hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Bosić tvrdi : Milorad Dodik ponovo baca prašinu u oči narodu

Mladen Bosić tvrdi : Milorad Dodik ponovo baca prašinu u oči narodu

03 Januara
22:09 2015

mladen bosic-sdsLider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić ocijenio je danas da je izjava predsjednika RS-a Milorada Dodikova, da se zalaže za ”predsjednički sistem u RS”, ponovo „bacanje prašine u oči narodu“.-Dodik je svjestan da od toga nema ništa i ta izjava služi isključivo kao pokriće za autokratsku vlast koju provodi već devetu godinu u RS-u. U proteklih osam godina je imao sve poluge vlasti u svojim rukama, a sada ispada kao da je problem što nije imao još više vlasti – ukazao je Bosić.

Situacija je suprotna, dodaje, jer je „upravo Dodikova autokratska vlast preko kadrova koji su morali biti bezrezervno poslušni vođi, dovela do jadnog stanja u kojem se nalazi RS“.

-To nas samo utvrđuje u uvjerenju da je veoma opasno za narod da se sva vlast koncentriše u rukama jednog čovjeka. I bliža i dalja istorija Srba na ovim prostorima je dokaz da nas autokratsko društvo ne vodi u prosperitet i budućnost – ističe predsjednik SDS-a u pisanoj izjavi.Svima je jasno, naglašava, da je ideja da predsjednik RS-a istovremeno bude i član Predsjedništva BiH nesprovodiva i da služi isključivo kao Dodikov pokušaj da kaže da samo on može da brani interese RS-a, a da su svi ostali „strani plaćenici“.

-Ovakva politička nervoza je posljedica rezultata izbora koji su doveli do toga da je Dodik izgubio značajan dio političkog uticaja koji je ranije imao – ističe Bosić.Ukazuje i da je Dodikov napad na prijedlog zajedničke izjave koji je ponudilo Predsjedništvo BiH nastavak politike napada na sve što nije politika konflikta u BiH.

-Napada se svaki zračak svjetla ili naznaka optimizma – ocjenjuje Bosić i dodaje da je zajednička izjava „samo deklaracija spremnosti da pokušamo da izađemo iz blata u koje smo svi veoma dugo zaglibljeni“.
-To je najmanje što je EU mogla tražiti od BiH i mi ne vidimo nikakav problem u prijedlogu Predsjedništva. Ja sam siguran da će i Dodik na kraju morati da podrži tu izjavu. U suprotnom bi sam sebe još jednom definisao kao kočničara bilo kakvog napretka. Mi biramo put dogovaranja oko zajedničkih interesa, a ne nastavak daljih političkih konflikata koji nas drže zarobljene u prošlosti.

Jedini Dodikov argument protiv izjave je što on nije učestvovao u pravljenju prijedloga. Dodik je s Pavićem i Đokićem definisao svoj prijedlog zajedničke izjave koji u prvi plan stavlja rješavanje tzv. hrvatskog pitanja. Tako Dodik opet izigrava većeg katolika od Pape s obzirom da ispada da je njegova briga za status Hrvata u BiH deklarativno veća čak i od brige samog hrvatskog člana Predsjedništva koji je dogovarao zajedničku izjavu – naveo je lider SDS-a Mladen Bosić u pisanoj izjavi. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku