hamburger-icon

Kliker.info

Miro Lazović : Selim Bešlagić kao dokazani socijaldemokrata , čovjek s karakterom i autoritetom mogao bi zaustaviti daljnju eroziju SDP-a

Miro Lazović : Selim Bešlagić kao dokazani socijaldemokrata , čovjek s karakterom i autoritetom mogao bi zaustaviti daljnju eroziju SDP-a

26 Oktobra
21:27 2014

Mirol31U SDP-u je uspostavljena autoritarnost koja je afirmirala poltronstvo, karijerizam i spletkarenja. Miro Lazović svojim bivšim kolegama “preporučuje” Selima  Bešlagića kao novoga čelnika SDP-a. Predsjednik Unije socijaldemokrata drži kako je Željko Komšić nakon izbornoga trijumfa lider socijaldemokracije i vjeruje kako Komšić, opijen pobjedom, neće skrenuti na druge tračnice.

Jedan ste od osnivača SDP-a, dugogodišnji član stranačke vrhuške, kasnije brutalno protjeran. Ne sumnjam da sjajno poznajete mentalni i politički sklop vođe SDP-a Zlatka Lagumdžije, ali i njegovih sadašnjih suradnika. Izborni rezultat je nazvan brodolomom, ali je isto tako Lagumdžija poručio kako zadnji napušta brod. Javnost je zbunjena i podijeljena, jedni vide Lagumdžijin kraj, drugi opet sumnjaju da on nešto mulja i da neće tek tako odstupiti. Što Vi prepoznajete u cijeloj konfuziji?
– Zlatko Lagumdžija došao je na čelo SDP-a davne 1997. U tom vremenu, neposredno nakon rata, on je sa svojim karakteristikama bio kadar koji obećava i koji je moga i u međunarodnim vodama predstavljati novu sliku SDP-a. I sam Nijaz Duraković, dotadašnji predsjednik, bio je svjestan te situacije i nije pravio nijedan problem u izboru Lagumdžije za novog predsjednika stranke. Lagumdžija je čovjek ogromne energije, radoholik. Drugo je pitanje je li ta energija bila uvijek usmjerena u pravom smjeru. Za razliku od Nijaza Durakovića koji je doktor društvenih znanosti i vrsni poznavatelj političke teorije i prakse, Zlatko Lagumdžija je doktor prirodnih znanosti koji je unutarnje odnose u stranci gradio na principima tehnokratskog pristupa na način kako je često govorio da će od SDP-a napraviti tvrtku. A tehnomenadžerska tvrtka zahtijeva strogu hijerarhiju, autoritarnost i neprikosnovenost u kojoj prvi čovjek poseže za “žutim” i “crvenim” kartonima prema svakome tko mu se suprotstavi.

Takvim pristupom u SDP-u su uspostavljeni unutarnji odnosi koji su afirmirali karijerizam, poltronstvo i spletkarenja u obračunu sa slobodno mislećim članovima stranke. Takav odnos je porazan za svaku stranku, a pogotovo za socijaldemokraciju koja po svom sadržaju treba graditi odnose jednakosti, socijalnog dijaloga i unutarnje kohezije s punom slobodom prava na kritiku i manjinsko mišljenje. Čini mi se da je SDP izgubio tu socijalnu i demokratsku supstancu. Zato se i dogodilo da Barcelonu, kako je Lagumdžija često nazivao SDP, napuštaju jaki igrači, jedan po jedan, a očito je nakon ovog katastrofalnog poraza da rezervni igrači nisu bili dostojne zamijene. Dok smo bili zajedno, znao sam mu reći da je njegova funkcija okupljati ljude, a ne rastjerivati ih. Na žalost, on to nije radio. Iako bih danas imao pravo kritizirati jer sam među prvima prepoznavao devijacije i stranputice SDP-a, nisam sretan zbog činjenice da je ideja socijaldemokracije poražena i da joj prijeti nestanak. Suzdržao bih se od javnog verbalnog osuđivanja lika i djela SDP-a i njegovog lidera. Najbolju ocjenu o ovakvom SDP-u dali su građani svojim glasovanjem na proteklim izborima. Vjerujem da je Zlatko Lagumdžija, nakon sedamnaestogodišnje vladavine, svjestan da mora otići s liderske pozicije i da će to uraditi u skladu s njihovim procedurama.

Može li se generalni remont SDP-a napraviti s gubitničkom i kompromitiranom postavom iz vrha stranke?
– Prvi čovjek uvijek ima najveću odgovornost, ali za ozdravljenje SDP-a nužno je da iz vrha stranke odu i oni pojedinci koji su svojim ponašanjem i postupcima doprinijeli urušavanju SDP-a u javnosti. Toj stranci je potreban generalni remont, a njega ne mogu izvršiti mehaničari koji su zajedno s Lagumdžijom “vozali” tu stranku, a danas bi je preuzeli i postali njezini lideri. Za veći broj ljudi u vrhu stranke, čini mi se, SDP je postao bankomat iz kojeg crpe znatna materijalna sredstva i sve će učiniti da zadrže te privilegije. Želim vjerovati da će se napokon probuditi i progovoriti eutanizirano članstvo SDP-a i prekinuti uzurpaciju stranke nekolicine pojedinaca.

Kao dugogodišnji dužnosnik SDP-a, vidite li Vi u ovom trenutku neku osobu sposobnu zaustaviti daljnju eroziju SDP-a?
– Slažem se s ocjenama da je u sadašnjem rukovodstvu SDP-a teško naći osobu koja bi imala jedinstvenu potporu u vođenju stranke. Od tuzlanskih kadrova javno dopiru poruke o nužnosti demokratizacije stranke kao i poruke da nitko iz sadašnjeg rukovodstva ne treba biti kandidat za predsjednika stranke. Bez obzira što se to pokušava, skriti se ne može da je SDP u dubokim previranjima. Iz aviona se vidi da je članstvo TŽ-a nezadovoljno i da su najjači kadrovi iz Tuzle istaknuli jasna neslaganja s metodama rada vrha stranke. Za SDP bi u takvoj politički rovitoj situaciji najbolje bilo da nađu lidera, makar i kao prijelazno rješenje, nekoga izvan sadašnjeg vrha stranke, a tko bi mogao amortizirati postojeće nezadovoljstvo i konsolidirati odnose u stranci. Čini mi se da bi upravo Selim Bešlagić kao dokazani socijaldemokrat, čovjek s karakterom i autoritetom mogao zaustaviti daljnju eroziju SDP-a i biti lider prihvatljiv za članstvo SDP-a.

Više nije nikakva tajna da se vode pregovori oko objedinjavanja ljevice u BiH. Nekako se javnosti serviralo kako je glavna prepreka ujedinjenju Zlatko Lagumdžija. Mora li se sačekati rasplet krize u SDP-u i je li Lagumdžija u projektu kočnica?
– Ujedinjenje ljevice je pitanje vremena. To je neizbježan proces koji će se ubrzati nakon ovih izbora. Poraz SDP-a će svakako doprinijeti da i unutar te stranke prevlada svijest o nužnosti ujedinjenja socijaldemokratskih stranaka kao i otvaranje suradnje sa sličnim strankama koje baštine ideju socijalne pravde i građanske države. U kontaktima koje sam imao s Lagumdžijom iskazan je obostrani interes za ujedinjenjem. O tome je bilo razgovora i prije izbora. U više navrata lider SDP-a je to javno i spominjao. Nakon stabilizacije i unutarnje revitalizacije te stranke vjerujem da će s novim rukovodstvom proces ujedinjenja ljevice biti nastavljen. Bez obzira što odlazi s liderske pozicije, Lagumdžija bi mogao unutar SDP-a odigrati važnu ulogu u ubrzanju tog procesa.

Nakon urušavanja liderske karizme Lagumdžije, naglo je na izborima uzrastao Komšić, čelnik Demokratske fronte. Po nekima sada on diktira uvjete objedinjavanja lijevih stranaka u BiH. Može li njegovi eventualni apetit biti prepreka procesu?
– Demokratska fronta jest dobila značajnu potporu glasača. Uglavnom su to dosadašnji glasovi SDP-a i ta činjenica upozorava Željka Komšića kojim putem bi trebao krenuti. Iako je nesumnjivo da je lider DF-a socijaldemokrat, brzo će se pokazati ide li DF tim putem ili će opijenost izbornim uspjehom i utjecajem sa strane skrenuti ga na neke druge tračnice. Rukovodstvo Unije socijaldemokrata smatra da je svakako DF- Željko Komšić poželjan u procesu ujedinjenja ljevice, ali za početak prioritet je ujedinjenje socijaldemokratskih opcija. Ako se to u dogledno vrijeme i realizira, mislim da bi na sljedeće opće izbore ljevica u BiH mogla nastupiti zajedno. Pitanje lidera ujedinjene ljevice ne bi smio biti problem niti prepreka k tom cilju.

Mora se primijetiti kako je i Unija socijaldemokrata kažnjena na izborima pa je u neku ruku i stranačka politika kompromitirana. Je li taj bolni izborni sunovrat opomena da se istinski i odlučno krene k ujedinjenju ljevice u BiH?
– Samo naše ime Unija socijaldemokrata – unija za sve nas, govori da smo opredijeljeni na zajedništvo i okupljanje svih onih snaga kojima je interes izgradnja zdravog društva i pune slobode ljudskih prava. Uvjereni smo da socijaldemokratska ideja nosi u sebi integrirajuću snagu potrebnu BiH. Na žalost, ta ideja, vođena lošom politikom, u dobroj mjeri je kompromitirana u prethodnom razdoblju. Kažnjena je na izborima, ali to ne znači da je treba odbaciti. Naprotiv, treba je sačuvati, obnoviti i ojačati, a nju trebaju predstavljati nekompromitirani kadrovi koji vrijednosti te ideje, socijalne osjetljivosti i socijalne pravde neće pretpostaviti pohlepi koju vlast široko nudi. Unija socijaldemokrata kao stranka s karakterom i realiziranim liderima vjerno stražari nad izvornim principima socijaldemokracije vjerujući da se moral, socijalna pravda i poštenje moraju vratiti u politički život i na društvenu scenu u BiH. Za nas su ovo prioriteti i u procesu ujedinjenja ljevice na njima ćemo inzistirati. Postavljati uvjete i kadrovske ultimatume nećemo. Ako je proces ujedinjenja iskren, za sva pitanja lako će se naći rješenja.

Svi s nestrpljenjem očekuju i žele žurno formiranje vlasti. Kako Vi gledate na proces konstituiranja parlamentarnih većina i izvršne vlasti na svim razinama?
– Rezultat izbora su takvi da bi se jako brzo mogla formirati vlast. Na državnoj razini vjerujem da će se ovaj put vlast brzo formirati. U FBiH za stabilnu vlast nezaobilazni su SDA i HDZ. Tko će im se pridružiti, ostaje za vidjeti, ali svakako bi to trebao biti SBB-Fahrudin Radončić ili DF-Željko Komšić. Smatram da i jedan i drugi, ako su odgovorni prema građanima i prema državi, moraju preuzeti odgovornost i ući u vlast. Pojedine izjave iz njihovih redova da je za njih najbolje da ostanu u oporbi su prijevara birača. Građani su u oporbu poslali SDP, a od njih s pravom očekuju da “odlučne promjene” koje su najavljivali, ulaskom u vlast iste i primijene. Ako se SBB i DF budu konformistički ponašali u stilu – pozicionirali svoje izaslanike, osigurali smo ogromna proračunska sredstva za stranku, a vruć krumpir ostaviti SDA-u i HDZ-u da traže druge partnere, onda je to političko licemjerstvo i nagovještaj dugog mrcvarenja u formiranju vlasti.

Javno mnijenje predviđa da će nova vlast biti suočena s europskim reformskim zahvatima, ekonomskim i socijalnim provalijama, ali nije mali broj i onih koji smatraju kako će predstojeći četverogodišnji mandat obilježiti i policijske racije pa i uhićenje “krupnih riba”?
– Sve što ste pobrojali trebalo bi obilježiti razdoblje nove vlasti. Europske reforme su u proteklom razdoblju zaustavljene, ekonomske investicije potpuno izostale, a kriminal i korupcija postali sastavni dio mentaliteta koji se udomaćio i u institucijama sustava. Sudstvo i pravosuđe najslabija su karika našeg društva. A građani vape za pravdom. Strane investicije izostaju jer ne idu u politički nestabilna i korumpirana područja. Lider SBB-a je najavljivao “tsunami pravednosti”. Neka uđe u vlast i neka to pokuša provesti. Ne vjerujem da će nova vlast inicirati pravosuđe na procesuiranje “krupnih riba” jer bi se neki od njih i sami našli u toj mreži. To se može dogoditi samo uz pritisak međunarodnih moćnika.

A.Mrkonjić (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku