hamburger-icon

Kliker.info

Mirsad Purivatra: Duh SFF-a je u online prostoru dobio novu dimenziju

Mirsad Purivatra: Duh SFF-a je u online prostoru dobio novu dimenziju

14 Augusta
15:50 2020

Sarajevo Film Festival počinje danas u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.Zbog složene epidemiološke situacije, 26. po redu Sarajevo Film Festival se od 14. do 21 avgusta održava u online formatu.

Iako postavljanje crvenog tepiha ispred Narodnog pozorišta podsjeća na početak festivalskih dana i noći, ove godine on ima samo simbolično značenje, jer se Sarajevo Film Festival prvi put održava u virtuelnom svijetu.

U intervjuu za AJB direktor SFF Mirsad Purivatra je izrazio svoja očekivanja od ovogodišnjeg izdanja festivala.

Pandemija nas je naučila da ne prognoziramo, a iskustvo koje imamo i zahvaljujući kojem je, između ostalog, Festival postao ovo što je danas, naučio nas je da mislimo unaprijed.

Očekujemo da će publika prihvatiti jednu novu dimenziju Sarajevo Film Festivala u novim okolnostima. Moja očekivanja su da će publika reagirati različito – jedni su navikli na festivalsku atmosferu u Sarajevu i to će im nedostajati, drugi će dobiti priliku da gledaju filmove sa Festivala, iako možda nisu mogli doći u Sarajevo. Nadam se da ćemo se svi zajedno naći ‘negdje između’, a prije svega gledati kvalitetan filmski program. Važno je održati kontinuitet festivala, zadržati duh umjetnosti, pokazati koliko je kultura važna.

Treba i meni da se priviknem na ovakvo izdanje Festivala, ali važno je prilagoditi se i naučiti nešto iz cijele ove situacije koju nam je donijelo novo vrijeme. U nekim dimenzijama se online platforma pokazala korisnim, sigurno ćemo u nekim segmentima to zadržati. Ali ljudski kontakt, susret čovjeka s čovjekom, susret s publikom, razgovor poslije filma, to je ono što je nezamjenjivo i što mi već nedostaje.

  • Šta nudi ovogodišnji takmičarski program u sklopu kojeg će biti predstavljeno 49 filmskih naslova?

Od 49 naslova, nudi 29 premijera. Od osam filmova u Takmičarskom programu igranog filma, četiri su svjetske premijere. Od 16 filmova u Takmičarskom dokumentarnom programu, osam je svjetskih premijera. Već se o svim ovim filmovima dosta govori, izazivaju veliku pažnju. Autori prepoznaju značaj Festivala, to je ono što je misija festivala.

  • Navikli ste posjetioce na velika i značajna imena iz svijeta filmske umjetnosti. Kome ćete biti domaćin ove godine, hoće li uopće biti gostiju?

Morali smo otkazati sve dolaske. Pitanje je koliko ćemo dugo morati živjeti u izmijenjenim okolnostima, ljudi će se kretati, ali nadamo se boljoj situaciji. Svi koji su bili gosti Festivala, znaju kako je ovdje. Mnogi žale što ne mogu doći, ali ove godine je jednostavno tako, vidjet ćemo za ubuduće.

  • Rebalansom budžeta koji je prethodio donošenju korona-zakona prva na udaru našla se kultura. Koliko je to utjecalo na finansije SFF-a, odnosno kolika je institucionalna pomoć ove godine, a kolika sponzorska?

Svi naši najveći sponzori i u ovoj situaciji su ostali uz nas. U ovakvim situacijama se najbolje vide prava partnestva, ali naravno i snaga brenda. Institucionalni grantovi su umanjeni u skladu s njihovim umanjenjem priliva sredstava. No, mi se nadamo da će i ovo izdanje koje je zahtijevalo mnoga ulaganja opravdati sva očekivanja.

  • Krajem prošle godine Sarajevo je upisano na listu kreativnih gradova UNESCO-a. Šta ovo priznanje konkretno znači za bh. filmsku industriju i je li realno nadati se njenoj ekspanziji?

Realno je nadati se ekspanziji u Kantonu Sarajevo. Upis na UNESCO listu kreativnih grada za Grad Sarajevo znači puno – i za imidž grada i za provođenje četverogodišnjeg akcionog plana koji će donijeti korist i za kinematografiju, ekonomiju, turizam, otvaranje novih radnih mjesta… U situaciji kada je pandemija na jedno vrijeme stopirala gotovo cijeli svijet, ovo može biti početak jedne dugoročno isplative platforme i pokazatelj potencijala i snage kreativne industrije. Mnogo ovisi o politici i odlukama, naglasio je Purivatra .

(Kliker.info-RSE)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku