hamburger-icon

Kliker.info

Mladen Bosić tvrdi : Dodik na korak od sopstvene blamaže

Mladen Bosić tvrdi : Dodik na korak od sopstvene blamaže

26 Jula
07:59 2015

Bosic777Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pokretanjem priče o referendumu o pravosuđu BiH, doveo je državu u veoma nezgodan položaj, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

“Dodik je i sebe, a i Republiku Srpsku doveo u situaciju da od dva rješenja, koja sad postoje nijedno nije dobro. Jedno je da se zaista održi referendum o Sudu i Tužilaštvu, za koje mi pitamo da li on ima plan šta sutra kako taj plan provesti dalje. I drugo rješenje, je da referenduma uopšte i ne bude. Ako se ne održi to će biti tek blamaža po drugi put na isti način, da se odgodi i u tom slučaju Republika Srpska i vlasti totalno gube kredibilitet. Mislim da bi to bio trenutak, kada bi Milorad Dodik morao da podnese ostavku i da raspiše izbore na svim nivoima”, naveo je Bosić.

Savez za promjene zatražio je od agencija na nivou BiH da provedu istragu protiv krupnog kriminala koji je usko povezan sa vladajućim strukturama u Republici Srpskoj, jer pravosuđe u Srpskoj ne želi da procesuira odgovorne za kriminal, kaže Bosić.

“To znači da počnu da se bave pitanjima koja imaju karakter međuentiteskog i međudržavnog kriminala, jer je to u nadležnosti SIPE, Tužilaštva BiH i ostalih agencija za provođenje zakona na nivou BiH. Čuo sam da su pokrenuli izvjesne procese. Mislim da je to dijelom i motivisalo ovu čitavu situaciju oko referenduma oko pravosuđa na nivou BiH, jer bila je slična sitracija 2011. godine, kada je SIPA vodila istragu oko milionskog kriminala u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade Republike Srpske. To je završeno odustajanjem od referenduma i vraćanjem tog slučaja na nivo Tužilaštva Republike Srpske, koje je onda poništilo čitav slučaj i reklo da tu nije bilo kriminala, da je to sve u redu”, tvrdi Bosić.

Slučajeve koje neće Specijalno tužilaštvo Republike Srpske da pokrene, iako su u pitanju milionske malverzacije, hoće Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kaže Bosić.

“Sada je Tužilaštvo BiH pokrenulo slučajeve “Boske” i “Bobar banke” i slučaj Glinice u Zvorniku, i mislim “Balkan investment banke. To su slučajevi koji su nanijeli milionsku štetu Republici Srpskoj, pare su odnesene iz Srpske, jasno je da se radi o međudržavnom kriminalu, jer su te pare završile u inostranstvu, na raznim računima i u raznim džepovima. Kako objasniti stav Specijalnog tužilaštva Republike Srpske da ne želi da se bavi “Bobar bankom”, jer to nije u njihovoj nadležnosti i tačno to i nije u njihovoj nadležnosti, jer se u većem dijelu radi o međudržavnom kriminalu”, kaže Bosić.

Više nije tajna da su milioni konvertibilnih maraka otišli na nepoznate račune u Rusiju i sada je na SIPI da to ispita, zaključio je predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

(Kliker.info-BN TV)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku