hamburger-icon

Kliker.info

Ministar sigurnosti Dragan Mektić : U BiH ne postoje teroristički kampovi !

Ministar sigurnosti Dragan Mektić : U BiH ne postoje teroristički kampovi !

06 Septembra
16:33 2015

Mektic5U intervjuu koji su zajednički realizovale Federalna novinska agencija FENA i Agencija Nove Kine – Xinhua, Mektić je kategorički demantovao medijske napise u postojanju kampova za obuku terorista.”Nemoguće je da bi takvi kampovi mogli postojati bez saznanja policijskih snaga u BiH”, rekao je Mektić te dodao kako postoji manji broj građana BiH koji su sljedbenici ekstremističkih nasilnih ideologija, ali da je on, kao ministar, osobno zadovoljan sigurnosnim stanjem u BiH.

”Kineskim, ali i svim drugim ulagačima, poručujem da slobodno dođu u Bosnu i Hercegovinu, ja im osobno garantiram sigurnost”, izjavio je ministar Mektić.

Ministar sigurnosti je potvrdio informaciju da se oko 130 državljana BiH nalazilo ili se nalazi na teritoriji Sirije gdje se uglavnom bore u snagama takozvane Islamske države. Od njih 130, 43 ih je poginulo, dok se 50-tak vratilo u BiH.

Mektić je napomenuo i da četiri građana BiH ratuju u Ukrajini, a svi ovi ratnici sa stranih ratišta sučeljavaju se s kaznom do pet godina zatvora. Mektić je ponovio da je nedavno mijenjan kazneni zakon kako bi se odlazak na strana ratišta tretirao kao kazneno djelo. Trenutno je pred Sudom BiH sudi 19-torici građana zbog ratovanja u Siriji, kao i zbog poticanja na odlazak.

”Ipak, moramo imati na umu da je riječ o teško dokazivim djelima, gdje moramo dokazati da je osoba otišla, da se borila, da je pucala na nekoga, itd. Nakon prvobitne euforije kada su se pojedinci sami fotografirali i stavljali na društvene mreže, ratnici su sada mnogo oprezniji”, rekao je Mektić, te dodao kako je broj odlazaka na strana ratišta u 2014. i 2015. znatno manji u odnosu na 2013.

Govoreći o slučajevima izbjeglica iz Sirije, Mektić je rekao kako ne vjeruje da će ustaljena ruta, koja ide od Grčke preko Makedonije do sjeverne Srbije i Mađarske, biti promijenjena i da će se BiH naći na izbjegličkoj ruti. Ipak, podsjetio je da Vijeće ministara BiH ima spreman akcijski plan koji uzima u obzir kako sigurnosni, tako i humanitarni aspekt izbjegličke krize.

Ministar Mektić je rekao kako u ovom trenutku bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine sa zemljama Schengena ni na koji način nije ugrožen jer BiH ispunjava svoje obveze, a broj azilanata iz BiH je drastično opao.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku