hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić pojašnjava : Pelješki most da, ako se BiH omogući normalan izlaz na otvoreno more

Mladen Ivanić pojašnjava : Pelješki most da, ako se BiH omogući normalan izlaz na otvoreno more

09 Marta
08:17 2016

Ivanic91Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u Dnevniku TV1 govorio je o zajedničkim infrastrukturnim projektima BiH i Hrvatske, o kojima su članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa hrvatskom predsjednicom tokom zvanične posjete Zagrebu.

TV1: Jedna od tema razgovora bio je i problem odlaganja radioaktivnog otpada nedaleko od granice sa BiH. Kakav je stav BiH po ovom pitanju i šta ste tražili, a šta dobili o hrvatske predsjednice?

IVANIĆ: Vrlo jasno smo stavili do znanja našu zabrinutost za realizaciju tog projekta. Tu postoji jedinstvo svih opština iz USK, ali i onih iz RS koje se nalaze neposredno uz tu lokaciju. O toj temi će se više razgovarati na predstojećoj sjednici Vijeća ministara i Vlade Hrvatske. Predsjednica nema neposrednu ustavnu nadležnost u toj oblasti.

Imamo puno razloga da budemo zabrinuti, puno interesa da učinimo sve da se to ne gradi na toj lokaciji. Bilo bi negativnog uticaja na okolinu, te opštu poziciju te regije. Mislim da postoji dosta visok stepen saglasnosti i uvjeren sam da će Vlada Hrvatske i Vijeće ministara BiH naći pravo rješenje.

TV1: Razgovarano je i o zajedničkim infrastrukturnim projektima, to jest podršci Hrvatske da dobije novac od EU. Kako će najavljena pomoć biti konkretizovana, na koje se projekte odnosi i kada će realizacija prioritetnih?

IVANIĆ: Izdvojio bih dvije, tri grupe. Dva mosta su posebno aktuelna i Svilaj i Gradiška. To je najhitnije. Mislim da za to postoji mogućnost korištenja EU fondova. Nešto malo dugoročniji projekat je koridor 5C. U njemu i hrvatska građevinska operativa ima interes. Najdugoročniji projekat je pitanje jadransko – jonske ceste za koju mislimo da treba ići teritorijom BiH. Da bi jako otvorio i zapadnu i istočnu Hercegovinu, koje su dosta sada izolovane.

Jasno je stavljeno do znanja da nemamo ništa protiv izgradnje Pelješkog mosta, pod uslovom da ispunjava tehničke uslove, to jeste da se BiH omogući normalan izlaz na otvoreno more. Ovaj projekat je dugoročniji. To je nešto što će u godinama koje slijede biti jedna od glavnih tema kada su u pitanju infrastrukturni projekti.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku