hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić: Kadrovi SNSD-a dali su saglasnost za prodaju oružja Ukrajini !

Mladen Ivanić: Kadrovi SNSD-a dali su saglasnost za prodaju oružja Ukrajini !

23 Januara
16:00 2015

mladeniv1Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je danas novinarima u Sarajevu da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) znao za prodaju oružja Ukrajini, odnosno da je državnim ministarstvima saglasnost za to dao vrh te stranke.

Povodom ostavke ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Borisa Tučića, Ivanić smatra da se “od toga pravi neka velika politička priča u kojoj se SNSD želi prikazati kao veliki branilac interesa Rusije”.

“Istina je da su nadležna ministarstva za odbranu, gdje ima kadrova iz SNSD-a i vladajuće koalicije, iz Ministarstva za inostrane poslove, gdje također ima kadrova SNSD-a i njihovih koalicionih partnera, dali saglasnost za taj posao. Istina je da je meni Tučić došao i istina je da sam rekao da pošalje upit Predsjedništvu BiH o implikacijama i da sam mu rekao da sačeka dok ne dobije odluku. Zašto je on podnio ostavku, to morate pitati njega i ko ga u tome podržava”, rekao je Ivanić na upit novinara kako komentira Tučićev potez.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da Bosna i Hercegovina ne treba slati oružje ni u koju državu u kojoj ima sukoba.Rekao je da Pedsjedništvo BiH još nije imalo na dnevnom redu pitanje stopirane prodaje viškova naoružanja i da će, prema planovima, o tome biti riječi na jednoj od narednih sjednica.Također je komentirao prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da BiH zbog 105 posto pokrića svoje monete u opticaju, štampa i stavi u promet još dvije milijarde KM radi eliminiranja prebačaja.

“Valuta BiH je vrijedna i stabilna i ne treba se igrati sa štampanjem novca”, smatra Ivanić.

“Da budem iskren, ako je išta u BiH vrijedno, to je stabilna valuta i ako išta ima što narod nije dovodio u pitanje, to je stabilna valuta. Ne bih se igrao sa štampanjem novca, dovoljno je u prošlosti bilo slučajeva da su vlasti uvijek posezale za štampanjem i na kraju uvijek završavalo u hiperinflaciji. Da neka vrsta šireg prostora privredi treba, to da, ali sasvim sigurno, to te silne milijarde nisu”, kazao je Ivanić.

U vezi s potpisivanjem zajedničke izjave kojom se Predsjedništvo BiH obavezuje na provođenje reformi EU, nije ispoljio optimizam.Rekao je da to ne zavisi samo od njega i ne može odgovoriti na pitanje kada će do izjave doći. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku