hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Osmić potvrdio : BiH se priprema za slanje 500 tona municije Iraku !

Ministar Osmić potvrdio : BiH se priprema za slanje 500 tona municije Iraku !

09 Marta
15:16 2015

meci11BiH se na inicijativu Ambasade SAD-a pridružila koaliciji za borbu protiv Islamske države (IDIL-a) pa će tako u skorije vrijeme Vladi Iraka donirati 500 tona municije, odnosno 15,5 miliona komada municije.Ovih dana u toku su tehničke pripreme kako bi se donacija realizovala.

Kako je za Klix.ba pojasnio Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, od države  je traženo da se uključi u borbu IDIL-a i to tako što će Iraku donirati svoj višak naoružanja.

“Od nas je zatraženo da doniramo Iraku municiju 7,9 mm – 15 miliona komada i 11, 2 mm blizu 400.000 komada. U zakonitoj proceduri smo provjerili da li raspolažemo viškom i pošto smo utvrdili da ga imamo prijedlog smo proslijedili Predsjedništvu BiH, koje ga je i odobrilo. Trenutno su u toku tehničke pripreme za realizaciju ove donacije”, kazao je Osmić za Klix.ba.

Inače, BiH raspolaže sa 16.000 tona viška municije, a toga bi se, sudeći prema Osmićevim riječima, trebali u potpunosti riješiti do 2020. godine.

Kako je ministar pojasnio, donirano naoružanje proizvedeno je u bivšoj Jugoslaviji, a Oružanim snagama BiH pripalo je nakon spajanja entitetskih ministarstava odbrane u Ministarstvo odbrane BiH.Predsjedništvo BiH je donijelo i odluku da se BiH treba riješiti viška naoružanja, pa su predviđeni donacija, uništavanje naoružanja i prodaja.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku