hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak : Za BiH nema važnijeg prioriteta od evropskog puta

Miroslav Lajčak : Za BiH nema važnijeg prioriteta od evropskog puta

27 Jula
11:07 2007

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak u intervjuu agenciji Onasa kaže da je njegov kratkoročni prioritet da BiH potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU te da je reforma policije direktno vezana za to.

Dvije najvažnije reforme u BiH – promjena Ustava i reforma policije – nisu makle s mrtve tačke, što znači da je potpisivanje SAA sa EU veoma daleko. Najavili ste da bi u septembru moglo doći do potpisivanja ovog za BiH ključnog sporazuma. Na čemu temeljite taj optimizam?

– Moj glavni kratkoročni prioritet jeste da BiH potpiše SAA sa EU, a reforma policije direktno je vezana za to.
Većina pitanja u vezi s reformom policije već je dogovorena, BiH je bila blizu dogovora u martu. Stoga, policijska reforma sve više je tehničko pitanje, koje se može i mora riješiti brzo, jer za BiH nema važnijeg prioriteta od evropskog puta. Već iduće sedmice nadam se odgovoru od ovdašnjih političkih lidera na pitanje ko je spreman da ozbiljno radi na ovome. Nemamo mnogo vremena ako mislimo postići napredak tokom septembra. A to je od ključnog značaja, jer BiH ne može sebi dozvoliti da nastavi sa zastojem na tom putu za drugim zemljama u regionu.

Aprilski paket ustavnih promjena na čekanju je već više od godine, a "suprotstavljene" strane nimalo se nisu približile u svojim stavovima. Znam da nije posao visokog predstavnika da nameće ustavna rješenja, ali imate li nekih mogućnosti i instrumenata da pospješite proces reforme Ustava BiH?

– Mislim da se možemo složiti da je šteta što aprilski paket nije usvojen, ali činjenica je da ne možemo stvari vratiti u ranije stanje. Danas imamo drugačiju političku situaciju i mora se pronaći novo rješenje. U kojoj mjeri će novo rješenje obuhvatiti i aprilski paket, to je pitanje o kojem će odlučivati vaši političari. U Evropi postoje različiti ustavni sistemi – unitarne države, centralizirane države, federalne države, a što se unutrašnjeg uređenja tiče, tu ne postoji evropski standard. BiH treba pronaći model koji odražava njenu strukturu, njenu prirodu, činjenicu da je njena ustavna arhitektura izgrađena na postojanju tri konstitutivna naroda,

dva entiteta, i da krene od tih činjenica. (Kliker.info/Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku