hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Mirsad Kebo posrednik između Islamske zajednice i Katoličke crkve

Ministar Mirsad Kebo posrednik između Islamske zajednice i Katoličke crkve

31 Augusta
01:40 2006

Današnju posjetu Mostaru državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo iskoristio je da, na prijedlog reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića, kao posrednik pokuša uspostaviti kontakt koji bi rezultirao tješnjom suradnjom između Islamske zajednice BiH i Katoličke crkve. Zbog toga je održao odvojene sastanke sa muftijom mostarskim Seidom ef. Smajkićem i  generalnim vikarom mostarske biskupije don Lukom Pavlovićem, izaslanikom mostarskog biskupa Ratka Perića. Nakon održanih sastanaka ministar Kebo je rekao da je Biskupskom ordinarijatu prenio poruku muftije Smajkića da su on i Islamska zajednica BiH spremni za tješnju suradnju sa Katoličkom crkvom i odgovorit će na svaki poziv Crkve koji doprinosi afirmaciji svih vrijednosti koje obje religije nose.

 

– Na ovim prostorima religije nisu i ne smiju biti konkurencija već naše bogatstvo. Moramo stvoriti atmosferu da svako mora zadržati vlastitu poziciju, da ima osjećaj slobode i ravnopravnosti – rekao je ministar Kebo.

Mostarski muftija Seid ef Smajkić istakao je kako mu je reisu. Cerić nedavno dao direktnu preporuku da se, prije svega, u Hercegovini, ali i na prostoru cijele BiH moraju unaprijediti suradnja sa Katoličkom crkvom. Ako mogu političke partije da se svađaju, pa opet iznova sjedaju za zajednički stol, rekao je muftija Smajkić, onda to trebaju uraditi i vjerske zajednice.  Generalni vikar don Luka Pavlović rekao da nije zadovoljan sadašnjim odnosom Islamske zajednice BiH i Katoličke crkve, te da na njemu  treba raditi. Naglasio je da kod Katoličke crkve ne manjka volje za uspostavljanje tješnje suradnje sa Islamskom zajednicom BiH, ali da želi dijalog, a ne kontakte preko posrednika.

– Mi poručujemo i muftiji i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve da su  naša vrata uvijek otvorena za rješavanje nekih problema kada oni postoje. Mi imamo interes za dijalog – rekao je don Luka Pavlović.

(Kliker.info)

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku