hamburger-icon

Kliker.info

Miting u Beogradu : DODIK : “RS nije dozvolila da BiH prizna Kosovo, nećemo granicu na Drini” VUČIĆ : “Morat ćemo graditi mnogo bolje odnose sa BiH”

Miting u Beogradu : DODIK : “RS nije dozvolila da BiH prizna Kosovo, nećemo granicu na Drini” VUČIĆ : “Morat ćemo graditi mnogo bolje odnose sa BiH”

20 Aprila
01:54 2019

Važno je da znamo da budućnost Srbije podrazumijeva mir, među nama i sa narodima s kojima dijelimo ovaj balkanski prostor. Da razmirice riješavamo pregovorima, kazao je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom obraćanja na mitingu “Budućnost Srbije” u Beogradu.

– Moramo se naučiti strpljenju jer samo se tako možemo izboriti za interese. Srbija i Srbi u cjelini i mi u RS veoma jasno, za razliku od prije, možemo da kažemo svoj stav i borimo za njega. Danas je RS pravna kategorija, država u kojoj žive Srbi, Srbija je zemlja u koju smo zagledani i to je naš primarni osjećaj našeg identiteta – rekao je Dodik, prenosi  TV N1.

Dodik je istakao značaj zajedničkog projekta izgradnje spomen područja u Donjoj Gradini.

– Hvala gospodinu Vučiću za nešto posebno, u Jasenovcu nas je pobijeno preko 500 hiljada. Bivši režim nije dozvolio da se o tome priča. Sada smo pokušali da na pravi način obilježimo Jasenovac i kada sam tada molio da to uradimo na pravi način, rekli su mi: Možda to nije dobro, da ne vrijeđamo Hrvate.. – dodao je Dodik u obraćanju prisutnim u Beogradu.

On je prije mitinga istakao da je Srbija nezamjenjiiv faktor stabilnosti i mira.

– Nema lidera u Evropi koji se smije odlučiti na ovakav jedan skup. Ovo je poruka i onima u Berlinu koji trebaju odlučivati o pitanjima poput Kosova. To pitanje nije riješeno kako je neko mislio – kazao je Dodik u izjavu za Prvu TV, uoči mitinga SNS u Beogradu.

Dodik je upitan da li će i on u RS organizovati sličan miting, ali je odgovorio da će u vezi s tim razgovarati sa Vučićem

On je naglasio da je po pitanju Kosova vidljiva dvoličnost međunarodne zajednice, koja, kako je rekao, ništa nije učinila da se provede briselski sporazum za Kosovo.

– To je nešto slično kao u BiH gdje Bošnjaci blokiraju formiranje vlasti, a da smo mi Srbi to uradili imali bismo sankcije. RS daje potpunu podršku Srbiji. Nama je važna snaga Srbije – rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić održao je govor koji je praćen u publici povicima “Aco Srbine”.Miting SNS-a u Beogradu pod nazivom “Budućnost Srbije” počeo je nešto poslije 18 sati, a okupio je između 140.000 i 150.000 ljudi.

Vučić je na početku svog govora kazao da je svjestan da više nikada neće govoriti pred tolikim brojem ljudi kao večeras.

“Ma koliko problema imali jedinstvo srpskog korpusa niko ne može da razbije niti da nas razdvoji. Kada se nešto loše dogodi u Beogradu jednako brine onaj u Prijedoru ili onaj u Pljevljima. Poštujemo teritorijalni integritet svih zemalja u regionu, ali imamo pravo da se nazivamo Srbima, da branimo srpsko ćirilićno pismo”, kazao je Vučić. 

On je kazao da trebaju na pitanju Kosova učiti od predaka.

On je kazao “morat ćemo graditi mnogo bolje odnose sa BiH, izuzevši tu predsjednika Dodika”.

“Sukobima i svađama ništa nećemo moći da dobijemo”, rekao je on, te je dodavši da će Srbija ostati vojno neutralna.

“Želimo napraviti jedinstven srpski bukvar i čitanku za Srbe ma u kojoj državi živjeli. Ne želimo time da bilo koga plašimo. Poklonit ćemo 500 digitalnih učionica RS i da naš narod tamo prati sve moderne svjetske trendove. Hoćemo da nam djeca u Beogradu i u Banjoj Luci budu jednako uspješno kao djeca u zapadnoj Evropi ili Izraelu. Isto tako moj posao kao predsjednik Srbije da čuvamo mir. Želim da nemamo nijedan rat. Kao što smo nekada uspješno ratovali, želimo da vrijedno radimo, da izvozimo”, rekao je Vučić.

On je rekao da je danas dobio važno pismo iz Volkswagena o tome da je “Srbija i dalje u igri”.

“Tražili smo kompromis sa Albancima, molili smo ih. A oni su gledali da na svaki način ponize Srbiju. Kada smo potpisali sporazum u Briselu ispunjavali smo obaveze, a oni nijednu. Formirali su vojski i uveli takse. Samo jedna stvar je skuplja od glave, a to je obraz. Nikada nemojte pokušati da ga Srbiji ukaljate”, kazao je Vučić.

Prije njega je govorio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji nije štedio riječi za opoziciju.

“Đilas, Jeremić, Obradović imaju medije i podršku zapadnih zemalja, imaju sve, samo jedno nemaju, samo im jedno fali, narod. Narod je ovdje. Današnji skup je poruka jedinstva i snage srpskog naroda”, kazao je Dačić.

Prva se na navedenom mitingu obratila premijerka Srbija Ana Brnabić.

“Njima je važno da dođu na vlast. Kako-tako. Jeste li od njih čuli šta je njihov plan za Srbiju? Nismo mi kao oni, nismo mi kao Vuk Jeremić, koji je kao ministar vanjskih poslova pričao kako mu je Kosovo na prvom mjestu, a potom na sastancima u Briselu pričao da je on posvećen tome da Srbija postane punopravni član NATO”, kazala je ona, te je dodala:

“Mi nismo kao Dragan Đilas, koji ima 500 miliona evra posle nekoliko godina na vlasti. Nismo kao blizanci Sergej Trifunović i Boško Obradović, jedan psuje i vrijeđa, a drugi bije. Isti su. Uspjeli su da na svakom skupu nekoga uvrijede”, kaže Brnabić.

Također, na mitingu se obratio i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

“Čast je biti ovdje. Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo da mađarski ministar bude u kampanji vladajuće stranke. Danas pokazujemo da sve možemo da riješimo ako radimo na tome. Do promjena je došlo zahvaljujući ličnim naporima. Predsjednik Srbije, mađarski premijer i mnogi drugi su doprinijeli tome. Danas možemo da kažemo da su Srbi i Mađari prijatelji. Odnosi između dvije zemlje nikada nisu bili dobri kao danas”, kazao je Szijjarto.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku