hamburger-icon

Kliker.info

Ministar Džindić nakon sastanka o spašavanju Aluminija : “Propali pregovori, Glencore je neozbiljan”

Ministar Džindić nakon sastanka o spašavanju Aluminija : “Propali pregovori, Glencore je neozbiljan”

08 Jula
15:19 2019

Predstavnici Vlade FBiH i švicarskog Glencorea danas nisu postigli saglasnost o rješenju za mostarski Aluminij.

Nakon sastanka  saopšteno je da švicarska kompanija Glencore koja je bila zainteresovana da preuzme Aluminij nije spremna da pristane na uvjete koji su ponuđeni.

– Došlo je do promjene stajališta Glencorea. Sastanak je krenuo sa informacijiom da Glenkor sufianansira potrošnju električne energije i to 50 eura po kilovat satu, ali su kazali da nisu spremni preuzeti sufinansiranje. Čak su problematizirali pismo koje su poslali Vladi FBiH preko uprave Aluminija. Ne samo da su se povukli iz pregovora, i po mom mišljenju krajnje neprofesionalni iznijeli svoj stav, kazao je Džindić.

Vlada FBiH će, akko je kazao Džindić, i dalje pružati podršku radnicima u omjeru udjela 44 procenta.

– Što se tiče predstavnika malih dioničara, jako im je žao i iznijeli su svoje negodovanje zbog promjene stava Glencorea. Vlada FBiH i resorno ministarstvo nastavljaju razgovore i pregovore sa svim potencijalnim investitorima. Mi smo jutros dobili još jedano pismo namjere od firme Man World Holding Trust u kojem traže sastanak kod premijera FBiH, dopredsjednice i mene. Tražit ćemo i dalje strateškog partnera, naveo je on.

image
PISMO NAMJERE FIRME MAN WORLD HOLDING TRUST/
image
PISMO NAMJERE FIRME MAN WORLD HOLDING TRUST/

Sastanku s predstavnicima švicarske kompanije, prisustvovali  su Direktori iz Aluminija Dražen Pandža i Boris Vican, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i dopremijerka Federacije BiH i ministrica financija Jelka Milićević kao i predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Aluminija Romeo Biokšić i predstavnik malih dioničara Samir Anić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku