hamburger-icon

Kliker.info

Ministarstvo odbrane potvrdilo : Holandija se izvinila za ubistvo tri Bošnjaka u Srebrenici

Ministarstvo odbrane potvrdilo : Holandija se izvinila za ubistvo tri Bošnjaka u Srebrenici

25 Juna
20:22 2015

plavci7Holandija je prvi put uputila izvinjenje rodbini trojice Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici  prije 20 godina, nakon što su ih iz vojne baze istjerali holandski “plavi šljemovi”, saopćilo je u četvrtak holandsko Ministarstvo odbrane.Tri ubijena Bošnjaka su Ibrahim i Muhamed Nuhanović, otac i brat Hasana Nuhanovića, koji je radio kao prevodilac za holandski bataljon “plavih šljemova”, te Rizah Mustafić, električar koji je radio za Holanđane.Ova izvinjenja su uslijedila nakon jedinstvenog sudskog procesa.

Ubijeno 8.000 dječaka i muškaraca

U septembru 2013. godine Holandija je postala prva država odgovorna za djela svojih vojnika koji su bili pod mandatom Ujedinjenih naroda.Žrtve su dio od gotovo 8.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca koje su ubili bosanski Srbi u Srebrenici u julu 1995. godine, čija će komemoracija povodom 20. godišnjice biti održana 11. jula ove godine.

Ministrica odbrane Holandije Jeanine Hennis-Plasschaert se sastala u junu 2014. godine s rodbinom žrtava i izrazila im izvinjenja.Glasnogovornik Ministarstva odbrane Holandije je objasnio da država očekuje da će pitanje odštete biti regulirano prije saopćenja o izvinjenju.

Holandija je najavila u aprilu 2014. godine nadoknadu u visini 20.000 eura za svaku žrtvu.Okončavši bitku koja je trajala više od deset godina pred holandskim pravosuđem, Vrhovni sud Holandije je presudio u septembru 2013. godine da je Holandija odgovorna za smrt troje ljudi.

Vlada podnijela ostavku

Holandski “plavi šljemovi” (Dutchbat bataljon) bili su zaduženi za zaštitu enklave Srebrenica 1995. godine.Slabo naoružani i malobrojni, oni se nisu oduprli trupama bosanskih srba, na čijem je čelu bio general Ratka Mladića, kojme se trenutno sudi za ratne zločine i genocid u Hagu, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Pravosuđe je ocijenilo da holandski vojnici nisu trebali evakuirati više od 300 muškaraca koji su se sklonili u holandsku vojnu bazu u blizini Srebrenice, u Potočarima.Godine 2002. holandska vlada je podnijela ostavku nakon izvještaja u kojem se tvrdi da država snosi dio odgovornosti za masakr u Srebrenici.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku