hamburger-icon

Kliker.info

“Ministar rata” Islamske države : ISIL potvrdio smrt Omara Čečena

“Ministar rata” Islamske države : ISIL potvrdio smrt Omara Čečena

14 Jula
07:39 2016

sisani3Abu Omar al-Shishani, kojeg je Pentagon smatrao “ministrom rata” grupe ISIL,poginuo je u borbama u iračkom gradu Shirqatu, južno od Mosula, objavila je novinska agencija koja podržava ISIL.

Pentagon je u martu objavio da je Shishani vjerojatno ubijen u američkom zračnom napadu u Siriji, ali ovo je prvi put da je ISIL potvrdio njegovu smrt, prenosi Hina.

Reuters nije mogao potvrditi izvještaj agencije Amaq, koju grupa Islamska država Irak i Levant koristi za objavu informacija i koja je opovrgnula raniju Pentagonovu vijest da je Shishani poginuo.

Pentagon ovaj izvještaj nije mogao potvrditi niti negirati.

Hisham al-Hashimi, stručnjak za sigurnost koju savjetuje iračku vladu u Bagdadu, rekao je da je izvor u Shirqatu potvrdio da je Shishani ondje poginuo zajedno s još nekoliko boraca ISIL-a.

Borbe protiv ISIL-a

Iračke snage napreduju prema Mosulu, najvećem gradu koji još drži grupa Islamska država Irak i Levant.

Gotovo su okružile Shirqat, koji se nalazi 250 kilometara sjeverno od Bagdada, a prošle sedmice oslobodile su važnu zračnu bazu na tom putu.

No, Rami Abdel Rahman, voditelj Sirijske opservatorije za ljudska prava, tvrdi da je Shishani u martu bio ranjen i da je ubrzo nakon toga umro na selu istočno od Raqqe. “Potvrdio sam to preko ljekara koji ga je posjetio”, rekao je.

On smatra da je grupa Islamska država Irak i Levant vjerojatno odlučila otezati s potvrdom njegove smrti dok mu ne pronađe nasljednika.

Shishani, poznat i kao Omar Čečen, jedan je od najtraženijih boraca ISIL-a i Sjedinjene Američke Države su nudile do pet miliona američkih dolara nagrade za informacije koje bi omogućile njegovu eliminaciju.

Rođen 1986. u Gruziji, tadašnjem Sovjetskom Savezu, Shishani je bio bliski vojni savjetnik vođe ISIL-a Abua Bakra al-Baghdadija, koji se po svjedočanstvima boraca te grupe na njega jako oslanjao.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku