hamburger-icon

Kliker.info

Mirsad Hadžikadić : Hrvatska omalovažava BiH, vrijeme je za odgovor

Mirsad Hadžikadić : Hrvatska omalovažava BiH, vrijeme je za odgovor

29 Jula
15:08 2019

Predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić oglasio se saopštenjem za javnost u kojem upozorava na neprijateljski odnos Hrvatske prema BiH.

“Dobrosusjedski odnosi znače poštovanje, uzajamno pomaganje i kooperaciju. Bosna i Hercegovina i Hrvatska dijele oko 1000 kilometara zajedničke granice. Hrvatska često daje izjave kako joj je Bosna i Hercegovina najvažniji susjed. Međutim, izjave deklarativne podrške ne prate akcije na terenu.

Čak naprotiv, ponašanje Hrvatske prema Bosni i Hercegovini se često može okarakterizirati kao omalovažavanje i poniženje. Hrvatska gradi Pelješki most, ignorišući zabrinutost koja dolazi iz BiH. Uzgred rečeno, most se pravi novcem iz EU fondova, a radove izvode Kinezi. Pored toga, Hrvatska ne rješava pitanje imovine naših građana u Hrvatskoj.

Hrvatska neće da gradi most u Bosanskoj Gradišci, beskonačno odugovlačeći procedure. Hrvatski predstavnici pokušavaju na razne načine predstaviti građane BiH kao radikalne ekstremiste.

Hrvatska sada ide korak dalje i opasno ugrožava zdravlje građana Bosne i Hercegovine. Naime, i pored oštrog protivljenja građana Bosne i Hercegovine i njenih političkih predstavnika vezanih za planirano odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini naše države, građani Bosne i Hercegovine nailaze na ignorisanje od strane Hrvatske koja nastavlja sa svojim planovima.

Vrijeme je da Bosna i Hercegovina i njeni građani odgovore recipročno. Građani imaju moć da bojkotuju hrvatske proizvode i zaobilaze hrvatska odmarališta, a institucije Bosne i Hercegovine treba da se bore za interese BiH u međunarodnim forumima uključujući i arbitraže i sudove.

Moramo konačno shvatiti da u međunarodnim odnosima nema ljubavi, nego samo interes. Vrijeme je da se i mi počnemo brinuti o vlastitim interesima i da ustanemo u njihovu zaštitu.

Nakon presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju za udruženi zločinački poduhvat koji su vodili HDZ Hrvatske i BiH, Bosna i Hercegovina još uvijek očekuje službeno očitovanje institucija Republike Hrvatske, odnosno jasno distanciranje te države od ideologije koja je dovela do tog zločina u kojem je učestvovala zajedno sa akterima iz Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku