hamburger-icon

Kliker.info

Ministar pravde ometao pravdu : Saslušan ministar Zoran Mikulić, tvrdi da je radio po zakonu

Ministar pravde ometao pravdu : Saslušan ministar Zoran Mikulić, tvrdi da je radio po zakonu

28 Oktobra
16:45 2013
Zoran Mikulić , ministar pravde Federacije BiH saslušan je u ponedjeljak u svojstvu osumnjičenog u Agenciji za istrage i zaštitu BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te ometanja rada pravosuđa. Mikulić je pozvan radi ispitivanja zbog nedozvoljenog izmještanja zaštićenog svjedoka iz jednog u drugi kazneno-popravni zavod, u kojem se zaštićeni svjedok nikako nije smio nalaziti, radi opasnosti po sigurnost i život.

 SIPA je saslušala, u svojstvu osumnjičenog, još jednu osobu inicijala K.K., dok su još dvije osobe saslušane u svojstvu svjedoka. Saslušane osobe su službenici Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.“Tužiteljstvo BiH i SIPA svojom istragom utvrđuju, ko je i zbog kojih razloga, naredio izmještanje ove osobe, iako svi subjekti uključeni u proces, dobro znaju da se navedeni zaštićeni svjedok, koji je već dobijao prijetnje za sigurnost i život, ni pod kojim uvjetima ne smije dovoditi u tu zatvorsku ustanovu”, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

 Istovremeno, ministar pravde Federacije BiH Zoran Mikulić, izjavio je da je u spornom slučaju postupio u skladu sa zakonom o izvršenju krivičnih sankcija."Nakon izvršenja trećine kazne, na molbu osuđene osobe ili na prijedlog rukovodioca ustanove, može se odobriti premještanje osuđene osobe iz jedne ustanove u drugu. O premještanju odlučuje federalno Ministarstvo pravde", rekao je Mikulić.Mikulić tvrdi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da se "silnim hapšenjima samo narušava kredibilitet ministarstva".

 Podsjećamo, u petak navečer su pripadnici SIPA-e uhapsili Hidajeta Traku, pomoćnika federalnog ministra pravde za izvršenje krivičnih sankcija. Trako je osumnjičen da je, zloupotrijebivši položaj, izvršio nedozvoljeni premještaj zaštićenog svjedoka iz jednog Kazneno-popravnog zavoda u drugi, u koji nikako nije smio biti premješten, zbog ugroženosti sigurnosti i života zaštićenog svjedoka. Iz SIPE je saopšteno da ta policijska agencija nastavlja rad na ovom predmetu radi rasvjetljavanja slučaja, nakon čega će kompletan predmet, uz dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, biti dostavljen Tužilaštvu BiH.  (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku