hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić : Milorade Dodik je obična kukavica

Mladen Ivanić : Milorade Dodik je obična kukavica

13 Aprila
03:07 2010

SNSD je formirao poseban „crni štab" čiji je jedini zadatak da lažima i izmišljotinama ocrni mene lično i PDP. Milorad Dodik je obična kukavica koja želi da pocijepa opoziciju, ali i mi smo spremni za bitku, poručuje predsjednik PDP-a Mladen Ivanić u  intervjuu za Press.

Zašto bi Dodik formirao poseban štab za borbu protiv vas i PDP-a?

– Očigledno je da SNSD pokušava da pocijepa opoziciju. Žele da ostanu blagi i fini prema SDS-u, a da udare na PDP! To mi čak i imponuje i daje mi snagu i značaj jer ispada da je PDP jedina alternativa SNSD-u. Mi smo spremni na tu bitku.

Jeste li priznali genocid u Srebrenici kako tvrdi Dodik?

– Rekao sam rečenicu koju ponavljam već godinama, a to je da je moguća samo rezolucija u kojoj će biti osuđeni svi zločini, uključujući i zločine nad Srbima. Rekao sam da neću prihvatiti nijednu rezoluciju koja u sebi ne sadrži zločine nad srpskim narodom. Što se tiče termina, upotrebio bih riječ zločin kada je u pitanju Srebrenica. I time sam sve rekao. Sve ostalo je manipulacija i laž koju plasira SNSD.

Znači, niste spomenuli genocid?

– Ta riječ je pomenuta u naslovu. Nisam govorio o genocidu jer ako bi se to poteglo, onda bi se to pitanje moralo otvoriti u mnogo širem kontekstu koji podrazumjeva i Drugi svjetski rat i Jasenovac. Prihvatljiva mi je jedna rezolucija za sve zločine, a time i za zločin u Srebrenici. I, to je to.

Zašto onda Dodik tvrdi drugačije?

– Ne želim da se pravdam bilo kome, pa ni Miloradu Dodiku.

Otkud toliki rat između lidera stranaka koje su blisko sarađivale?

– Zasad čuvam lični dignitet lidera SNSD-a. Ne slažem se sa njegovom politikom, smatram da je katastrofalna i štetna, ali ga lično ne vrijeđam.

Čuva li Dodik vaš integritet?

– On ulazi u lični sukob i to pokazuje njegov kukavičluk i njegov nemoral. Ne mogu da vjerujem da je na to spao. Doduše, ti napadi su na mene, u većoj ili manjoj mjeri, postojali i u proteklim godinama.

Na šta konkretno mislite?

– Borislav Bijelić, Kristal banka, slučaj „Srpske šume"… sve je to montirano od strane Dodikovih saradnika i međunarodnih institucija.

Zašto ste onda opet bili sa SNSD-om u vlasti?

– Kratko vrijeme sam vjerovao da je moguće nešto zajedno uraditi. Kada sam vidio da od toga nema ništa, izašao sam iz te priče. Radili su mi iza leđa i dok smo bili u koaliciji.

Znači, taj odnos nije bio iskren?

– Nije bio iskren. Učinilo mi se u jednom trenutku da ima iskrenosti između mene i njega, ali to je kratko trajalo. Partije nisu nikada iskreno sarađivale i uvek su nas u SNSD-u dočekivali na nož i potcjenjivali.

Da li sada imate iskren odnos sa SDS-om?

– Ta doza iskrenosti u odnosima sa SDS-om zavisi od njih. Očigledno je da je strategija SNSD-a da poljulja opoziciju pa udara na PDP, a izbjegava napade na SDS. U toj stranci me, međutim, uvjeravaju da su čvrsto u opoziciji i da imaju namjeru da idu do kraja.

Zašto bi vam oni vjerovali kad ste im već jednom okrenuli leđa?

– Ne znam da li mi vjeruju. Te 2005. godine okrenuo sam leđa tadašnjoj vladajućoj strukturi, koja nije podržala naš obračun sa OHR-om. Mi smo tada htjeli da izađemo iz vlasti i oborimo OHR i Pedija Ešdauna, a SDS nas nije podržao.

Da li se plašite da će SDS posle izbora praviti koaliciju sa SNSD-om?

– Ne plašim se. Ako to urade, to je njihova odluka. Mislim da od toga nema ništa, ali to je na njima. Ako bi se to desilo, vrlo loše posljedice bi imali i jedni i drugi. Zato ne vjerujem u tu mogućnost.

Kako mislite da pridobijete birače?

– Naša politika biće orijentisana na ekonomska pitanja. Patriotizam smo pokazali kad je trebalo, sad treba više da se bavimo životom.

Mislite li da SNSD udara na patriotsku priču?

– Očigledno je da će SNSD igrati na nacionalnu priču u kojoj ćemo svi mi biti izdajnici, a oni patriote. Upravo oni imaju najmanje osnova da pričaju o patriotizmu. Ne vidim otkud im pravo da svrstavaju ljude na jednu  ili drugu stranu.  Ž. Marković (Press)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku