hamburger-icon

Kliker.info

Minva Hasić,predsjednica Udruženja žena “Orhideja” : Mi smo najbolji dokaz da plemenite vrste mogu uspijevati i u Stocu !

Minva Hasić,predsjednica Udruženja žena “Orhideja” : Mi smo najbolji dokaz da plemenite vrste mogu uspijevati i u Stocu !

30 Maja
08:18 2017

U vrijeme kada nekada zvani  biser Mediterana  proživljava možda i najteže dane od svog postanka zbog čega je stekao i nimalo lijep epitet grada slučaja, jedan  pozitivan primjer u borbi protiv opšteg  beznađa , depresije i totalne nezaposlenosti u Stocu  ima  gotovo revolucionarne dimenzije.

Pogađate sigurno da je riječ o Udruženju žena Orhideja  čije članice su se prije par godina  drznule  da  krenu u gotovo nemoguću misiju mijenjanja postojećeg ,  prije svega ekonomskog stanja, a potom i mentaliteta koji  može, bar donekle,  parirati nesposobnoj državi ogrezloj u korupciji i kriminalu , velikodržavnim projektima te nacionalizmima i šovinizmima svih boja, mirisa i okusa.

Danas, nakon desetogodišnjeg hoda po mukama, ovaj svojevrsni pokret žena , na čjem čelu je visprena , uporna i  vizionarski tvrdoglava  predsjednica Minva Hasić, može se pohvaliti činjenicom da mirise i okuse Hercegovine proizvodi i nudi , kako turisima, tako i domaćem i svjetskom tržištu.

Između ostalog u svojoj zadruzi su uspostavile proizvodnju tradiconalnih džemova sa  sa dodatkom ljekovitog bilja,  kajsije  i lavande , breskve  i lavanda, jagode  i zove , jagode  i mente , kupine  i cimeta .  Pored toga prave i  redžel od tikve, slatko od dunje, sušene smokve u čokoladi ili  smokvoladu, a kakav je kvalitet njihovih specijaliteta govori i podatak da su prije par dana  dobili  glavnu nagradu  Udruženja poslovnih žena BiH u kategoriji najboljeg tradicionalnog proizvoda.

Stolačko slatko od dunja  kritičari iz ministarstva poljoprivrede , inspektori, veterinari i  drugi ocjenjivači su nazvali pravim otkroverenjem.  Na početku razgovora za Kliker, predsjednica udruženja  objašnjava fenomen  preživljavanja Orhideje  u  gradu slučaju  ?

 Minva Hasić : Orhideja je cvijet koji  rijetko opstaje u divljini  pošto su joj potrebni  posebni uslovi da bi uspjela. Uvijek se šalimo na ovaj račun da će Orhideja trajati  dok Stolac ne bude normalan grad :).

Šalu na stranu zaista je teško raditi u sredini kao što je naša sa svim problemima, nezaposlenošću, siromaštvom, bolesti, nacionalizmima, odsustvom kulture,nepostojanje sadržaja za djecu i mlade i mnogo mnogo drugih problema koji nas prate.

Mi evo nekako  radimo. Punih 13 godina smo napunili 25.maja , a  borimo se  sa svim tim problemima na neki svoj način  koji podrazumijeva  prvenstveno lijep odnos sa ljudima.Imamo  moto kojeg se držimo, a to je da ko uđe na naša vrata mora izaći zadovoljan, bilo da je to neki oblik pomoći, usmjeravanja u neke aktivnosti ili pak lijepa riječ.

Kliker :  U malim sredinama na uspijeh se oduvijek gledalo onako poprijeko. Da li  se u međuvremenu nešto promijenilo ? Ovo pominjem zbog činjenice koja je dobro poznata u gradu na Bregevi , a glasi da  ste sve postigli isključivo vlastitim radom i pomoći svojih saradnika.  

 Minva Hasić : Sve ti mogu oprostiti osim uspjeha. Mislim da je to rečenica koja je jako poznata svim malim sredinama i svim pojedincima koji pokušavaju da se izdignu iznad  tog sivila.Naše udruženje je opstalo zahvaljujući prijateljima i donatorima koji su prepoznali naš rad i koji zaista cijene ovo što radimo. Naravno bez podrške žena koje su radile i rade kao pravi tim ne bismo imali uspjeha.

Za naš rad najvažnije je dobro isplanirana priprema i timski rad jer jedan čovjek može nešto ali više njih kad se udruže mogu čuda napraviti. Mi smo vječito nezadovoljni i mislimo da možemo bolje i više i to nam daje dalju snagu da zadajemo više ciljeve i da ih pratimo.

Kliker :  Zbog izostanka bilo kakve pomnoći od strane države, entiteta, kantona i opštine, dođete li ponekad u iskušenje da dignete sidro u sreći potražite na nekom drugom mjestu ?  

Minva Hasić: Došla sam u iskušenjenje mnogo puta. Volim da putujem i posao mi je to dozvoljavao i kada odem u sredinu gdje nevladine organizacije zaista reda svoj posao razočaram se i poželim ostati u tom mjestu. Naravno, uvijek odustanem jer pobijedi spoznaja da je Stolac ipak najljepše mjesto na svijetu.

Mi smo se od nevladine organizacije pretvorili u humanitarnu organizaciju, ustanovu za zbrinjavanje. Postali smo psiholozi i šta sve ne, a  razlog tome  je nepostojanje svih tih sadržaja u gradu. Ljudi su  su nemoćni, ne znaju i nemaju  kome da se obrate i  tada smo mi prvi na vidiku .

Veliki dio poslova koji ne spadaju u domenu nevladinog sektora smo bili prinuđeni da radimo kako bi olakšali ljudima koji su  u isto vrijeme i  naši članovi. Što se tiče države, entiteta, kantona i opštine,  savršeno dobro znamo u kakvoj su situaciji i kakva klima vlada,  tako da i ne očekujemo njihovu pomoć. Pored toga želimo ostati nezavisni  i slobodni i da možemo reći svakome ono što zaslužuje bez imalo ustručavanja .

Kliker : Saznajemo da imate nekoliko zanimljivih ideja kako da mirise, okuse i draži Stoca i Hercegovine približite i učinite priljemčljivim svim potencijalnim turistima iz svih dijelova svijeta i našim ljudima u nostranstvu ?    

Minva Hasić : Mi smo uvjek puni ideja i rado ih djelimo sa svima jer mislimo da ako ne možemo mi nešto napraviti u datom momentu a dobro je za zajednicu možda može neko drugi. Evo recimo prije par dana razgovarali smo sa vlasnicima neih ugotiteljskih lokala da u svoju ponudu stave domaće sokove od šipka, zove, nane, kadulje i slično.

Lokalni biznismeni još nisu prepoznali vrijednosti lokalne kuhinje i tradicije. Svi mi trebamo raditi na tome da zaštitimo svoje proizvode i da ih ponudimo posjetiocima kao nešto svoje, nešto domaće. Imamo mi dosta ideja samo nam trebaju turisti 🙂

Kliker : Orhideja  je simbol ljubavi i plodnosti. Očekujete li da će tako na kraju i biti ?  

 Minva Hasić : Mi smo zadovljni svojim radom i plodovima koje smo ostvarili do sada. Hostel kapaciteta 20 kreveta sa tendencijom rasta, Centar za djecu, destilerija, Zadruga Hercegovka koja proizvede do 4 tone proizvoda u toku godine,  7 stalno  te 5 povremeno zaposlenih , 10 volontera i preko 160 članova.

Ovo dovoljno govori da smo  na neki način samoodrživi i da polako prerastamo u jednu ozbiljnu firmu. Naravno potrebno je i postaviti  sve ovo u jedan pravni okvir i pronaći adekvatno tržište za proizvode.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku