hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak: Reformu policije treba riješiti kao tehničko pitanje

Miroslav Lajčak: Reformu policije treba riješiti kao tehničko pitanje

02 Augusta
02:37 2007

"Ne vjerujem da bismo mogli da završimo bez dogovora o reformi policije. Jednostavno, ne vjerujem", tvrdi u intervjuu za "Nezavisne novine" visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.Tokom sedmice je započeo razgovore s predstavnicima političkih partija o ovoj po mnogima ključnoj reformi za BiH."Ne postoji pitanje koje ne može biti riješeno, a ni problem koji nema rješenja, pa tako i problem reforme policije. Imamo jasan definisan evropski uslov i to je dovoljno širok okvir da se nađe rješenje. Ne razmišljam o tome da ne bismo mogli postići dogovor", tvrdi Lajčak.

NN: Ali, imamo i krajnje suprotstavljene stavove političkih stranaka iz Sarajeva i Banjaluke.

LAJČAK: Dobro, tu će uvijek biti nekih stavova koji su više politički jer to je posao i političara. Ali mi treba da postignemo dogovor. Treba da ga postignemo do kraja septembra svakako.

NN: Nije li to optimističan rok ako se zna da je avgust mjesec godišnjih odmora?

LAJČAK: To je pitanje političke volje a ne nekih vremenskih rokova. Ako postoji politička volja, veoma brzo može doći do dogovora.

NN: Razgovarali ste s predstavnicima RS u Banjaluci. Da li kod njih postoji ta politička volja?

LAJČAK: Politička volja postoji kod svakog od njih. Ali, potrebna je spremnost za kompromis. Znači da svi malo odustanu od svojih načelnih stavova i da napravimo korak unaprijed. Naravno, ako će svako držati svoje stavove i ako se plaše da donesu odgovornu odluku, jer se plaše reakcije svog biračkog tijela, onda će biti teško.

NN: Evropski principi su širok pojam. Ključno u reformi policije je da li će postojati policija RS ili ne?

LAJČAK: Evropski principi su definisani tako da tu može da se nađe rješenje. Ne treba da se traži dogovor ili sa jedne ili sa druge ekstremne strane, dogovor treba da se traži tu negdje između.

NN: Šta je to između?

LAJČAK: Između je funkcionalni sistem u skladu s tri evropska principa po kojima treba da imamo jedinstven lanac komandovanja, da imamo budžet na nivou države, i da policija ne može pasti pod politički uticaj, da imamo funkcionalne jedinice.

NN: Ali nisu problem evropski principi već da li će postojati policija RS ili ne?

LAJČAK: Nemojmo da preko reforme policije tražimo da rješavamo neka druga pitanja, kao što je reforma Ustava i postojanje entiteta. Hajde da to rješavamo kada se budemo bavili ustavnom reformom. To je to.

Reformu policije treba da je rješavamo kao tehničko pitanje, i imamo li funkcionalni model koji je prihvatljiv kompromis i za Sarajevo i za Banjaluku, a koji će nam konačno omogućiti da se vratimo evropskim integracijama. Naravno, tu ima previše politike, pokušaj da se tu otvaraju neka pitanja šalje neke poruke koje su vezane za proces reforme Ustava, a to je onda teško riješiti. Znači, mi treba kada se bavimo policijom da se bavimo policijom.

NN: Zašto je tako teško predstavnicima međunarodne zajednice i Vama sada reći hoće li biti policije RS ili neće?

LAJČAK: Ja želim da pomognem da domaći političari postignu dogovor. Zašto bih ja sada rekao da ili ne. Ja sam rekao evropski principi su dovoljno široki za postizanje takvog dogovora. Ova zemlja želi da ide prema evropskim integracijama. Znači, mora da bude spremna da rješava svoje probleme posebno one koji su direktno vezani za proces evropskih integracija. Nemojte uvijek tražiti da neko spolja odlučuje za vas i onda vi da kritikujete.

NN: Dobar dio domaćih političara je navikao upravo na takvu praksu?

LAJČAK: Treba da zaboravite na tu naviku i da se pripremamo na život bez međunarodne zajednice.

NN: Vaš prethodnik je takođe imao sličan stav pa onda završio mandat pod kritikama da se nije miješao u svoj posao.

LAJČAK: Ja se miješam i miješaću se u svoj posao. Svjestan sam svoje odgovornosti i obaveza i tu nemam dilema. Ali, ja ne razmišljam samo o tome što je danas, već i o tome što je sutra i prekosutra. I dok sam ja još tu, ne zaboravljam da jednog dana ova zemlja mora da funkcioniše bez visokog predstavnika.

Želim da stvaram prostor da pomognem političarima da donesu svoje odluke jer je naravno ovdje postala neka politička zavisnost na međunarodnu zajednicu. Što je i logično, uzimajući u obzir i logiku postdejtonskog razdoblja. Ako govorimo o evropskim integracijama, to je nešto što mora da bude izvor, mora da je iznutra. Ova zemlja mora da bude spremna jer to podrazumijeva puno teških odluka koje donose plodove tek kasnije.

NN: Da li planirate koristiti bonska ovlaštenja u vezi sa reformom policije?

LAJČAK: Ne planiram korištenje bonskih ovlaštenja već ih koristim kada je to potrebno.

NN: Već mjesec dana ste visoki predstavnik. Jeste li još optimista kao i prilikom preuzimanja mandata?

LAJČAK: Naravno da sam optimista. Ne govorim da postoje pitanja za koja nema odgovora, ne postoji problem za koji nema rješenja. To je prvo. Drugo, pitam šta je onda alternativa ako neko govori – ne može. Šta je onda. Svi idu prema evropskim integracijama i da li je BiH odlučila da ne želi da ostane ostrvo u izolaciji koju je sama sebi nametnula. Tu je dilema samo jedno – koliko će ona vremena izgubiti dok stignemo tamo gdje možemo da stignemo jer druge adrese nema osim evropske adrese. To nije pitanje ili Evropa ili nešto drugo, pitanje je kada. Moje konkretno pitanje je zašto bismo gubili vrijeme, zašto ne sad, ako treba da donesemo odluke da li će biti za dvije godine lakše da donosimo te odluke? Sigurno neće. Onda bi trebalo tako da se ponašamo.

NN: Drugo ključno pitanje je reforma Ustava. Može li se ponovo aktuelizovati aprilski paket?

LAJČAK: Aprilski paket je postao neki politički pojam koji za neke znači da, a za neke znači ne. Ja bih želio da odgovorim na to pitanje – kako? Aprilski paket je sigurno bio dobar pokušaj koji nažalost nije prošao. Nažalost, jer mislim da bi od tog vremena donosio puno dobrih odgovora na konkretna pitanja. Danas, prošlo je već 18 mjeseci, živimo u drugoj političkoj dinamici. Hajdemo da iskoristimo sve što možemo i da donosimo odgovore na pitanja koja su danas aktuelna.

NN: Kakva će biti Vaša uloga u razgovorima o ustavnoj reformi. Hoćete li imati konkretan prijedlog ili ulogu posrednika između stranaka?

LAJČAK: Svoju ulogu vidim da omogućim proces i da taj proces bude orijentisan na rezultat. Ne bi bio najbolji način da pravimo neke političke manifestacije koje su korištene kao tribine za iznošenje već poznatih stavova za odbijanje već predloženih rješenja da bismo dobili neke kraktotrajne političke promjene.

Pitanje o reformi Ustava je previše ozbiljno da bismo ga svakodnevno zloupotrebljavali. Ja se tu trudim da omogućim stvaranje okvira koji je orijentisan prema rezultatima.

NN: Koji je po Vašem mišljenju glavni problem kod političara u BiH da ne mogu da naprave iskorak?

LAJČAK: Bilo bi previše jeftino da govorim o političarima jer su oni moji ključni partneri. Ovo je demokratska zemlja, političari su demokratski izabrani lideri koji imaju svoje birače i koji su odgovorni prema svojim biračima.

Problem je nedostatak povjerenja između predstavnika konstitutivnih naroda i zato se previše često koriste i pokreću pitanja nacionalnog interesa i zaštite. Imamo trenutnu situaciju da je lakše odbijati sporazum nego se boriti za isti.

Nažalost, i na izborima je bilo stvari nagrađenih za odbijanje sporazuma.

NN: Ali, takvo je raspoloženje građana?

LAJČAK: Političari ne mogu da budu imuni prema raspoloženju građana. Međutim, to nije put ka budućnosti. Jer na tome ne možemo da gradimo budućnost zemlje BiH ka evropskoj budućnosti.

U ime zajedničkog cilja treba da smo spremni na zajednički kompromis. Taj iskorak treba da napravimo.

NN: Kako da ga napravimo. Kako ubijediti Harisa Silajdžića da pristane na ime "policija RS" ili sa druge strane kako ubijediti političare iz RS da pristanu na ukidanje policije RS?

LAJČAK: Svaki mora da napravi taj korak prvenstveno u svojoj glavi. Ne samo političari već i novinari, i svaki građanin ove zemlje. Jer potpuno drugi argumenti se iznose u Sarajevu a potpuno drugi oko istog pitanja u Banjaluci.

Treba prestati da bombardujemo javnost nepovjerenjem. To nije put u budućnost. Mi treba da nagrađujemo sporazum, da dogovor nije pobjeda na jednoj i gubitak na drugoj strani. Vjerujem da će upravo reforma policije biti taj ključni element koji će pomoći da to prihvatimo i da shvatimo zbog dobrobiti i budućnosti ove zemlje. Onda se moramo tako i ponašati. Ne možemo da govorimo o evropskoj budućnosti BiH, a praktičnim koracima da se borimo samo za uske stranačke stavove.

NN: Moram da Vas pitam, kad govorite o nepovjerenju u BiH, o nedavnom koncertu "Moj ummete" u Sarajevu. Poglavar Islamske vjerske zajednice organizuje takvu manifestaciju radi svoje političke promocije s koje su poslate političke poruke homogenizacije jednog naroda. Kako Vi to komentarišete?

LAJČAK: Ne mogu to da komentarišem, jer nisam bio tu, a ja nikad ne komentarišem nešto ako nemam vlastiti uvid u to ili vlastito mišljenje.

Ova zemlja je takva da ima tri konstitutivna naroda i možemo reći četiri religije. Ni u kom slučaju ni iz bilo kog pravca filozofija isključenosti ne može da donosi dobro. To je da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda, to je činjenica koja treba da se prihvati i da je svi poštuju. Svi treba da imaju dovoljno mogućnosti i uslova da njeguju svoje tradicije ali da ne ide u konfrontaciju sa ostalim. To je vrlo jednostavno i tako svi treba da djelujemo.

"Dao sam rok Sadoviću"

NN: Nedavno ste imali oštar razgovor s ministrom bezbjednosti Tarikom Sadovićem? Do kada ćete čekati da Sadović potpiše rješenje o deportaciji osoba koje su na nelegalan način dobile državljanstva BiH? 

LAJČAK: Mi smo se dogovorili sa Sadovićem u kom roku neka rješenja treba da riješi. Ja to ne bih iznosio u javnost. Želim da istaknem da je taj razgovor sa gospodinom Sadovićem bio vrlo otvoren, ali donosi rezultate. Očekujem da budu riješena sva ta pitanja. Za sada vidim da je sastanak stvarno imao smisla.

NN: Već ste se upoznali sa reformom pravosuđa u BiH. Mnogi danas smatraju da ta reforma ne daje i nije dala očekivane rezultate?

LAJČAK: Imao sam više sastanaka s predstavnicima sistema pravosuđa u BiH. Naravno, pravosudni sistem je daleko od idealnog. Reforma pravosuđa je potrebna. Neki konačan odgovor na to treba da da i reforma Ustava, koja treba da reguliše pitanje pravosuđa, kao što je slučaj i u drugim zemljama. Očigledno je i to da se neka pitanja trebaju desiti što prije. Ima problema oko usklađavanja državnog i entitetskog pravnog sistema, ima niz propusta što se tiče regionalne saradnje, ne postoji nacionalna strategija rješavanja ratnih zločina…

Mi smo inicirali jedan proces i upoznali naše partnere, neke članice Vijeća za implementaciju mira, i planiramo početkom septembra da organizujemo okrugli sto stručnjaka iz oblasti pravosuđa BiH i međunarodne zajednice da zajednički pokušamo da riješimo neke probleme odmah, koji ne mogu da čekaju, i da istovremeno tražimo međunarodnu pomoć, stručnu i finansijsku, da bi ti problemi  bili rješavani.  Dragan Jerinić(NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku