hamburger-icon

Kliker.info

Ministarstvo zdravstva: Počeli smo kopati masovne grobnice u Shifa bolnici

Ministarstvo zdravstva: Počeli smo kopati masovne grobnice u Shifa bolnici

14 Novembra
15:56 2023

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da su obavijestili Crveni krst da su počeli kopati masovne grobnice u bolnici Shifa nakon što su propali napori za transport tijela.

Portparol ministarstva Ashraf Al-Qudra naveo je da su napori da se transportuju tijela iz bolnice bili neuspješni.

“Iz tog razloga, medicinski timovi i uprava bolnice odlučili su da iskopaju masovnu grobnicu za ukop tijela u dvorištu. To smo prijavili Crvenom krstu i počeli su radovi na kopanju masovnih grobnica”, pojasnio je Al-Qudra.

Naveo je da su timovi uz pomoć dobrovoljaca civila pokušali da pripreme 100-120 tijela za ukop dok je drugi tim kopao masovnu grobnicu.

Al-Qudra je rekao da bi ukopavanje moglo potrajati nekoliko sati.

Istakao je da se u bolnici trenutno nalazi 650 pacijenata i povrijeđenih, 500 do 600 medicinskog osoblja i 5.000 do 7.000 izbjeglica.

Al-Qudra je kazao da su se uslovi života u bolnici pogoršali i da se zbog nedostatka struje i goriva potrebnog za pokretanje generatora, voda ručno crpi iz bunara u bolničkom kampusu na ograničen način.

Naglasio je i da nemaju zalihe hrane i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu i organizacije za ljudska prava, da rade na uklanjanju blokade i nabavci goriva.

Palestinski glasnogovornik je negirao tvrdnje izraelske vojske da je kontaktirala bolnicu Shifa u vezi sa prijevremeno rođenim bebama.

“Nisu nas kontaktirali u vezi sa prijevremeno rođenim bebama. U bolnici Shifa ima 36 prijevremeno rođenih beba”, poručio je Al-Qudra.

Ističući da je situacija u bolnici Shifa kritična i da boravak beba ovdje ugrožava njihove živote, naveo je da su spremni da bebe evakuišu iz bolnice na drugo mjesto.

U pisanoj izjavi izraelske vojske navedeno je da je vojska ponudila humanitarnu pomoć direktoru bolnice Shifa i da su nastojali poslati inkubator iz jedne izraelske bolnice u bolnicu u Gazi.

Saopćeno je da su spremni za rad sa pouzdanim posrednikom po ovom pitanju.

Direktor bolnice Shifa Muhammed Abu Silmiyye objavio je u ponedjeljak da je 20 osoba, uključujući šest prevremeno rođenih beba, preminulo zbog nestanka struje i prekida rada u bolnici Shifa u Gazi, koju su opkolili izraelski vojnici.

Izraelska vojska često izvodi napade na bolnice u Pojasu Gaze.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku