hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak : “Referendum u Republici Srpskoj se sigurno neće održati”

Miroslav Lajčak : “Referendum u Republici Srpskoj se sigurno neće održati”

20 Jula
14:47 2015

Lajcak5Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak rekao je da je referendum u RS o valjanosti pravosudnog sistema u BiH neprihvatljiv i da se siguno neće održati. Na margini zasjedanja ministara inostranih poslova EU, koji će se dotaći i situacije u BiH, Lajčak je rekao da je predsednik RS Milorad Dodik prekršio dogovor postignut 2011. s tadašnjom visokom predstavnicom EU Catherine Ashton da ne saziva referéndum, već da se pitanja pravosuđa rješavaju kroz strukturni dijalog EU – BiH o pravosuđu.

Kako je Lajčak rekao novinarima “odluka parlamenta RS o održavanju referenduma najpre iz pravnih razloga nije moguća, zato što je neprihvatljivo da entitet odlučuje o institucijama na državnom nivou”.

Lajčak je novinarima takođe naveo da je to “politički neprihvatljivo, jer je jedini način da se stvari u BiH riješavaju dijalog, a ne jednostrani potezi”.

“To je i moralno neprihvatljivo, jer smo se 2011. s gospodinom Dodikom koji je tad već razmišljao o referendumu dogovorili, a to je bila visoka predstavnica EU Catherine Ashton,  i ja sam bio prisutan, da to nije pravi način. EU je ponudila (BiH) strukturni dijalog za pravosuđe koji djeluje, pa ako RS ili neko drugi ima neki problem, onda to treba da se preko tog dijaloga riješava”, naveo je Lajčak.

Prema njegovim rečima, Milorad Dodik ne poštuje svoju obavezu.

“Dijalog se nastavlja, a gospodin Dodik je odustao od svoje obaveze i ponovo traži referendum. To je neprihvatljivo i to se sigurno neće desiti. Upravo iz tih razloga sam ja tražio od visoke predstavnice EU (Federike Mogerini) da pitanje referenduma u RS u BiH stavimo na dnevni red ministarskog sastanka“, dodao je Lajčak.
Na pitanje šta misli o onome što se događalo na komemoraciji u Srebrenici, Lajčak je rekao da mu je žao zbog toga što se desilo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

“To nije način na koji treba da se sjećamo žrtava genocida. Ako nastavimo s mržnjom, to zemlji besumnje neće pomoći da krene napred”, zaključio je Lajčak.

(Kliker.info-Beta)

Podijeli

Jedan komentar

  1. alija
    alija 21 Jula, 02:39

    Miroslav Lajcak sigurno nece jos dugo biti na funkciji .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku