hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik zaprijetio : Ovo je samo prvi u nizu referenduma u RS i niko ga neće stopirati !

Milorad Dodik zaprijetio : Ovo je samo prvi u nizu referenduma u RS i niko ga neće stopirati !

24 Jula
16:53 2016

dodododik1231Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da nikakav visoki predstavnik ne može da spriječi održavanje referenduma o Danu Republike 25. septembra, prvog u nizu referenduma koji će Srpska organizovati na različite teme.

“Republika Srpska će svoj statusni i svaki drugi problem rješavati upravo pitanjem referenduma. To je demokratsko pravo koje je priznato svima, ali, zbog okolnosti, mi moramo da se dodatno borimo za njega”, rekao je Dodik Srni. Odgovarajući na pitanje da li očekuje reagovanje OHR-a povodom zahtjeva bošnjačkih političara da preduzme mjere na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH zbog najavljenog referenduma u Srpskoj, Dodik je istakao da će referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra i da nikakav visoki predstavnik to ne može da spriječi.

“Referendum je stvar Republike Srpske, a visoki predstavnik i da hoće nešto da učini, ne zna se na koji način bi to mogao da uradi, a mi ga ne bismo ni ispoštovali”, rekao je Dodik. On je istakao da je tema za referendum pažljivo izabrana, te da su oko nje okupljeni svi iz Republike Srpske.

“Taj plebiscit će pokazati snagu i volju naroda za održavanje referenduma o Danu Republike. Tu nema ništa nedemokratskog, necivilizacijskog i antidejtonskog, ali to ne smeta muslimanima da učine sve da problematizuju i `suze liju` kod međunarodne zajednice za neke svoje kvaziinterese”, rekao je Dodik. Kao što visoki predstavnik ne poštuje Republiku Srpsku, kaže Dodik, tako ni Srpska nema potrebu više da poštuje visokog predstavnika u dijelu njegovih nametanja rješenja, koja je krio iza demokratije i Dejtonskog sporazuma.

“Ako je iko kršio Dejtonski sporazum u BiH, kršio ga je visoki predstavnik, a pri tome ne mislim samo na Valentina Incka, već na visokog predstavnika uopšte”, rekao je Dodik. On je poručio da treba da prestane “bolesna situacija”, u kojoj Bošnjaci uvijek “jauču” međunarodnoj zajednici kada im je nešto potrebno.

“Bošnjaci treba da se dogovaraju ukoliko hoće da se u BiH nešto napravi. U BiH je mnogo otvorenih pitanja koja su komplikovana i koja su dodatno dobila na snazi zato što je SDA umišljeno pokušala da vodi BiH”, rekao je Dodik. On je ocijenio da su Bošnjaci nemoćni u Sarajevu u vezi sa pitanjem referenduma o Danu Republike i da zato sada pokušavaju da instrumentalizuju muslimane u Republici Srpskoj.

Predsjednik Srpske je pozvao muslimane Bošnjake u Republici Srpskoj da 25. septembra izađu na referendum o Danu Republike i “budu dio naroda Republike Srpske koji ovdje živi i želi da nastavi da živi”.

“Njihovo je demokratsko pravo čak i da ne izađu na referendum, ali mislim da bi zbog budućnosti koju bi htjeli da grade u Republici Srpskoj za njih bilo veoma korisno da to učine i da se u tom pogledu identifikuju sa onim što je apsolutna volja naroda u Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Predsjednik RS je istakao da će referendum o Danu Republike dati snagu zakonskom rješenju, koje nema nijedan zakon u BiH i Republike Srpske, a taj plebiscit će biti u osnovi donošenja zakona o 9. januara kao Danu Republike.

“Tu više ništa neće moći da uradi ni Ustavni sud BiH, niti bilo kakve institucije na koje se oni pozivaju, pa ni visoki predsatavnik”, rekao je Dodik. Povodom izjave potpredsjednika SDS-a Mirka Šarovića da je SDS podržao referendum o Danu Republike zbog opštih okolnosti, ali da smatra da referendum generalno ne može ništa da promijeni, Dodik je rekao da je neshvatljivo da SDS ima različite stavove – jedne u Banjaluci, a druge u Sarajevu. Predsjednik Srpske je rekao da referendum neće ništa ni promijeniti, već će potvrditi da je 9. januar Dan Republike, te da je u tom pogledu i SDS bio dio većine u Republici Srpskoj.

“Jeste da je SNSD zajedno sa svojim koalicionim partnerima pokrenuo tu inicijativu, ali nam je veoma važno i drago što su u okviru nje bile i druge političke partije iz Srpske”, rekao je Dodik. Ukoliko je Šarović tu izjavu dao medijima u Federaciji BiH, kaže Dodik, onda je razumljivo njegovo dodvorništvo po kojem je prepoznatljiv.

“Uvijek kada dobije priliku da na muslimanskim medijima odgovora i minimizira srpske nacionalne interese, on će to da uradi. Nemoguće je da neko, ko se iole ozbiljno bavi politikom, tvrdi da jedan referendum nije tako važan. Po nekima nije bio važan ni referendum u Velikoj Britaniji o `Bregzitu`, pa vidimo kakve je posljedice izazvao”, rekao je Dodik. Sama činjenica, kaže predsjednik Srpske, da muslimani traže da interveniše međunarodna zajednica govori da oni shvataju koliko je važan referendum, ali da to samo ne shvata Šarović i njemu slični. Predsjednik Srpske je ocijenio da minimiziranje referenduma o Danu Republike predstavlja minimiziranje prava na referendum jednog naroda, prije svega srpskog da odgovore na pitanja koja su od ključnog nacionalnog i državnog interesa.

“Za Republiku Srpsku je od ključnog nacionalnog i državnog interesa datum njenog stvaranja i svako ko pokušava da minimizira odluku naroda, na neki način se sam izopštava iz tog naroda i sebe stavlja na drugu stranu istorije”, rekao je Dodik.

On je istakao da je nemoguće da SDS u Banjaluci glasa za odluku o referendumu, a da, sa druge strane, njeni viđeniji članovi u Sarajevu to negiraju, dodajući da to treba izbjeći po svaku cijenu.

“Što se tiče referenduma, ja vjerujem onom SDS-u u Banjaluci i želimo da izradimo zajedničku strategiju za kampanju koju ćemo sprovesti u okviru ovog referenduma”, rekao je Dodik. Odgovarajući na pitanje šta očekuje od stranaka članica Saveza za promjene kada je riječ o kampanji o referendumu o Danu Republike, Dodik je rekao da ne bi imao ništa protiv da se organizuje zajednički štab kampanje u vezi sa referendumom i da se koordinišu svi stavovi i aktivnosti. On je istakao da bi ta kampanja podrazumijevala da svakako nema više takvih izleta kao što se moglo čuti od Šarovića ili, ako je već ima, onda se mora obračunati sa tim.

“Referendum ima snagu samo ako je vlasništvo naroda i niko separatno ne može da pristupi tom pitanju. Sa protivnicima referenduma moramo se politički razjasniti”, rekao je Dodik. On je istakao da protivnici referenduma, bez obzira sa koje strane dolaze, imaju mogućnost da javno iskažu svoj stav glasajući protiv, dodajući da je to sve dio demokratske procedure i aktivnosti. “Nemam ništa protiv onih koji na taj način vide svoje interese, ali svaka druga vrsta koja iskače iz tog odnosa prema referendumu, poput zahtjeva za međunarodnim intervencionizmom, ne dolazi u obzir”, rekao je Dodik.

(Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku