hamburger-icon

Kliker.info

Miroslav Ćiro Blažević : Tužan sam što sam bio u pravu

Miroslav Ćiro Blažević : Tužan sam što sam bio u pravu

19 Jula
03:28 2010

Milorad Dodik, premijer RS preko nogometa želi dobiti izbore. Jasno i glasno je pohvalio "držanje" svojih delegata na Skupštini FSRS, te "naredio" da se FSRS odvoji od NSBiH. Dodik je skinuo maske sa čelika manjeg eniteta, koji su odbijanje Statuta, odnosno glavnog amandmana, da Savez ubuduće ima samo jednog predsjednika, vješto pakovali i skrivali, pravdajući to "demokratskom voljom delegata". Neshvatljivo je kako niko od bošnjačkih čelnika, pa i hrvatskih (Dominković, Bevanda..), nije reagirao na ovaj Dodikov "izlet". Direktni je to utjecaj politike i političara u nogomet, što je nedopustivo prema pravilima FIFA -e i UEFA -e. Sporazum Dodika i Dragana Čovića tempiran za izbore i postizborne dogovore, zaživio je u nogometnim vodama. Nekako u isto vrijeme kada su Dodik i Čović razrađivali strategiju za oktobarske izbore, u Banja Luci su se sastali čelnici FSRS Mile Kovačević i Rodoljub Petković sa jedne, te Josip Bevanda i Miroslav Ćorić sa druge strane. Već tada se razradila "pobjednička" taktika, za razvaljivanje Saveza.

Sama Skupština je bila obična farsa, jeftina komedija. Sve se znalo puno ranije. Danima su čelnici iz Hercegovine i RS najavljivali ovakav scenarij, što upućuje da su imali jasan plan. Rodoljub Petković je dan prije skupštine u "Sanu" najavio "kako će Bošnjaci biti krivi ako padne statut", dok je Petković tješio nogometnu javnost izjavom "kako neće biti tragedija ako nas suspendiraju". Očito je da su i Petković i Bevanda, znali za "inžinjering" po kojem će statut pasti. Istina i jedan i drugi su imali svoje razloge, koje bi prihvatio svako ko je dobronamjeran prema ovoj državi i nogometu. Oni su zaigrali na razjedinjenost, svađu, nekontolirani izliv bolesnih ambicija unutar bošnjačkog korpusa. Njihov je adut bio Sulejman Čolaković, koji je izgubio svaku podršku kod Bošnjaka. Na istu je kartu igrao Iljo Dominković, dugogodišnji saradnik, prijatelj Čolakovića, koji je nekoliko sati prije skupštine tražio i dobio podšku federalnih partnera Bošnjaka, za njegov izbor u Federalnom Savezu. Dominković je pobjedio dr. Husu Golaća, koji je opterećen brojnim aferama i tako postao čelni čovjek Federalnog Saveza. Bez bošnjačkih glasova, on to ne bi mogao postati. Navodno je Dominković obećao Čolakoviću da će i svi njegovi delegati Hrvati glasati. I ispoštovao je. Svi posavski – Dominkovićevi" delegati glasali su za Statut, ali nisu ostali hrvatski delegati. Naivni Čolaković nije računao da Iljo pod "svojim delegatima" podrazumjeva samo iz njegove Županije. Dominković je tako apsolutni pobjednik. Postao je predsjednik Federalnog Saveza, ostaje i za novi mandat član Izvršnog odbora NSBiH, a svi Hrvati radno sposobni u Orašju mogu računati na mjesto u nekoj komisiji Federalnog ili "krovnog" Saveza.

 I sada dolazimo do sankcija i kakve će one biti. Sankcije mogu biti blaže, "srednjeg" inteziteta i drastične. Dakle, blaže sankcije su one koje daju nove rokove za usvajanje Statuta, pa i uzbor novih čelnika Saveza sa kojim će se ubuduće pregovarati, ali ostavlja klubove i reprezentaciju. Moguće da su na tu kartu zaigrali hrvatski i srpski delegati. Drugi vid sankcije "srednjeg" inteziteta je onaj koji isključuje naše klubove sa evropske scene, ali ne i reprezentaciju. I u drugoj varijanti ponudit će se rješenje izborom novih nekompromitovanih ljudi u Savez. I treća najbolnija opcija jeste da FIFA i UEFA sa međunarodne scene eliminišu i klubove i sve državne selekcije. Tako nešto je u ponoć, "nekoliko" sati prije Skupštine najavljeno delegatima, posebno iz FSRS i hrvatskima. Saznajemo kako je takav ultimatum, osnažio i dodatno homogenizirao partnere iz FSRS i Zapadne Hercegovine, predvođeni Josipom Bevandom. Već prije Skupštine bilo je jasno da će se dogovor Dodik – Čović "implementirati" u nogometnim vodama. I tu je sva suština. Jasno, najveći dio posla za realizaciju takvog dogovora, nisu odigrali samo Hrvati i Srbi, već Bošnjaci, koji su nekoliko dana prije Skupštine, na sjednici Izvršnog odbora NSBiH jednoglasno odbili amandman koji nalaže jednog predsjednika.

Povratka više nema, pa su vapaji bošnjačkih kadrova u hotelu "Park" bili uzaludni. Neshvatljiva je šutnja bh klubova. Indikativno je i to što niko iz Borca, Zrinjskog i Širokog ne diže glas, koji su nadomak senzacija, plasmana u Euro ligu. Posebno Zrinjski, pa i Široki, mada ni Borac nije bez šansi za plasman u drugo kolo. Međutim, ni to ne treba čuditi, jer se sve unaprije razradilo. Čudna je šutnja čelnika Čelika, Slobode, Sarajeva, Želje, Veleža… Zašto sada Zijo Blekić i njegova svita šute. Kakvi su njihovi interesi, zanima li njih reprezentacija, budućnost bh klubova ili nešto drugo. Bh. nogomet je pred kolapsom. Ponavlja li se istorija, hoće li još jednom nogomet i i nogometni stadioni biti poligon i pozornice za raspirivanje nacionalističkih strasti. Izjavom o "istupanju" iz jedinstvenog Saveza Dodik je najavio "razdruživanje".S. Sinanović

Kakva je uloga Mehmeda Spahe                                Zašto sada šuti Mehmed Spaho i kakva je njegova uloga u svemu ovome. Navodno je Spaho bio "mozak" operacije povratka Jusufa Pušine u nogomet, ali samo za svoje interese, kako bi se vratio na pozicije koje je ranije imao u komisijama UEFA -e i FIFA -e. On je već jučer trebao uzeti snimak Dodikove izjave i osvanuti pred uredima FIFA -e. Ako mu je istinski stalo do reprezentacije, klubova, budućnosti bh nogometa, a ne samo do ličnih privilegija.

Okupljanje reprezenetativaca pred FIFA-om           Utakmicama sa Katarom zakazana je za 10. avgust. I ona je upitna. Kako termin ne bi propao, među igračima vlada raspoloženje da se okupi, ali ne u Sarajevu, već u Nionu ili Ženevi pred sjedištem UEFA -e i FIFa -e, kako mi tim činom poslali jasnu i glasnu poruku da niko nema pravo uskratiti Spahiću, Džeki, Pjaniću, Ibiševiću, Misimoviću, Hasagiću, Ibričiću, Salihoviću, Nadareviću i ostalima, da igraju za svoju zemlju. Proteklih sati zvali su brojni reprezentativci i raspitivali se za stanje u Savezu. U startu su podržali ideju da se okupljanje napravi pred sjedištem FIFA -e. Novinari su, kao i svih ovih godina, nosioci ove ideje i akcije. Javio se veliki broj navijača, koji smatraju da je bolje otići pred FIFa -u i UEFA -u nego igrati beznačajnu utakmicu sa Katarom. Najteže je Safetu Sušiću, koji je opravdano "suzdržan". Sušić vaga svaku riječi, priprema spisak, a ne zna hoće li biti utakmice. I ne zna u koga da upre prstom. Boji se najgoreg, moli i apelira na one koji odlučuju o sudbini našeg nogometa da rade za, a ne protiv nogometa.

 Ćiro: Tužan sam što sam bio u pravu        Možda neko misli da se Miroslav Ćiro Blažević raduje ovakvom scenariju. U dalekoj Kini Ćiro tuguje. – Žalostan sam što sam bio u pravu, ali šta ću vam ja kad ste vi Bošnjaci muslimani navini. Pa ja sam sprsku igru davno provalio. Oni mi nisu dali da odem na Svjetsko prvenstvo. Pa, ja sam vam to govorio prije pola godine. Vi ste mi se smijali. Oni ne žele uspjeh reprezentacije i Bosne i Hercegovine. Oni se ne zalažu za iste ciljeve. Njih zanima Republika Srpska, a ne uspjeh Bosne i Hercegovine. I sad vam tvrdim da su me oni minirali. Nije Dodik frajer, on svakim potezom radi na rušenju BiH. I on će na tome dobiti nove izbore. Žalosno je gdje je naš nogomet doveo Suljo Čolaković. Čudi da i Hrvati pristaju na takvu igru. Mi smo bili na korak do Afrike, a sada nas hoće eliminirati. Ovdje mi je lijepo, želim da moj Safet uspije, a vidim i on je nemoćan. Samo ja sine mogu narod dići na noge, samo ja, ali ne sa ovim koji vode Savez i zemlju u propast – poručio je Ćiro Blažević iz Šangaja. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku