hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Lajčak: Godinama gledate u leđa susjedima

Miroslav Lajčak: Godinama gledate u leđa susjedima

20 Novembra
06:47 2014

lajcak1Inicijativa Velike Britanije i Njemačke o Bosni i Hercegovini postala je i formalno inicijativa Evropske unije. Bilo je i sličnih inicijativa, a sada je to pretočeno u izraz dobronamjernosti EU prema BiH. Želimo promijeniti redoslijed poteza. Nema smanjenja kriterija ili ukidanja uvjeta. Počet će se od lakših koraka i ići prema težima, kaže u intervjuu za „Dnevni avaz“ Miroslav Lajčak, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Slovačke.

– Ako budemo imali formalnu obavezu predstavnika BiH, političkih lidera i institucija da preuzimaju i ispunjavaju uvjete koje postavljamo, BiH će biti nagrađivana. Za početak, stupio bi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) i BiH bi kasnije dobila status kandidata za članstvo – kaže Lajčak.

Odličan znalac

Nekadašnji visoki predstavnik sinoć je doputovao u Sarajevo kako bi se na licu mjesta upoznao s najnovijim dešavanjima, čuo stavove bh. političara i javnih ličnosti i o tome potom izvijestio svoje kolege – šefove diplomatija država članica EU, kao i institucije EU.

Koliko je trajala rasprava o BiH na Vijeću za vanjske poslove (FAC)?

– U Briselu smo nekih sat vremena, prije dva dana, raspravljali o BiH. Svi znamo o čemu se radi, kakva je situacija u BiH i svi smo podržali prijedlog Londona i Berlina.

Brisel ima konkretan plan, očekuju se akcije bh. vlasti. Kako gledate na dosadašnji tok formiranja vlasti?

– Za sada to ide kako treba. Konstituirano je Predsjedništvo, sada slijede vlade. Na današnji dan nema osnova za nervozu. Ključna je poruka Brisela – ne ponavljati situaciju od prije četiri godine – da se previše vremena ne gubi na koalicionim dogovorima. Naravno, želimo vidjeti i program novih vlasti koji bi bio evropski i rješavao probleme običnih građana. To su ključne komponente. Nove vlasti moraju rješavati ekonomska i socijalna pitanja, baviti se funkcionalnošću države i obavezama na euroatlantskom putu.

Šta ako očekivanja Brisela ne budu ispunjena?

– Onda nema napretka. Pogledajte situaciju od protekle četiri godine. BiH ih je nepovratno izgubila! Hrvatska je ušla u EU, Srbija dobila status kandidata i poziv da krenu pregovori, Crna Gora već napreduje u pregovorima. Čak je i Kosovo dobilo SAA, koji je BiH potpisala u junu 2008. i nema nikakvog napretka. Od tada vi samo gledate u leđa susjedima i ta leđa su sve dalje i dalje od vas. Sjetite se situacije iz poplava. Tada smo rekli: Da je BiH zemlja kandidat, imala bi pravo dobiti mnogo više sredstava iz EU.

Ponašanje Rusije

Je li rasprava o BiH isforsirana ruskim ponašanjem na Balkanu?

– Apsolutno ne. Rusija nikada nije ni formalno ni neformalno stavila pod sumnju evropsku perspektivu BiH niti Balkana općenito. Bio sam domaćin ministara vanjskih poslova Višegradske grupe i šefova diplomatija zapadnog Balkana u Bratislavi prije desetak dana. Mi na tom skupu jesmo govorili o ulozi i ponašanju Rusije. Nije bilo nikakvih signala da je Rusija promijenila svoj odnos u vezi s pitanjem evropskih ambicija država zapadnog Balkana.

Je li bilo razgovora – šta ako i ovaj plan propadne?

– Ne pričamo o tome šta bi bilo kad bi bilo, već šta treba uraditi. Imamo dobru volju i jasno ćemo svoje stavove i očekivanja iznijeti bh. zvaničnicima. To ne znači da se petljamo u formiranje vlasti. To je suvereno pravo BiH, njenih institucija i stranaka. Već smo vidjeli koliko je štetno za jednu državu ako izgubi toliko vremena na formiranju vlasti, kako je to bilo u BiH prije četiri godine. No, ne želimo unaprijed ići negativistički. Evropska unija nema nikakvih preferencija o tome ko bi, a ko ne bi trebao biti u vlasti. Bitno je da je vlast u stanju provoditi reforme koje BiH vuku naprijed.

Potpisan sporazum sa UNDP-om

Lajčak je sinoć potpisao sporazum s predstavnicima UNDP-a o novih 75.000 eura pomoći za poplavljena područja. Od ukupno nešto više od 200.000 eura koliko je Slovačka donirala, ovaj novac bit će iskorišten za kupovinu vozila za prijevoz osoba koje idu na dijalizu. Prema procjenama UNDP-a, na poplavljenim područjima trenutno je 150 ljudi kojima treba dijaliza i ova slovačka donacija za njih znači rijetko viđenu vrstu pomoći.

Sead Numanović (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku