hamburger-icon

Kliker.info

Miro Lazović : SAD moraju staviti tačku na nakaradnu Dodikovu politiku

Miro Lazović : SAD moraju staviti tačku na nakaradnu Dodikovu politiku

15 Februara
15:33 2010

Usvajanje Zakona o referendumu u RS nagovještaj je krajnjeg cilja premijera tog entiteta i lidera SNSD-a Milorada Dodika – raspisivanje referenduma o statusu RS. Ovo je u intervjuu za "Dnevni avaz" naglasio Miro Lazović, potpredsjednik SDUBiH. – Dodik vješto baca prašinu u oči međunarodnoj zajednici prikrivajući svoje ciljeve, a visokog predstavnika konstantno dovodi u poziciju da mora reagirati. No, reagiranja u stilu benignih osuda zapravo znače podršku Dodiku da nastavi s istom politikom – kaže Lazović.

Nije li njegov cilj da isprovocira radikalniju reakciju međunarodne zajednice, kako bi se ponovo predstavio žrtvom na braniku RS i srpstva?

– On stalnim provociranjem međunarodne zajednice pokušava stvoriti sliku jedinog čovjeka na braniku srpskih interesa. To je slika za izborne plakate i ništa više od toga.

Koliko on uistinu štiti interese srpskog naroda u BiH?

– Apsolutno ih ne štiti, ta politika okrenuta je protiv srpskog naroda, ali to većina pristalica u RS očito ne vidi. SNSD, s njim na čelu, vodi politiku koja će se kao bumerang vratiti građanima srpske nacionalnosti u BiH. Dodikovo odbijanje evropskih standarda, a time i udaljavanje RS od BiH, odnosno EU, građanima u ovoj zemlji, ma kojem narodu oni pripadali, teško može pomoći da izađu na zelenu granu.

Međunarodna zajednica doima se impotentnom i tromom, ali jednoglasna je u porukama da neće dozvoliti avanturizam u BiH. Vjerujete li da ona može zaustaviti Dodikovu secesionističku politiku?

– Međunarodna zajednica pokazala je dvostruki moral prema BiH i jeste inertna… Mi često imamo krivu predodžbu da je ona okrenuta pravdi i moralu, ali ona je okrenuta, prije svega, svojim interesima. Ali, raspisivanje referenduma o statusu RS bio bi svojevrstan poraz i međunarodne politike, i u tom kontekstu smatram da međunarodna zajednica neće dozvoliti referendume ili slične avanture u BiH.

Međunarodna zajednica je širok pojam, koga tu smatrate najodgovornijim?

– Sjedinjene Države. Od američke administracije, kreatora Vašintonskog i Dejtonskog sporazuma, očekujem da ne dozvoli da se Dodik igra utjecajem njene diplomatije. A taj utjecaj sve više blijedi, jer Dodik je smogao snage da omalovažava predstavnike SAD. Američka administracija mora staviti tačku na nakaradnu Dodikovu politiku i usmjeriti i njega i RS ka institucijama BiH, stvaranju efikasnije države da bi BiH što prije, s jednom adresom, ušla u EU.


Kakva je uloga Beograda u toj priči i koliko je on odgovoran za stalne političke krize u BiH?

– Srbijanski predsjednik Boris Tadić papagajski ponavlja set slatkorječivih izjava, koje razobličuju njegovu politiku. Ako stalno govori da će podržati sve o čemu se tri naroda dogovore, a s druge strane ne kritikuje Dodika, kao opstruktora bilo kakvog dogovora, onda je jasno da Beograd igra dvostruku ulogu prema BiH.

Sve što su do sada radili Tadić i administracija Srbije, bilo je navođenje vode na Dodikovu vodenicu, iako mi se čini da su evoluirali u svijesti da neće dozvoliti referendum o nezavisnosti RS, jer bi time, faktički, derogirali svoju politiku prema Kosovu.

Uplitanja Beograda, Zagreba, Vašingtona, Brisela… u unutrašnja pitanja BiH ni izbliza ne izazivaju toliko pažnje, a pogotovo ne revolta, kao što je izazvalo buđenje Ankare i njeno uključivanje u pitanja na Balkanu…

– Turska je moćna zemlja s velikim utjecajem na zapadnom Balkanu, koja je u raspodjeli aktivnosti unutar međunarodne zajednice dobila zadatak da igra vrlo aktivnu ulogu u našem regionu. Animozitet prema Turskoj kod pojedinaca i političkih struktura je plod predrasuda i neznanja. Takvi bi koji put trebali otići u Tursku, obići njene institucije i uvjeriti se da je ona već duboko zakoračila u demokratske procese i shvatiti da će ona, kao ekonomska i politička sila, i ubuduće igrati vrlo važnu ulogu, i to ne samo na Balkanu nego i u Evropi, ma koliko se to njima sviđalo ili ne. Sanja Škuletić (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku