hamburger-icon

Kliker.info

Ministar sigurnosti Dragan Mektić : SIPA odbila pružiti podršku za sigurnost u Potočarima

Ministar sigurnosti Dragan Mektić : SIPA odbila pružiti podršku za sigurnost u Potočarima

13 Jula
15:49 2015

Mehtic67U sigurnosnom i obavještajnom sistemu BiH vlada haos jer u njemu nema nikakve koordinacija a saradnja je tek sporadična, što je u konačnici i omogućilo da se u Srebrenici 11. jula dogodi napad na predsjednika srbijanske vlade Aleksandra Vučića, ocjena je Vijeća ministara BiH.Vijeće ministara BiH je danas vanredno zasijedalo u Sarajevu kako bi analiziralo stanje nakon subotnjeg incidenta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je novinarima da je još jednom najoštrije osuđen napad na srbijanskog premijera te je zatražena žurna istraga i kažnjavanje počinitelja napada, a od Ministarstva sigurnosti zatražena je potpuna informacija o stanju u policijskim agencijama i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

“Tražimo hitnu i profesionalnu istragu i procesuiranje počinitelja incidenta koji je bio napad ne samo na Vučića nego i na dignitet žrtava i na sve što BiH pokušava uraditi u razvitku dobrosusjedskih odnosa”, kazao je Zvizdić dodajući kako se napad na Vučića nikako nije smio dogoditi.

Kazao je kako je taj napad još jednom pokazao slabosti policijsko-sigurnosnog sistema u BiH u smislu pravodobne koordinacije.

“Ja već mjesecima insistiram na uspostavi tijela poput Nacionalnog vijeća sigurnosti koje bi redovno zasijedalo uoči važnih događaja kako bismo imali pravodobnu razmjenu informacija. Ja kao predsjedavajući Vijeća ministara nisam imao nikakvu informaciju da će Vučić biti napadnut”, bio je kategoričan Zvizdić komentarišući neizravno tvrdnje srbijanskog ministra sigurnosti Nebojšte Stefanovića, koji je kazao kako su u Beogradu imali informacije o mogućoj sigurnosnoj ugrozi Vučića u Srebrenici te kako su je poslali u BiH.

“Izričito tražim da se utvrdi kome je iz Srbije dostavljena informacija o mogućoj sigurnosnoj ugrozi. Počinjem sumnjati da mnogima nije u interesu imati takvu vrstu koordinacije u BiH i da se stalno ponavljaju događaji poput ovoga ili onoga u Zvorniku”, kazao je Zvizdić aludirajući na teroristički napad na policijsku stanicu u aprilu u kojem je ubijen jedan policajac.

Zvizdić je kazao kako su vlasti u BiH učinile sve da sigurnosne i obavještajne agencija budu popunjene kvalitetnim kadrovima i dobro opremljene a to opet ne daje očekivane rezultate.

“Imamo tu pet hiljada zaposlenih, a za njihov rad izdvajamo 22 posto državnog proračuna što je 200 miliona konvertibilnih maraka godišnje”, kazao je Zvizdić iznoseći ocjenu kako u subotu u Potočarima niko nikoga nije slušao pa se na kraju i dogodio napad koji je bacio mrlju na cijelu državu.

“Nažalost, izvlačimo poruku na najteži i na najgori mogući način”, kazao je Zvizdić dodajući kako je nedostatak koordinacije razlog stalnog ponavljanja različitih izgreda.

Upozorio je kako ovoga puta Vijeće ministara neće prihvatiti nikakve izgovore da je u današnjem vremenu nemoguće pronaći počinitelje “ovakvih gnusnih djela”.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je kako u Srebrenici 11. jula zapravo niko nikog nije slušao te kako su različite policijske agencije komunicirale na razini “ja ću ovako a ti kako hoćeš”.

No Mektić je svojim istupom pokazao kako ni u Vijeću ministara ne razmjenjuju sve informacije potvrdivši kako kako su postojale procjene da bi okupljanje u Potočarima moglo biti sigurnosni rizik s obzirom na rezoluciju o Srebrenici i hapšenje Nasera Orića.

“Stvoreno je ozračje koje je u sigurnosnom smislu komplikovalo ovaj događaj, a Vučićeva odluka da dođe u Srebrenicu dodatno je povećala odgovornost sigurnosnih agencija jer je postojala procjena da bi mogao biti ugrožen njegov fizički integritet”, kazao je Mektić novinarima dodavši da su bila uspostavljena dva stožera za provedbu sigurnosnih mjera – jedan je formirala država, a drugi MUP Republike Srpske.

Ta dva stožera, konstatovao je ministar sigurnosti BiH, razmjenjivala su određene podatke i informacije, no to nisu činili na temelju uzajamnog povjerenja.

“Po ko zna koji put ispostavilo se da u BiH ne funkcioniše međuagencijska saradnja”, kazao je Mektić a uz to je utvrdio kako je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) odbila pružiti podršku koju je tražila Direkcija za koordinaciju policijskih tijela koja je zadužena za sigurnost Memorijalnog kompleksa u Potočarima.

Dodao je kako bi u Potočarima sve bilo drugačije da je posebna jedinica SIPA-e bila u Potočarima pripravna za reagovanje zapitavši se čemu služi ta jedinica za koju se izdvaja na desetke miliona maraka.

Slično je, podsjetio je Mektić, bilo i kada je uslijedila blokada sjedišta parlamenta BiH te napad na zgradu Predsjedništva BiH a SIPA nije željela pomoći ni u vrijeme katastrofalnih poplava u maju 2014. godine.

“Ovako više ne može”, poručio je Mektić dodajući kako je jasno da sistem ne funkcioniše.

Iako je tražena žurna istraga u kojoj upravo SIPA treba prikupiti potrebne informacije, Tužilaštvo BiH do ponedjeljka ujutro nije dobilo niti jedan podatak, a Mektić je kazao kako se na temelju svega toga ne može oteti dojmu da se SIPA tako ponaša na temelju nečijih političkih instrukcija.

Jedini trag u istrazi koji je opet temeljen na osobnoj procjeni ministra Mektića za sada je onaj da je incident u Srebrenici započela skupina nogometnih navijača koja je stigla iz Srbije. Oni su bili ti koji su prvi počeli zviždati Vučiću i uzvikivati pogrde što je doveo do eskalacije i fizičkog napada, kazao je Mektić. Ko su tačno ti navijači i otkuda su došli, za sada nije jasno.

Direktor Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić kazao je kako stopostotne sigurnosti nigdje nema pa je nije moglo biti ni u Potočarima. Utvrdio je kako su njegovi policajci uradili što su mogli potvrdivši kako je nedostajalo saradnje.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku