hamburger-icon

Kliker.info

Ministar sigurnosti Dragan Mektić: Oko 70 posto migranata napustilo BiH

Ministar sigurnosti Dragan Mektić: Oko 70 posto migranata napustilo BiH

31 Maja
15:37 2018

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je od početka godine u BiH ušlo 5.116 ilegalnih migranata, od čega je oko 70 posto napustilo našu zemlju

Nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH, Mektić je rekao da je zahtjev za azil dosad podnijelo njih 475, ali da azil nikome nije odobren.

Pojasnio je da u strukturi migranata trenutno prednjače državljani Pakistana, slijede Sirijci, a na trećem mjestu su Iranci kojima je Srbija ukinula vize i iz te zemlje pokušavaju da dođu do zapadne Evrope.

Mektić je istakao da je upućivanje dodatnih snaga na granicu dalo dobre rezultate, te da je u ovoj godini 3.300 migranta vraćeno sa bh. granice.

Potcrtao je da su teze o “tajnom planu Sarajeva” da hiljade migranata budu naseljene u Republiku Srpsku izmišljotine i da je to nemoguće, a da tu priču potiču političari kako bi skrenuli pažnju sa stvarnih problema.

Mektić je naveo i da je Krizni fond EU odobrio 1,5 miliona eura pomoći Bosni i Hercegovini za borbu protiv ilegalnih migracija.

Najavio je da će 7. juna u Sarajevu biti održana međunarodna konferencija o ovim pitanjima na kojoj će učestvovati predstavnici Grčke, Makedonije, Albanije, Srbije, Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije i Austrije, te da će on na tom sastanku postaviti nekoliko pitanja na koje ćemo morati dati odgovore i insistirati na pronalaženju tačke na kojoj se okupljaju migranti, za šta smatra da je u Grčkoj.

Također, kazao je da je dogovoreno da će Operativni štab za pitanja migracija u BiH zasjedati svakog četvrtka, nakon čega će biti održavane pres-konferencije zbog interesa medija i javnosti.

(Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku