hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Visoki predstavnik Valentin Inzko laže

Milorad Dodik : Visoki predstavnik Valentin Inzko laže

11 Januara
08:38 2010

Šef švedske diplomatije Karl Bilt, uz podršku Miroslava lajčaka i Havijera Solane, jeste udovoljavao željama i hranio Milorada Dodika, premijera Republike Srpske, a hoće li njihovim stopama nastaviti aktuelni visoki predstavnik Valentin Inzko, brzo će se znati. Više nema dana u kojem Dodik ne baci Incku rukavicu u lice i više nema dana u kojem on ne puše u vatru u kojoj BiH treba da izgori.

Odgovor ambasadorima         On je jučer poručio da će već do proljeća rasipsati referendum, nazivajući BiH monstrum državom i pitajući zašto je BiH svetinja koja ne može da se mijenja?!- Prije nekoliko dana pozvao sam visokog predstavnika Valentina Inzka da mi tačno citira odredbe dejtonskog sporazuma, bilo koje rezolucije Ujedinjenih nacija, bilo koje tačke „bonskih ovlašćenja" po kojima može da nameće odluke. Nije ih našao. On vara javnost. Ta prava nema… On može da pokuša da spriječi naš referendum. Mi odustati nećemo, a on mora da ima formalno uporište da bi nešto spriječio – kazao je jučer Dodik za beogradske medije.- Bio je to, zapravo, Dodikov odgovor ambasadorima Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD-a, Španije, Turske i Evropske unije – dakle država koje su članice Vijeća za implementaciju mira. Ambasadori su u petak zasjedali i kasno poslije podne saopćili svoj stav – visoki predstavnik je konačni autoritet za tumačenje civilne provedbe Mirovnog sprazuma. Naglasili su da snažno podržavaju mjere i odluke visokog predstavnika i njegovu mogućnost da iskoristi svoje široke ovlasti.- Svaki pokušaj podrivanja mandata visokog predstavnika je neprihvatljiv – naglasili su ambasadori Vijeća za implementaciju mira i podvukli da vlasti RS krše Dejtonski mirovni sporazum.

Glavni uzročnik            Svakako, ovo nije prvi put da vlasti RS, prvenstveno Dodik, budu upozoreni i da im se jasno stavlja do znanja da se neće dozvoliti bagatelisanje ovlasti i odluka visokog predstavnika i kršenje Dejtonskog sporazuma. Na tome, na pukim riječima, uglavnom se sve završavalo i vrtilo u krug – Inzko i Vijeće za implementaciju mira kažu svoje, a Dodik to ismije i nastavlja po svom. Za to vrijeme, BiH ulazi u sve dublju krizu i već dotiče dno.I međunarodnoj zajednici je jasno da tako više ne ide i da to nigdje ne vodi, pa je za očekivati radikalni zaokret. Naši izvori kažu da je Dodik  bio vidno nezadovoljan stavovima i porukama koje je u subotu iz Banjaluke poslao Boris Tadić, predsjednik Srbije.- Srbija nikada neće odustati od politike očuvanja integriteta BiH. Srbija se u unutrašnju politiku BiH neće miješati, nikada ništa neće učiniti što bi destabilizovalo BiH i neće podržati podjelu BiH – kazao je Tadić.Nimalo slučajno, jučer je beogradska štampa objavila da je „Stejt department označio premijera RS kao glavnog uzročnika problema u BiH i definisao ga kao čovjeka kojeg treba ukrotiti ili ukloniti". Pri tome se pozivaju na dokument pod nazivom „Najveći izazovi američke spoljne politike u 2010." u kojem se kao glavni prioriteti zvaničnog Vašingtona u ovoj godini navode četiri države – Bosna i Hercegovina, Irak, Iran i  Afganistan. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku