužbi za genocid koju je podnijela BiH.BiH je tokom rata, 1993. godine, podnijela tužbu za genocid protiv tada SR Jugoslavije, kasnije Srbije i Crne Gore.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

2 0 komentara

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku