hamburger-icon

Kliker.info

Miro lazović o pregovorima u Dejtonu : “Nismo prihvatali opciju postojanja entiteta sa imenom RS”

Miro lazović o pregovorima u Dejtonu : “Nismo prihvatali opciju postojanja entiteta sa imenom RS”

02 Novembra
01:18 2017

Prije tačno 22. godine počeli su pregovori u Dejtonu o prekidu rata. Jedan od članova pregovaračkog tima bio je i Miro Lazović. U razgovoru za N1 otkrio je detalje sa pregovora u Dejtonu od 1. do 21. novembra 1995. godine.

To je bila posebna atmosfera jer je rat suviše dugo trajao. BiH je bila destruirana u političkom u vojnom smislu. Koncept koji je predočen u Dejtonu 1. novembra bio je koncept pregovora koji je polazio od dva već utvrđena entiteta, Federacije BiH koja je Washingtonskim sporazumom napravljena 1994. godine i Republike Srpske zbog kojeg smo mi u delegaciji prvih dana imali nesporazum koji je trajao dan, dva. Ja i gospodin Komšić koji smo bili članovi Predsjedništva BiH nikada ni u Predsjedništvu ni u Parlamentu BiH kojeg sam ja vodio nismo prihvatali niti smo razmatrali opciju postojanja entiteta sa imenom Republika Srpska. Taj nesporazum riješio je Richard Holbrooke na način da je to završena stvar, da postoje dva entiteta i da samo možemo praviti koncept Ustava BiH izvlačeći iz dva entiteta, onaj sadržaj koji će omogućiti da se sačuva država, da koliko-toliko bude funkcionalna i stabilna“, kazao je Lazović za N1.

Kako je naveo, tih 20-tak dana proteklo je u toj političkoj borbi.

Pregovori su bili zaista teški. Najviše su se polemike vodile oko entitetskog razgraničenja jer su pregovori bili ukočeni 19. i 20. novembra zbog Brčkog. Srpska strana je zajedno sa Miloševićem tražila da Goražde bude dio Republike Srpske. Goraždanci su hrabro branili Goražde i nama u Dejtonu poslali poruku da oni to nikada neće prihvatiti jer su borci Armije BiH branili tu liniju. I kada su vidjeli da i mi čvrsto stojimo na tome da Goražde mora ostati u sastavu Federacije, onda su oni popustili i na neki način je napravljen taj koncept“, kazao je naš sagovornik.

Čitavih tih 20 dana bila je politčka borba između delegacija koje su predvodiili Milošević, Izetbegović i Tuđman. Ti plenarni sastanci su najviše protekli u nesporazumima. Najviše nesprazuma u početku je bilo zbog Sarajeva i pregovori su krenuli sa Sarajevom da se prvo to riješi. Međutim, srpska strana je bila toliko široka i opširna da je to iznerviralo i Miloševića i rekao je ‘od sada ja preuzimam palicu i od sada je pregovaram u ime bosanskih Srba, Sarajevo ćemo ostaviti za kraj’. Tako da je Sarajevo riješeno na kraj. Mislim da je riješeno u bilateralnim susretima između Miloševića i Harisa Silajdžića koji je odigrao ključnu ulogu oko Sarajeva da ne bude podijeljeno na način na koji su to tražili bosanski Srbi“.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku