hamburger-icon

Kliker.info

Miro Lazović : Bh. snage trebaju zajednički odgovor na napade Zagreba i Beograda

Miro Lazović : Bh. snage trebaju zajednički odgovor na napade Zagreba i Beograda

23 Septembra
05:08 2020

Ne iznenađuju me stavovi Ivice Dačića, jer već u kontinuitetu od njega i Aleksandra Vulina dolaze neprihvatljive izjave u kojima Kosovo porede s RS-om.

“To su nonsensi. Nemoguće je porediti Kosovo i RS, jer je Republika Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država 1992., a 22. maja iste godine primljena je u punopravno članstvo UN-a, i kao takva nastavila da egzistira sve do Dejtona, kada je promijenila svoje ime u Bosnu i Hercegovinu. U Dejtonu je nastavila kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine u drugačijem ustavnopravnom aranžmanu. U tom kontekstu BiH je sa dva entiteta suverena, nezavisna država, i apsolutno se RS ne može porediti niti stavljati u istu ravan s Kosovom koje je međunarodno priznata država”.

Izjavio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba član Predsjedništva Pokreta socijalne pravde i demokratije (SPD) i nekadašnji predsjednik Skupštine RBiH Miro Lazović, reagujući na jučerašnji istup srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, koji je otvoreno govorio o nezavisnosti bh. entiteta RS.

– Predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH rade direktno protiv svojih interesa glasanjem za nezavisnost Kosova jer time nestaju argumenti protiv nezavisnosti RS-a. Oni rade direktno protiv sebe, time što hoće da priznaju Kosovo, oni gube bilo kakav argument kojim bi neko mogao da ospori pravo RS-a na nezavisnost – ustvrdio je između ostalog Dačić.

Miro Lazović podsjeća Dačića da je RS samo jedan od entiteta u BiH i da kao takav nastavlja egzistirati sve dok se ne promijeni važeći ustavnopravni aranžman u BiH. Napominje da su ovakve izjave koje dolaze iz RS-a i Srbije udar na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje.

– Dodik u kontinuitetu verbalno, a nekada i praktično napada suverenitet BiH. Pogotovo to radi kada je u Beogradu. Čest je gost kod Vučića, koji šuti dok Dodik pored njega negira suverenost BiH i priziva prisajedinjenje RS-a sa Srbijom – potcrtava Lazović.

Sve su to stvari, nastavlja naš sagovornik, na koje treba adekvatno reagirati.

– U jednoj takvoj atmosferi koju Dodik stvara u Srbiji, bez adekvatnih reakcija tamošnjih državnih organa kada je u pitanju napad na suverenost BiH i njen međunarodno priznati kontinuitet, logično je da dolazi i do ovakvih izjava i Dačića i Vulina, kao i nekih medijskih kuća iz Srbije koji daju prostora Dodiku da u kontinuitetu urušava vlastitu državu. U Srbiji se stvara jedno javno mnijenje da je RS entitet koji je zajedno sa FBiH napravio BiH, što je glupost – konstatuje Lazović.

Mišljenja je da bi na sve atake na suverenost BiH trebali adekvatno reagovati ne samo njeni zvanični organi, već bi se u tom kontekstu trebao formirati i jedan snažan probosanskohercegovački blok.

– Ta bi reakcija prije svega trebala biti političke prirode, i to uvijek snažno, glasno i jasno odgovoriti na svaki napad na suverenu i nezavisnu BiH, bez obzira da li oni dolazili iz njene unutrašnjosti – prije svega od Milorada Dodika, koji je očito u tandemu sa Draganom Čovićem osmislio određenu taktiku da u regionu stvaraju jednu potpuno novu sliku prema kojoj bi budućnost BiH bila ugrožena ili separatističkim metodama ili njenim daljnjim unutrašnjim podjelama, što očekuje HNS – naglašava Lazović.

Upozorenje je to, dodaje, za probosanskohercegovačke snage, sve političke partije i druge organizacije da se organizuju na adekvantan način, da odgovore na te napade na suverenost i nezavisnost BiH, ali i njenu dalju budućnost.

– Posebno je karakteristično da se ovih mjeseci napada građanska ideja BiH, koja je naša budućnost i bez koje nema sigurnosti i stabilnosti za svakog čovjeka unutar BiH. Ta građanska ideja napada se i iz Zagreba, što radi Milanović nakon posjete Dodika, a u kontinuitetu se napada od strane i Dodika i Čovića, jer su svjesni da ona urušava njihove pozicije, moć i manipulisanje s etničkim principima – kaže Lazović.

Zbog toga, napominje, već deset godina i nema implementacije presude “Sejdić i Finci”, “jer su potpuno svjesni da to mijenja političku sliku unutar BiH na način da građanski princip dobiva primat u odnosu na etnički, čiji smo taoci 25 godina”.

Prokomentarisao je i Dačićev stav o članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, kojeg je srbijanski ministar nazvao “figurom izabranom glasovima muslimana, Hrvatom po želji muslimana”.

– Željko Komšić je trn u oku i Zagrebu, a evo vidim i Srbiji jer je na liniji građanske države BiH, i on taj princip čvrsto brani. Po tom principu on je i izabran u Predsjedništvo BiH, doduše na jednom dijelu države – u FBiH, što je apsurd – govori Lazović.

Prema njegovim riječima, članovi Predsjedništva BiH trebali bi se birati na cijelom prostoru države, na način da svaki građanin može birati predstavnika sva tri naroda, barem dok je na snazi aktuelni Izborni zakon.

– Ovi napadi na Komšića u suštini su napadi na koncepciju građanske BiH. Zbog toga i pozivam druge političke partije, pogotovo one koje za sebe vole reći da su građanske orijentacije, da na organizovan način, barem na ovim pitanjima, pokažu snagu i jedinstvo u otporu onima koji bi doveli u pitanje budućnost BiH kao građanske države – zaključuje Lazović.

(Vijesti)

Podijeli

3 0 komentara

 1. Bravo care
  Bravo care 23 Septembra, 12:05

  Sreca za BiH sto u njoj uvijek bude postenih srba na prvim linijama i ratnim i politickim

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 24 Septembra, 10:18

  MILION NAS U BIH SE NESLAŽE SA VAŠIM PRIZETKOM PREMA TOME KO JE POŠTEN,IZRODI KOJI IMA JEDVA STOTINJAK ILI NAS MILION I VIŠE

  Odgovori
 3. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 24 Septembra, 17:39

  NISU SVI SRBI NACIONALISTI I NACI-FASISTI, STO SE DO SADA VISE PUTA POKAZALO I DOKAZALO. POLITIKA KOJU VODE SRPSKI NACIONALISTI I NACI-FASITI NA CELU SA MILORADOM DODIKOM NE MOZE DUGO OPSTATI JER SE SVIJET VRLO BRZO MIJENJA A BRZO SE MIJENJAJU I SISTEMI UPRAVLJANA U DRUSTVU I DRZAVAMA. DEJTONSKI SPORAZUM NE MOZE DUGO OPSTATI A TAKODJE NE MOZE OPSTATI SISTEM UPRAVLJANJA U BH. ENTITETU RS-A NA OSNOVU KOJEG POLTICIRA U BH. ENTITETU RS-A DRZE REPUBLIKU SRPSKU KAO SVOJE PRIVATNO VLASNISTVO.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku