hamburger-icon

Kliker.info

Ministarska križaljka : HDZ BiH želi Ministarstvo prometa i komunikacija kako bi napravili hrvatski kanal!

Ministarska križaljka : HDZ BiH želi Ministarstvo prometa i komunikacija kako bi napravili hrvatski kanal!

20 Februara
14:21 2015

covicD34Sastanak predstavnika političkih partija koje čine vlast na državnom nivou, makar sudeći prema njihovim izjavama, prošao je bez većih problema, piše novinska agencija Patria.Odluka o tome ko će zasjesti u fotelje u Vijeću ministara znat će se u nedjelju nakon novog sastanka, ali sada je izvjesno da su sporne tri, a ne dvije pozicije kako je nakon sastanka rečeno novinarima.

Naime, još uvijek se ne zna kome će pripasti Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo prometa i komunikacija kao i mjesto zamjenika ministra vanjskih poslova BiH.Sudeći po izjavama lidera stranaka najveća bitka vodit će se između HDZ BiH i Demokratske fronte, jer obje po svaku cijenu žele Ministarstvo prometa i komunikacija. Navodno je DF na ovu poziciju želio imenovati Damira Bećirovića, ali on ne želi ovu poziciju, jer je „pucao“ na mjesto šefa diplomatije.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović ovu funkciju želi, jer bi preko svog ministra prometa i komunikacija pokrenuo ponovo priču uvođenja trećeg kanala na hrvatskom jeziku, ali ovakve namjere prepoznali su iz ostalih stranaka.Stranke koje čine većinu su HDZ BiH, SDA, Demokratska fronta te koalicija Savez za promjene iz Republike Srpske. Uz predsjedavajućeg SDA će imati još dva ministra, HDZ i Savez za promjene po tri i DF jednog ministra.

Stranci demokratske akcije osim predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića pripast će još dva ministarstva i to civilnih poslova i pravde gdje će biti najvjerovatnije imenovani Adil Osmanović i Alma Čolo.Igor Crnadak iz PDP-a bit će ministar vanjskih poslova, a ova pozicija mu odgovara. Jer će biti direktno na vezi sa Mladenom Ivanićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH i tako će napraviti vertikalu.

SDS će dobiti poziciju ministra sigurnosti na koje će imenovati Dragana Mektića, a na mjesto ministra trgovine i ekonomskih odnosa trebao bi doći Mirko Šarović.Za sada se špekulira i da će ministar za ljudska prava biti Damir Ljubić, a nova ministrica odbrane trebala bi navodno biti Marina Pendeš, dosadašnja zamjenica u ovom ministarstvu.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku