hamburger-icon

Kliker.info

Miro Lazović: Potez Komšića i Džaferovića odlučan i državnički!

Miro Lazović: Potez Komšića i Džaferovića odlučan i državnički!

15 Decembra
15:03 2020

Zajednička press konferencija ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova i Milorada Dodika bila je klasični politički obračun sa najavama Vašingtona i Brisela o neophodnosti dogradnje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Poruke koje su poslali su ujedno i obračun sa budućnošću BiH. Zagovarajući etničke kolektivitete a ne građanska prava oni bi da BiH i dalje ostane zaglavljena između Dejtona i Brisela kao podijeljeno društvo i nedovršena država.

Adekvatan odgovor na poruke koje smo čuli morao bi uslijediti od političkih partija i njihovih lidera kao i od svih onih koji su za građansku državu i euroatlantski put BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik i Željko te lideri političkih partija Nermin, Bakir, Dino, Predrag, Fahro i Mirsad trebaju stati pod jednu BH zastavu i jednim glasom, snažno i jasno, poslati poruku da BiH svoju budućnost treba da gradi na euroatlanskom putu kao jedinstvena, građanska i demokratska država.

Vjerujem da bi to bio najbolji odgovor onima koji se suprotstavljaju neophodnim ustavnim promjenama a ujedno i snažna poruka Vašingtonu i Briselu.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

7 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 16 Decembra, 11:10

  JADNI VI TO JE SUPER ŠTO STE URADILI JER JE PAO I POSLEDNJI VEO I OGOLILI STE SE SKROZ.MISLITE LI DA SE SA RUSIJOM MOŽE ZAJEBAVATI,GLUPACI.RUSIJA JE NAJJAČA VOJNA SILA(PITAJTE MARKA MILIJA-šefa Združenog načelnika Američkog Genersalštaba) I JOŠ PRIDE IMA PRAVO VETA U UN.MOŽETE DO BESVIJESTI PRIČATI O GENOCIDU ALI DOK UN NEKAŽE TOGA NEMA,A TAMO STOJI RUSIJA I KINA PRIDE.MI ĆEMO SA NJIMA U BUDUĆNOST A VI AJTE SA PROPALOM AMERIKOM I STAROM,OCVALOM I FRIGIDNOM EVROPOM KOJA NI SEBI NEMOŽE POMOĆI.MOJ LAZOVIĆU KOJA SI TI BIJEDA,ZANIMA ME KAKO TI “GRAĐANI”SARAJEVSKI KETMANI GLEDAJU NA POTOMKE AKO IH IMAŠ,JADO JER ĆE SE I ONI MORATI DOKAZIVATI KAO I TI U MRŽNJI SVOJIH DJEDOVA I BABA KUKAVČE SINJI.VELIŠ DRŽAVNIČKI SAMO ŠTO TA DVOJICA NEMOGU REALNO VODITI NI MJESNU ZAJEDNICU.DRŽAVNIK ŽELJKO KOMŠIĆ KOJI PREDSTAVLJA.KOGA? ČOVIĆ JE BIO ISPRED HRVATA SVAKA MU ČAST.KAD SU DVA NARODA NA JEDNOJ STRANI I IMAJU RUSIJU I KINU PRIDE NA SVOJOJ STRANI A VI SENILNOG BAJDENA MRKA VAM JE KAPA
  SRETNO VAM I SAMO TAKO NASTAVITE PA DA VIDIMO NA ŠTA ĆE OVO SVE ISPASTI

  Odgovori
 2. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 16 Decembra, 15:22

  OTISAO SI FAJTERU PREDALEKO. RUSIJA NIKADA NIJE BILA PRIJATELJ BiH STO I SADA DOKAZUJE POSTAVLJANJEM VETA NA SVE VAZNE ODLUKE UN U KORIST BiH. TAKODJE, RUSIJA JE POMAGALA SRPSKIM CETNICIMA KOJI SU U RATU OD 1992 – 95 VRSILI AGRESIJU NA BiH, GENOCID NAD BOSNJACIMA, ETNICKO CISCENJE U BiH GDJE GOD SU BOSNJACI, UNISTAVANJE BOSNJACKE KULTURE RUSENJE PREKO 6OO DZAMIJA, UKRATKO, RUSIJA JE ZAJEDNO SA SRBIJOM I OSTALIM PRAVOSLAVNIM DRZAVAMA U BiH VRSILA GENOCID NAD BOSNJACIMA U CILJU POTPUNOG UNISTENJA BOSNJAKA MUSLIMANA JER IH PRAVOSLAVCI MRZE ZAJEDNO SA KATOLICIMA U HRVATSKOJ I JEDNIM DJELOM U BiH. VRIJEME CE POKAZATI KO JE U PRAVU, A RUSIJU SE NIKADA NECE OSTVARITI PLAN DA UZME BOSNU POD SVOJU KOMANDU I NAPRAVI RUSKE BAZE U BiH JER TO NECE DATI OSTALI SVIJET I ZAPADNE SILLE. RUSIJA JE NAJVECI NEPRIJATELJ BiH JER PODRZAJE SRBIJU I HRVATSKU KOJE ZELE DA OSTVARE IDEOLOGIJE MILOSEVICA I TUDJMANA U STVARANJU VELIKE SRBIJE I VELIKE HRVATSKE.

  Odgovori
 3. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 16 Decembra, 15:33

  SLUŽBENI ZAGREB (BAŠ KAO I HDZ BiH) LAŽNO TUMAČE NAČIN BIRANJA ČLANOVA PREDSJEDNIŠTVA BiH – ZA DOKAZ O LAŽIMA HRVATSKE POLITIKE NA ČELU SA HDZ-OM HRVATSKE I HDZ-OM BiH GOVORI NAPISANI KOMENTAR

  Kako službeni Zagreb (baš kao i HDZ BiH) tumači način biranja članova Predsjedništva BiH i njihovu ulogu. Uporno se, naime, sugerira, zapravo agresivno nameće zaključak kako Željko Komšić, član Predsjedništva izabran iz redova hrvatskoga naroda nije izabran u skladu ni sa slovom, ni s duhom Daytonskog sporazuma i kako on “ne predstavlja Hrvate”, jer je očito izabran (i) glasovima Bošnjaka. Pri tome nikoga ne smeta da je na isti način i pod istim uvjetima za člana Predsjedništva svojedobno izabran Dragan Čović, sadašnji predsjednik HDZ BiH. Niti se tada govorilo, vapilo gotovo, o nasilju, neki će reći čak i zulumu, nad Hrvatima. No, kako je Komšić u izborima za aktualno Predsjedništvo porazio Čovića, koji je ponovo kandidirao, digla se kuka i motika. Da bi sve kulminiralo izjavom hrvatskoga ministra vanjskih poslova Gorana Grlića-Radmana kako “nitko u Zagrebu neće službeno primiti Željka Komšića, jer on ne predstavlja Hrvate u BiH, budući da je izabran glasovima Bošnjaka.”

  Da najprije raščistimo ovo potonje. Da, Komšić jest izabran i glasovima Bošnjaka, ali nedvojbeno i glasovima Hrvata, koji nisu homogeno dali svoj glas Čoviću. A je li to u suprotnosti s Daytonom? Kategorički je odgovor: nije!

  Daytonski sporazum, a to je zapravo set sporazuma i ugovora, među kojima je i Ustav BiH, vrlo jasno kaže, ovo je doslovni citat: “Predsjedništvo Bosne i Hercegovine čine tri člana: jedan bošnjački i jedan hrvatski od kojih se svakoga izravno bira na području Federacije, i jedan srpski kojega se izravno bira na području Republike Srpske”. Pa da ponovimo i utvrdimo gradivo. Piše li igdje u Ustavu BiH da član Predsjedništva iz sastava jednoga od triju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu zastupa taj narod? Ne piše! Niti piše, niti se to može na bilo koji način iščitati iz citirane odredbe.

  Piše li igdje da člana Predsjedništva iz redova jednoga od konstitutivnih naroda biraju, ili smiju birati samo pripadnici toga naroda? Ne piše! Dapače, vrlo je jasno rečeno da se oni biraju na teritorijalnoj osnovi, što znači da se srpskoga člana bira na području (teritoriju) Republike Srpske, a bošnjačkoga i hrvatskoga na području Federacije BiH. Dakle, u pitanju je teritorijalni, a ne nacionalni ključ, naime određuje se da će birači s ovoga ili onoga područja (entiteta) birati ovoga ili onoga (one) članove Predsjedništva, ali se nigdje, ama baš nigdje ni ne aludira na to da bi pripadnici bilo kojega konstitutivnog naroda birali svoje predstavnike, odnosno da u izborima za članove Peredsjedništa ne bi smjeli sudjelovati pripadnici onoga konstitutivnog naroda koji ne dijele nacionalnost sa članom Predsjedništva za kojega glasaju.

  Sve priče o tome, a i s time smo danas suočeni, kako su oni koji su pisali ustav BiH zapravo imali na umu, da su pretpostavljali kako će svaki konstitutivni narod birati u Predsjedništvo “svojega” predstavnika, da su – prema tome – imali na umu nacionalni kriterij, samo su to – eto – nekako zaboravili jasno formulirati, krajnje su neozbiljne i neutemeljene.

  Pa evo i još jednog ključnog doslovnog citata: “Članove Predsjedništva izravno se bira u svakom entitetu (pri čemu svaki birač glasa za jednoga člana Predsjedništva)”. Naglasak je, vidimo, na tome da jedan glasač dade svoj glas samo jednome kandidatu za člana Predsjedništva. Jedan glas – jednome kandidatu. U Republici Srpskoj – srpskome, mada i tamo, svim etničkim čišćenjima usprkos, živi još poneki i Hrvat i Bošnjak, a u Federaciji BiH, hrvatskom i bošnjačkom. Pri čemu i opet nije rečeno, ni natuknuto tko ima pravo birati kojega kandidata, što znači da je svatko tko živi u Federaciji BiH slobodan odlučiti hoće li dati svoj glas hrvatskom, ili bošnjačkom kandidatu za člana Predsjedništva. Pa vrijedi ponoviti: nigdje se, ni slovom, ali ni duhom Daytona ne implicira da bi srpskoga člana Predsjedništva BiH smjeli birati samo Srbi, bošnjačkoga samo Bošnjaci, a hrvatskoga – samo Hrvati. Ponovimo: nigdje!

  Savršeno je jasno, a to zaista proizlazi i iz slova i duha Daytona, odnosno Ustava BiH da, jednom izabrani, članovi Predsjedništva ne predstavljaju konstitutivni narod kojemu pripadaju, nego samo i jedino: Bosnu i Hercegovinu. Napokon, zašto bi se inače tijelo u koje su izabrani zvalo Predsjedništvo BiH? A ono funkcionira – kako? I to je predviđeno Ustavom, pa ćemo naprosto citirati: “Predsjedništvo bira jednoga svojeg člana kao predsjedajućeg. Predsjedništvo će odlučiti hoće li se Predsjedajući birati rotacijom, ili na neki drugi način.”

  I, napokon, što – uz ostalo – radi Predsjedništvo? Odgovor na to pitanje iznimno je važan upravo u kontekstu sada i službeno proglašenoga bojkota jednoga njegovoga člana od strane Republike Hrvatske. Citirajmo još jednom, i ovoga puta doslovno, Ustav BiH: “Predsjedništvo je odgovorno za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine.”

  E sada, da posložimo sve elemente u zaokruženu sliku i da završimo lekciju. Članove Predsjedništva bira se iz redova triju konstitutivnih naroda, ali na teritorijalnom, a ne nacionalnom principu. Svatko s pravom glasa ima pravo izaći na izbore na području (entitetu) gdje živi i dati svoj glas jednome članu Predsjedništva. Nigdje nije ni natuknuto da bi to trebao biti onaj kandidat koji je iste nacionalnosti kao i glasač. Jednom izabrano, Predsjedništvo djeluje kao kolektiv, odluke donosi koncenzusom (zato je ovo sadašnje praktično paralizirano, jer u svojem sastavu ima člana koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu, ali kojega službena Hrvatska rado prima), a jedna od njegovih nadležnosti je vođenje vanjske politike. Što u tome kontekstu onda znači izjava ministra Grlića-Radmana kako nitko u Hrvatskoj neće službeno primiti člana Predsjedništva BiH Željka Komšića?

  Znači i može značiti samo jedno: da službeni Zagreb prekida odnose sa susjednom i međunarodno priznatom državom. Kako bi se, naime, ti odnosi mogli realizirati, ako je Predsjedništvo BiH ono tijelo što vodi vanjsku politiku države, ako ono djeluje kao kolektiv, a Hrvatska odbija primiti jednoga njegovog člana? Drugim riječima, Hrvatska odbija odnose s Predsjedništvom BiH, koncentrirajući se na Mostar i na HDZ BiH. Pri tome, lažno predstavljajući Dayton i njegove odredbe Hrvatska “gura” neizravno, ali ne i manje jasno tezu kako su u BiH Hrvati samo oni koji su članovi tamošnje HDZ. Nije to vjerojatno strano ni hrvatskome HDZ-u, ali to je već neka druga priča.

  U svemu tome djelovanje Željka Komšića ostavljamo po strani. Govorimo o načelima, o Ustavu BiH, o slovu i duhu Daytona i o tome kako se stvari lažno prikazuju.

  Ukratko: hrvatska visoka politika i oni koji je predstavljaju, zaslužuje da joj se, u kontekstu poznavanja BiH, Daytona, ali i vođenja cjelokupne politike prema BiH i Hrvatima u toj državi (a Hrvati u BiH ne žive samo u Hercegovini, mada to službeni Zagreb voli “zaboravljati”!) jasno i glasno kaže: sjedi – jedan! Bilo bi dobro da takvu ocjenu napokon izrekne i toliko spominjana međunarodna zajednica, konkretno Evropska unija, umjesto što se, zbog hrvatskoga članstva u Uniji, pravi slijepom i gluhom u odnosu na poteze Zagreba, koji – uostalom – nisu od jučer. To će se sljepilo, potraje li, obiti o glavu ne samo Hrvatima u BiH, ne samo službenom Zagrebu i odnosima RH – BiH, nego i Evropi koja je već jednom bila prisiljena gasiti požare na jugoistoku Evrope.

  Bude li se čekalo, bude li se tolerirala samovolja bazirana na lažima, neće samo hrvatska službena politika biti ona kojoj će se morati reći: sjedi – jedan!

  Odgovori
 4. FAJTER
  FAJTER 17 Decembra, 00:26

  ISTINITI ŠTA SI OČEKIVAO OD RUSIJE DA VAM APLAUDIRA ŠTO SE:
  1.SVRSTAVATE SE NA STRANU AGRESIVNE AMERIKE
  2.ŠTO JE STOLJEĆIMA MRZITE ZBOG TURSKE A NISTE TURCI(Mada to i danas želite biti barem vi iz Sarajevske čaršije)VEĆ ISLAMIZIRANI SLOVENI
  3.ŠTO STE DAVALI ŽIVO MESO OTOMANIMA KAD SU GOD JURIŠALI NA RUSIJU
  4.JURIŠALI STE I NA KRIM U RUSKO-TURSKOM RATU
  5.U VELIKOM RATU STE OPET ZA RAČUN ŠVABA JURIŠALI NA RUSIJU(GALICIJA I BUKOVINA)
  6.HANDŽAR DIVIZIJE SU JURIŠALE ZA RAČUN HITLERA NA STALJINGRAD
  SREĆOM UVIJEK STE ODNIJELI GAĆE NA ŠTAPU.

  PUNO STE SE ZAMJERILI RUSIJI A ONA PAMTI.SAD STE HTJELI PONIZITI LAVROVA ALI STE PONIZILI SEBE I POMOGLI NAMA A NISTE NI SVJESNI KOLIKO.POKAZALI STE DA VI NEĆETE ZAJEDNIČKI ŽIVOT SA DRUGA DVA NARODA.MISLIŠ DA RUSI NEZNAJU ČIJI JE ŽELJKO KOMŠUIĆ,HRVATSKI SIGURNO NIJE.
  ZATO JE BIO ČOVIĆ KAO PRAVI PREDSTAVNIK HRVATA.

  TO ŠTO SI SE UHVATIO DA DRŽIŠ LEKCIJU O IZBORU HRVATA ZA PREDSJEDNIŠTVO IPRIČOM DA JE ČOVIĆ IZABRAN PO ISTOM ZAKONU IMA JEDNA SITNICA KOJU TI MOŽDA I NEZNAŠ A TO JE:
  a.NIJE ISPRED SRBA NASTUPAO NAJJAČI NEKO ENGLESKO-PODOBNI IVANIČ,PA NIJE ŠAPNUTO BAKIRU DA PODIJELI BIRAČKO TIJELO(Zato što to može,pošto vas ima tri puta više od HRVATA)
  ŠTA MISLIŠ NA ŠTA BI LIČIO DŽAFEROVIĆ IZMEĐU DODIKA I ČOVIĆA.95 POSTO HRVACKOG BIRAČKOG TIJELA JE GLASALO ZA ČOVIĆA,PA GDJE JE ELEMENTARNI MORAL MAJKU MU A NE IZ FORMULACIJE KOJA JE PODRAZUMIJEVALA DA VI BIRATE SVOG,MI SRBI SVOGA A HRVATI SVOGA VI NA KVARNO BIRATE HRVATIMA PREDSTAVNIKA U PREDSJEDNIŠTVO.
  “NADMOĆNO”VIČEŠ MINISTRU HRVATSKE “SJEDI JEDAN”A JA TI KAŽEM DA ĆETE NA KRAJU BITI VI TI KOJI ĆE MORATI DA SJEDNU I POMIRE SE SA TIM “SJEDI JEDAN”
  NEMOJ NIKAD DA ZABORAVIŠ DA IZA HRVATA STOJI VATIKAN,NJEMAČKA I NA KRAJU AMERIKA,ZATO ŠTO HRVATI IMAJU ROPSKI MENTALITET JAČI ČAK I OD VAŠEG.

  Odgovori
 5. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 17 Decembra, 04:34

  MORAM TI FAJTERU RECI NEKE STVARI KOJE TI SIGURNO NEZNAS. ZA VRIJEME SOVJETSKOG SAVEZA KOJI JE VODILA RUSIJA, MUSLIMANI TAMO NISU IMALI NIKAKVIH PRAVA, CAK NISU MOGLI DA SE MOLE BOGU U SVOJOJ KUCI NITI SU SMJELI DA DRZE BOZIJU KNJIGU KURAN U KUCI. MUSLIMANI NISU IMALI NI JEDNE NAPRAVLJENE DZAMIJE JER IM TADASNJA POLITIKA NA CELU SA RUSIJOM NIJE DOZVOLJAVALA. MNOGO SU MUCENI MUSLIMANI U BIVSEM SOVJETSKOM SAVEZU, A MNOGI SU POUBIJANI I PROTJERANI. TO SE NIKADA NE MOZE ZABORAVITI STA SU TAMO RADILI RUSI I ZATO IH MUSLIMANI NE VOLE. RUSI SU NANELI MUSLIMANIMA MNOGA ZLA U BiH ZA VRIJEME AGRESIJE, CRNE GORE I HRVATSKE NA BiH I GENOCIDA NAD BOSNJACIMA. SLALI SU SRBIMA MNOGA SAVREMENA ORUZJA I MNOGE PARAVOJNE FORMACIJE I ZA TO IMA MNOGO DOKAZA. TI PISES DA SU MUSLIMANI BILI PROTIVNICI RUSIJE U RATOVIMA STO NIJE TACNO JER MUSLIMANI NISU NIKADA IMALI VOJNE SNAGE I SVOJE ORUZJE JER SU PO BROJU STANOVNIKA NA BALKANU I EVROPI MALI NAROD TAKO I NISU MOGLI NIKAVO ZLO UCINITI RUSIJI OSIM POJEDINACA. TI FAJTERU PODRZAVAS BOSANSKE HRVATE U BiH I KAZES DA ONI NEMAJU NIKAKVA ORAVA U BiH STO NIJE TACNO. NEMOJ DA SE PRIDRZAVAS HRVATSKE FASISTICKE POLITIKE KOJA I DALJE ZELI DA DOBIJE HERCEG-BOSNU KOJU SU IZGUBILI U HAGU I KOJA JE OSUDJENA U HAGU A NJENE VODJE SU PROGLASENE RATNIM ZLOCINCIMA KOJI SU POCINILI UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT NAD BOSNJACIMA MUSLIMANIMA. MORAM DA TI KAZEM DA BOSANSKI HRVATI IMAJU NAJVECA PRAVA U BiH NA OSNOVU BROJA HRVATSKOG NARODA U BiH STO POTVRDJUJE I DOKAZUJE SLJEDECI NAPISANI KOMENTAR. PROCITAJ KOMENTAR PA CES SE U TO UVJERITI

  Odgovori
 6. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 17 Decembra, 04:37

  HDZ S TRI POSTO (S 3 POSTO) GLASOVA DRŽI BiH TAOCEM, TO MORA PRESTATI!

  Iako je razlika u osvojenim glasovima skoro pet puta veća u korist probosanskih stranaka, HDZ BiH u federalnim i državnim institucijama zauzima jednak broj mjesta.

  Rezultati nedavno održanih lokalnih izbora pokazuju da stranke okupljene u nevladinu organizaciju HNS imaju podršku oko 125.000 glasača, dok su stranke koje možemo nazvati probosanskim i bošnjačkim osvojile 750.000 glasova.
  Kopredsjedavajući US-EU Alijanse i politički analitičar Reuf Bajrović kaže za Vijesti.ba kako se ta razlika očito povećava iz ciklusa u ciklus.

  “Pitanje svih pitanja u BiH je nejednaka vrijednost glasa koja je sve očiglednija. Kako može 3% registrovanih birača imati pravo veta na sve odluke u državi? To je moguće samo u BiH u kojoj je udruženi zločinački poduhvat koji je vođen iz Zagreba ugrađen kao ustavna norma. Da stvari budu apsurdnije, ti koji predstavljaju 3% registrovanih birača se, i pored beskrajnih privilegija koje uživaju, proglašavaju ugroženim”, kaže Bajrović.

  On dodaje da se stranke tzv. HNS danas ponašaju kao predstavnici bjelačke manjine tokom apartheida u Južnoj Africi.

  “Korijen te drskosti je uvjerenje o supremaciji te manjine nad muslimanskom većinom koju smatraju nejednako vrijednom”, mišljenja je on.

  Iako je razlika u osvojenim glasovima skoro pet puta veća u korist probosanskih stranaka, HDZ BiH u federalnim i državnim institucijama zauzima jednak broj mjesta.

  Bajrović kaže kako nema boljeg dokaza da je potrebno promijeniti taj aranžman.

  “Treba krenuti sa FBiH i ukinuti Dom naroda ili ga svesti na nivo Vijeća naroda u RS. Neka onda idu ovi što jauču da su ugroženi pa tu ugroženost dokazuju organu za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda FBiH. 2022. je historijska šansa da se te osione politike pošalju na smetljište historije i da demokratska i demografska većina primjeni svoju izbornu volju kao u svim drugim normalnim društvima”, ističe on.

  Uprkos ovakvim izbornim rezultatima, a slični su bili i na Opštim izborima 2018. godine, te jednakoj zastupljenosti svojih kadrova u institucijama, HNS nastavlja s plasiranjem priča o ugroženosti i neravnopravnosti Hrvata u BiH.

  Bajrović kaže da je ovo dokaz da su uvjereni da više vrijede od etnički nepodobne demokratske većine.

  “Čini se da je samu činjenicu da dijele životni prostor sa tom demokratskom većinom smatraju sopstvenim kompromisom koji mora biti nagrađen supremacijom i privilegijama. Umislili su da žive u svijetu koji je postojao samo u romanima Ive Andrića u kojima bosanski muslimani nemaju istu ljudsku vrijednost kao i kršćani i hrišćani”, mišljenja je naš sagovornik.

  On je mišljenja kako je ovakvo stanje nepravedno, te da se uopšte ne može govoriti o ugroženosti Hrvata u BiH.

  “Hrvatsko pitanje ne postoji. Ugroženost je izmišljena i treba konačno povesti debatu u tome zašto se nelojalnost HDZ-ovaca državi u kojoj žive smatra prihvatljivom. Svako onaj ko ne smatra BiH svojom jedinom domovinom nema pravo da drži lekcije o tome kako ona treba da izgleda. Ne može se biti i autohtoni narod u BiH i dijaspora u Hrvatskoj. To je moguće samo u šizofrenom svijetu u kojem je dio BiH kojim upravlja HDZ ustvari trebao biti u Republici Hrvatskoj, a ne u zemlji koju mrze i čiju smrt priželjkuju”, kaže Bajrović.

  Na pitanje da li možda Dragan Čović i HDZ, svjesni ovakve neproporcionalne zastupljenosti, svjesno plasiraju priče o ugroženosti kako bi sebe predstavili kao žrtve, dok istovremeno uživaju sva moguća prava, Bajrović odgovara da Čović sada više vremena i resursa troši na to da u Sarajevu stvori klimu u kojoj bi njegovi zahtjevi izgledali razumno.

  “Ključni mediji mu pomažu u tome jer dobijaju novac od firmi pod njegovom kontrolom, a vjerovatno i iz država koje podržavaju njegovu politiku (Hrvatska i Rusija). On se nada da će zloupotrebom Tužilaštva BiH doći do smjene elite u Sarajevu i da će novi ljudi biti spremni da mu daju podršku za Izborni zakon kojim bi HDZ i službeno postao kolonijalnim upravnikom BiH”, kaže on.

  On zaključuje kako je priča o ugroženosti samo dio hibridnog rata koji se vodi, a koji je sada fokusiran na uništavanje konsenzusa probosanskih političkih i društvenih aktera o potrebi da se 2022. izabere šest Hrvata u klub DN FBiH i time otvori put za vlast bez HDZ.

  “Bez agenata hrvatskog uticaja u Sarajevu, debata bi se fokusirala na ključno pitanje: zašto HDZ drži zemlju taocem i zašto nema nove Vlade FBiH?”

  Odgovori
 7. FAJTER
  FAJTER 17 Decembra, 10:48

  ISTINITI TI BUKVALNO NIŠTA NEZNAŠ O RUSIJI.KAO PRVO U SSSR-u RUSIJA JE BILA KRAVA MUZARA ZA OSTATAK SSSR.RUSI NISU BILI GLAVNI U SSSR VEĆ ŽIDOVI(LENJIN,TROCKI,BERIJA,ĐERŽINSKI,STALJIN-gruzijski židov,HRUŠČOV-ukrainski židov koji KRIM poklanja Ukraini bez odluke drtžavnih organa, JELJCIN-pjandura u rukama Berezovskog-židov)
  DA JE RUSIJA BILA GLAVNA NEBI 25 MILIONA RUSA OSTALO VAN RUSIJE KAD SE SSSR RASPAO.ANALOGIJA SA SRBIMA KOJI SU OSTALI U 5 KVAZIDRŽAVICA I MUSLIMANI U TRI(BIH;srbija;crna gora)
  MUSLIMANI SU U RUSIJI RAVNOPRAVNI I SAD IMAJU NAJVEĆU DŽAMIJU ,MOŽDA NA SVIJETU,U MOSKVI I MUSLIMANSKA ULEMA JE VEOMA ZADOVOLJNA I MUSLIMANI NISU NIUČEMU ZAKINUTI.PITAJ ČEČENE I DAGESTANCE JESU LI ZADOVOLJNI SA PUTINOM.RAT SA NJIMA PLOD JE JELJCINA-BEREZOVSKOG-židova,KOJI MRZI MUSLIMANE.U CARSKOJ RUSIJI GARDU OKO RUSKOG CARA SU ČINILI TATARI SA KRIMA.POGLEDAJ SERIJU KURT-vuk SEIT I ŠURA PA ĆEŠ NEŠTO I SAZNATI.SERIJA JE TURSKA A NE RUSKA.

  ŠTO SE HRVATA TIČE TU JE U PITANJU SAMO BROJ HRVATSKIH GLASOVA ZA ČOVIĆA I KOMŠIĆA.
  DRUGA STVAR OVAJ KOMENTAR REUFA BAJROVIĆA JE ČISTI ŠOVINIZAM DA NEKAŽEM RASIZAM JER KOLEKTIVNA PRAVA TRI KONSTITUTIVCNA NARODA IMAJU ISTA PRAVA BEZ OBZIRA NA BROJ SVAKOG OD NJIH.TO DA IH SE NAZIVA MANJINOM TO JE VAN PAMETI,JER JE I TAJ VAŠ,MNOGO HVALJENI, ZAVNOBIH REKAO DA JE BIH I SRPSKA I HRVATSKA I MUSLIMANSKA I NEMA NADGLASAVANJA.TO MORATE PROGUTATI I ONDA ĆE BITI MIRA U BIH

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku