hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak : Izmišljotina je da sam podržao Dodika i referendum u RS!

Miroslav Lajčak : Izmišljotina je da sam podržao Dodika i referendum u RS!

18 Aprila
11:54 2011

Kada je čuo da su ga neki mediji u Bosni i Hercegovini optužili da je dao "zeleno svjetlo" Miloradu Dodiku za referendum u Republici Srpskoj, Miroslav Lajčak, izvršni direktor Evropske unije (EU) za zapadni Balkan, istočno susjedstvo i Rusiju, prasnuo je u dugi smijeh.Kazao je, potom, da su to čiste izmišljotine.

Posjeta Sarajevu

– To se neko našalio. Niko ozbiljan ne može ni pomisliti da sam iza takve odluke. Filozofija tih koji plasiraju takve izmišljotine je da se uvijek krivac treba tražiti vani – ocijenio je Lajčak u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz".Njegov dolazak u BiH najavila je prošle sedmice ministrica vanjskih poslova EU Ketrin Ešton (Catherine Ashton).Lajčak, na naše pitanje kada će u Sarajevo, odgovara da će se to desiti do kraja aprila.

– Počeo sam planirati dolazak, kako bih u direktnom razgovoru s liderima u BiH procijenio situaciju i tražio put naprijed. Previše je vremena potrošeno, posebno u procesu konstituiranja vlasti na državnom nivou – kazao je on.Precizirao je da planira u BiH stići "do kraja aprila", te da će s bh. liderima razgovarati o svim važnim tekućim pitanjima, uključujući i najavljeni referendum.– Moja pozicija i o tom pitanju je jasna i određena je kroz izjavu gospođe Ešton. To je stav EU. Za nas referendum nije način za rješavanje problema. EU ne podržava i nikako neće podržati tu inicijativu – rekao je Lajčak.Upitan očekuje li da će visoki predstavnik poništiti odluku Narodne skupštine RS, on je odgovorio da ne želi špekulirati o mogućim akcijama visokog predstavnika.

Imamo snagu

Na pitanje hoće li EU posegnuti za sankcijama, povodom odluke o referendumu, Lajčak je naveo kako se niko ne treba bojati da će Unija biti slaba.

– Mi imamo dosta snage, svoje mehanizme koji djeluju, oni su se pokazali i na primjeru mnogih drugih država i ne treba sumnjati da se to neće desiti i u slučaju BiH. Naša je filozofija ozvaničena u martu. Ona je vrlo jasna i pokazuje šta očekujemo od BiH kako bismo ratificirali sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te se stvorili uvjeti za aplikaciju za članstvo. Očekujemo više ozbiljnosti pri ispunjavanju tih uvjeta. Prije svega, to se tiče formiranja državne vlade koja će imati odlučnost da provodi reforme – istakao je.

Lajčak vjeruje da se može naći dogovor i formirati vlada, ako se razmišlja o evropskoj perspektivi.

– No, nedostaje im u svim sporovima oko formiranja vlada upravo to. Očekivao bih da lideri kažu da BiH treba imati jaku vlast. EU je jasno rekla šta se od BiH očekuje i potrebna je vlast čiji će prvi prioritet biti upravo to – zaključuje naš sagovornik.

Ubrzo slijedi imenovanje EUSR-a

Odgovarajući na primjedbu da se EU, ipak, ne ponaša u skladu s ozbiljnošću situacije u BiH, te da skoro godinu nema šefa Delegacije EU u Sarajevu, koji je dobio i poziciju specijalnog predstavnika EU (EUSR), Lajčak je rekao da takve primjedbe ne stoje!

– Šef Delegacije će biti imenovan vrlo brzo. Mi radimo u skladu sa svojom strategijom. Za razliku od BiH, mi radimo ono što smo obećali. Vrijeme je da vidimo istu filozofiju i s druge strane – zaključio je Lajčak.

Neću voditi pregovore o formiranju vlade

Lajčak se slaže s ocjenom da je situacija u BiH loša.

– Cilj mog dolaska i jeste u tome da potražimo izlaz. Mi jesmo zabrinuti stanjem u BiH. Kada bi sve bilo uredu, ja ne bih morao dolaziti, niti bi EU morala izdavati saopćenja. Ono što mi radimo nije, niti to treba tako promatrati, pobjeda za jedne, a gubitak za druge, već traženje najboljih rješena za BiH – istakao je on. Lajčak je, međutim, odbacio mogućnost da će on voditi pregovore o formiranju državne vlade.

– Apsolutno ne! To je obaveza i odgovornost domaćih političara – potcrtao je. S. Numanović (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku