hamburger-icon

Kliker.info

Ministar pravde nakon ubistva Lane Bijedić : “U cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina uvesti i kaznu doživotnog zatvora”

Ministar pravde nakon ubistva Lane Bijedić : “U cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina uvesti i kaznu doživotnog zatvora”

10 Oktobra
16:49 2019

Ministar pravde BiH Josip Grubeša, potaknut nasilnom smrću Lane Bijedić, formirao je radnu skupinu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona u cilju pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih.

 On je u saopćenju naveo kako je dužnost države da spriječi ovakve i slične slučajeve u budućnosti.

– Žao mi je što se morao dogoditi jedan ovako tragičan događaj da bi nas potaknuo da pooštrimo kazne za neka krivična djela, ali smo svakako izvršili više analiza i studija koje su pokazale opravdanim ovakve mjere – istaknuo je ministar Grubeša.

On je naveo i kako se nada da će BiH odreagirati kao i susjedi u cilju sprečavanja izvršenja ovakvih i sličnih zločina “koji potresaju društvo u cjelini, pa i uvesti kaznu doživotnog zatvora, ako je nužno”.

– Imamo priliku iskoristiti istraživanja i pozitivna rješenja susjeda s kojima dijelimo istu pravnu tradiciju i mentalitet, da spriječimo da se iste ili slične situacije ponavljaju u budućnosti. U BiH je dosadašnjim analizama utvrđeno da nam je kaznena politika iznimno slaba, odnosno da sud prilikom izricanja kazni, ne izriče kazne u visini zakonskog maksimuma nego dapače, ispod zakonskog minimuma. To znači da se u tim slučajevima ne radi o slabim zakonskim rješenjima nego o njihovoj slaboj primjeni, što je u isključivoj nadležnosti sudova i takve odluke se preispituju u okviru zakonski propisane procedure – rekao je ministar Grubeša.

U saopćenju je navedeno i da je ministar pravde ranije u više navrata isticao, da bi propisivanje oštrijih kazni, za neke počinitelje postiglo svrhu i spriječilo ih da počine djela za koja je ta kazna zapriječena, ali da bi to imalo učinak, sudovi moraju barem u nekim slučajevima te kazne i izreći, kako bi potencijalni počinitelji bili svjesni prije izvršenja djela da ih u konačnici i čeka ta kazna.

– Radna grupa koju je imenovao ministar pravde BiH napravit će analize našeg zakonodavstva koje bi pokazale kako bi se pooštravanje kazni za neka djela, odrazilo na kaznenu politiku i kriminal u BiH, a posebnu onu koja pogađa najosjetljivije segmente našeg društva, djecu, žene, stare i nemoćne. Ministarstvo pravde BiH će u skladu sa svojom ulogom poduzeti korake da se takva djela propišu i u zakonima drugih nivoa vlasti u smislu harmoniziranja propisa kako bi se ovakvim slučajevima pristupilo jedinstveno u BiH, kao što i društvo mora nastupiti – navedeno je u saopćenju.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Kakav ministar takva i vlada
    Kakav ministar takva i vlada 10 Oktobra, 22:13

    Prije bih ga nazvao ministrom Nepravde nakon pustanja bjelopoljskog make

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku