hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Ivanić : Dodik će za 200 miliona KM deblokirati Bosnu i Hercegovinu !

Mladen Ivanić : Dodik će za 200 miliona KM deblokirati Bosnu i Hercegovinu !

28 Marta
06:15 2015

MladenIvanic71Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik PDP-a u intervjuu za novi broj magazina STAV govorio je o brojnim aktuelnim temama.

Kazao je da se ne protivi knjiženju vojne imovine na Ministarstvo odbrane BiH, na čemu insistira NATO. Istovremeno, ne slaže se s odlukom ranijeg saziva Predsjedništva, koje je integracije i u EU i NATO-u označilo našim ključnim vanjskopolitičkim ciljevima. Kao novi srpski član Predsjedništva, Ivanić je uvjeren da u njegovom mandatu članstvo BiH u ovom vojno-političkom savezu neće biti aktuelna tema.

Tvrdi i da nikad neće dozvoliti da se institucije BiH pretvore u institucije samo Hrvata i Bošnjaka, jer one trebaju braniti i njegove interese.

Faktor.ba prenosi dio iz veoma zanimljivog intervjua u kojem je Ivanić, uz ostalo, kazao da njemu “RS jeste država u istoj ili većoj mjeri kao što je California država u okviru SAD-a”.

STAV: Bojite li se da ćemo ponovo zakazati i prokockati šansu koju nam je dala EU kad rad na reformama dođe na red?

IVANIĆ: Opravdan je strah od takvog scenarija, jer su reforme kojima se trebamo sad baviti suštinske i nikad nigdje nisu bile popularne. Tim se reformama treba smanjiti javna potrošnja i stvoriti povoljniji ekonomski ovir za ulaganja. To znači smanjenje poreza i doprinosa, a to je opet manje novca u budžetu i manji javni sektor. Sve je to nepopularno za političare. Da bi se do toga došlo, moramo znati šta ćemo od Evrope tražiti. Da bi entitetske vlasti bile motivirane da krenu u reforme, jer će na njima biti najveći teret, za taj posao mora doći nagrada. Nagrada bi mogla biti podrška budžetu. S tom podrškom političari dobiju motiv i interes da se uključe.

STAV: Koliko će na nivou BiH biti prohodni reformski prijedlozi ako SNSD ustraje u blokadi parlamenata BiH kroz Dom naroda?

IVANIĆ: SNSD neće imati razloga za blokadu ako bude znao šta dobija. Vlada Republike Srpske i SNSD neće blokirati reforme i put ka EU ako znaju da u ovoj godini mogu računati na 150 ili 200 miliona konvertibilnih maraka podrške. Itekako će biti zainteresirani raditi. Ne dobiju li novac, bit će protiv reformi i služit će se blokadama jer bi to radili i da jesu i da nisu na vlasti. Takva je politička filozofija SNSD-a. I navodno, sporni sastav parlamentarne komisije za kontrolu obavještajne službe samo je formalni povod da SNSD blokira Dom naroda.

Prije četiri godine trebao sam ja biti na čelu Komisije za kontrolu obavještajne službe, kao jedini opozicionar. SNSD to nije prihvatio, ali ja tad nisam pravio probleme. Zašto Nikola Špirić sada pravi probleme? Možda od obavještajne službe očekuje neku informaciju o sebi pa zato to mjesto u komisiji toliko traži i to pretvara u partijsku, a dugoročno i u nacionalnu temu.
STAV: Na konstitutivnoj sjednici Predsjedništva BiH rekli ste da ćete po strani ostaviti stvari o kojima nema saglasnosti unutar BiH. Je li članstvo BiH u NATO-u jedna od tih spornih stvari?

IVANIĆ: Ako me danas pitate jesam li za članstvo BiH u NATO-u, odgovorit ću da nisam i ta je tema više nego sporna. Dok god sve zemlje u regionu nisu u NATO-u, ja nikako ne mogu biti za NATO. To bi praktično značilo da glasam za to da NATO ima vojsku u BiH i da iz BiH, bez ikakavih problema, može bombardirati Srbiju, koja nije u NATO-u. Iracionalno je očekivati od nekog srpskog političara da to uradi.
STAV: Da li zaslužujete ocjenu predsjednika RS-a, koji Vas optužuje da više štitite interese BiH nego RS-a, ili ste to zaslužili svojom izjavom da je Sarajevo i srpski grad?

IVANIĆ: Zaista mislim da Sarajevo jeste i srpski grad. Nikad neću dozvoliti da se institucije BiH pretvore u institucije samo Hrvata i Bošnjaka. To su i moje institucije, one trebaju braniti i moje interese. Milorad Dodik ima površan pristup i on istinski vjeruje da ja, štiteći interese BiH, ne štitim interese RS-a. On ne razmišlja dugoročno, on je čovjek od danas do sutra kojem je stalo do vlastitog imidža, a ne do položaja srpskog naroda. Ja ovakvim pristupom bolje čuvam RS nego on. Sa mnom će RS biti stabilnija. Ne mislim da stabilnost RS-a mora značiti sukob s FBiH i s drugim dvama narodima. Ne mislim da to što je BiH stabilna znači da RS gubi. Naprotiv. Stabilna BiH znači veći i stabilniji prostor za RS. Što je manje političkih konflikata, to je manje napada na RS. Ne mislim da je sukob osnova očuvanja RS. Normalan je život osnov očuvanja RS-a.

Razgovarala: Nihada HASIĆ (Stav)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku