hamburger-icon

Kliker.info

‘Mjera predostrožnosti’ : Njemačka i Italija obustavile vakcinaciju AstraZenecom

‘Mjera predostrožnosti’ : Njemačka i Italija obustavile vakcinaciju AstraZenecom

15 Marta
17:24 2021

Njemačka vlada saopštila je danas da obustavlja upotrebu vakcine AstraZenece protiv COVID-19 zbog novih izvještaja o opasnim krvnim ugrušcima u vezi s tom vakcinom.

Privremenu obustavu objavila je i Italija.

Da će Njemačka obustaviti upotrebu vakcine AstraZenece potvrdio je danas portparol njemačkog ministarstva zdravlja, a prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

‘Mjera predostrožnosti’

Ministarstvo je saopštilo da je takva odluka donijeta kao „mjera predostrožnosti” i po savjetu nemačkog nacionalnog regulatora za vakcine Instituta Paul Ehrlich, koji je pozvao na daljnju istragu slučajeva, prenosi AP.

U saopštenju je navedeno da će Evropska agencija za lijekove odlučiti da li će i kako će nove informacije uticati na odobravanje vakcine.

Saopšteno je da su prijavljeni slučajevi pojave krvnih ugrušaka, ali nije precizirano gdje i kad su se incidenti dogodili.

Nekoliko drugih evropskih zemalja privremeno je zaustavilo upotrebu vakcine AstraZeneca kako bi istražili slučajeve krvnih ugrušaka koji su se dogodili nakon vakcinacije.

Iz AstraZenece poručuju da nema razloga za zabrinutost zbog njihove vakcine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da njen savjetodavni odbor analizira izvještaje vezane za vakcinu AstraZeneca protiv COVID-a 19, ali da do sada nema dokaza da su neki zdravstveni incidenti prouzrokovani tom vakcinom.

“Čim WHO stekne potpuni uvid u događaje, svoje nalaze i bilo kakve izmjene trenutnih preporuka biće odmah saopćene javnosti”, izjavio je glasnogovornik WHO Christian Lindmeier u odgovoru Reutersu, prenosi Tanjug.

“Do danas, nema dokaza da su incidenti prouzrokovani vakcinom i važno je da se kampanja vakcinacija nastavi, kako bismo mogli da spašavamo živote i zaustavimo ozbiljno širenje virusa”, kazao je on.

Vakcina u Britaniji

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u ponedjeljak da je vakcina protiv COVID-19 AstraZenece sigurna i da je britanska vlada veoma sigurna u njenu upotrebu.

Upitani da li može da uvjeriti ljude da je vakcina sigurna, Johnson je rekao: “Da, mogu”, prenio je Reuters.

“U MHRA (britanskoj agenciji za lijekove) imamo najiskusnije regulatore na svijetu. Oni uopće ne vide razlog za prekid programa vakcinacije”, rekao je britanski premijer.

“Dakle i dalje smo vrlo sigurni u program i sjajno je vidjeti da se tako brzo provodi vakcinacija širom Velike Britanije”, naveo je Johnson.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku