hamburger-icon

Kliker.info

Mirko Šarović : “Prigovor Hrvatske o izvozu mlijeka neutemeljen i neprihvatljiv”

Mirko Šarović : “Prigovor Hrvatske o izvozu mlijeka neutemeljen i neprihvatljiv”

27 Augusta
15:18 2015

mirkosarovic6Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je izjavio za Anadoliju kako će danas u Beču razgovarati sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Johannesom Hahnom i tražiti da Evropska komisija riješi pitanje onemogućavanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine obzirom da zahtjev Hrvatske nije neutemeljen i iz razloga što je Bosna i Hercegovina ispunila uslove za izvoz mlijeka u EU.

“Dobio sam potvrdu od ministrice inostranih poslova Hrvatske Vesne Pusić da je Hrvatska zemlja koja je uputila prigovor na stavljanje Bosne i Hercegovine na pozitivnu listu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju. To je do sada bila špekulacija, ali je to, rekao bih, najnovija vijest. I to baca svjetlo na ovu situaciju oko izvoza mlijeka”, naveo je Šarović.

Zahtjev, odnosno prigovor Republike Hrvatske, naglasio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine , “podnesen je i nakon roka”.

“Mi ćemo vidjeti kako će Evropska komisija da reaguje. Mi imamo strpljenja po ovom pitanju i mislimo da je to najbolji put. O nekim drugim mjerama u ovom trenutku ne razgovaramo i ne razmišljamo. Vidjet ćemo. I to će možda biti na dnevnom redu, ali dat ćemo priliku partnerima u Evropskoj komisiji da zajedno sa hrvatskom stranom ovaj problem riješimo”, naveo je ministar Šarović.

Stajalište Bosne i Hercegovine na razgovorima će, potvrdio je ministar Mirko Šarović biti sasvim jasno i decidno.

“Smatramo da je zahtjev potpuno neprihvatljiv. Sigurno je da je u pitanju bojazan od mlijeka koje je već trebalo da krene spram Hrvatske kao glavnog tržišta naše mljekarske industrije. Mislim da Bosna i Hercegovina vrlo rado prima mlijeko iz Hrvatske i EU, preko 20 miliona litara u toku godine, prima i sa drugih područja i mislim da nije uredu i fer spram susjeda na ovaj način praktično dovesti ga pored svršen čin. Ovo ne doprinosi slobodi i liberalizaciji tržišta. Svi naši susjedi pa i Hrvatska mnogo više uvoze u BiH nego što mi izvozimo tamo. Treba da poštuju BiH kao državu i njeno tržište. U tom smislu dajemo prostora da se razjasnimo narednih dana i da ovo pitanje riješimo pozitivno za BiH”, naveo je Šarović.

Bh. ministar je rekao da su tvrdili da “bh. strana ne prihvata tradicionalnu trgovinu i da je teška u pregovorima”.

“I ovo je na određen način pokušaj da nas privole na određene stvari što je sa stanovišta BiH potpuno neprihvatljivo. To je moje mišljenje kao ministra i vjerujem da i drugi slično razmišljaju u BiH”, naglasio je Šarović.

Istakao je da se šteta nije procijenjivala, jer je to mjera od jučer.

“Mislim da šteta neće biti tolika i nenadoknadiva ukoliko problem riješimo u narednih 15 dana. Vjerujemo i tražimo od partnera u Evropskoj komisiji da se uključe u rješavanje ovog slučaja preko nadležnog komiteta”, poručio je Šarović.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku