hamburger-icon

Kliker.info

Milorad Dodik : Treći entitet u granicama bivše Herceg-Bosne (VIDEO)

Milorad Dodik : Treći entitet u granicama bivše Herceg-Bosne (VIDEO)

05 Decembra
21:41 2010

Milorad Dodik dao je ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV.Donosimo širu verziju razgovora s Mislavom Bagom.

Jeste li jedan od najvećih problema za BiH kao što to kaže većina diplomata?
Ne, ja sam rješenje za Bosnu, a točno je da nisam poslušnik trećerazrednim državnim službenicima.

Niste osoba koja želi rasturiti BiH?
U mom problemu nije nasilje, a vidjet ćemo hoće li Bosna opstati.

Znači, Bosna po vama i nema neke budućnosti?

Pošto je Musliman bio u predprošlom mandatu, Srbin u ovom koji prolazi, logično je da sada bude Hrvat i logično je da to bude autentični predstavnik HrvataDa, kao neki labav okvir federalnih jedinica u okviru Bosne i Hercegovine, ali Bošnjaci nemaju sposobnosti da prihvate činjenicu da oni koji zagovaraju BiH trebaju ostale da zadrže i trebaju jaku političku ponudu. Ja priznajem da nisam entuzijast i BiH je duboko podijeljena u društvu, vještački napravljena na razvalinama bivše Jugoslavije. Niste mogli napraviti BiH koja je bila Jugoslaviju u malom po svemu. Neka labava konstitucija u kojoj će se uvažavati svi možda može da opstane, ali Bosna dalje, kao unitarizirana i centralizirana, je u sferi nagađanja je li uopće moguća.

Doživljavate li vi BiH kao svoju domovinu?
Nisam veliki entuzijast što se toga tiče.

Sutra, kad bi se vaš entitet htio odcijepiti, mislite li da bi vas Srbija priznala?
Hipotetski govoreći, ako i kada budemo to radili, tražit ćemo trenutak u kojem će nas priznati mnogi.

Pa i Srbija? (Sliježe ramenima)

Vas smatraju ključem za formiranjem nove Vlade, po vama, mjesto predsjednika vijeća ministara BiH Vlade, treba li to mjesto pripasti SDP-u ili Hrvatima.

Što se tiče priče o mjestu predsjedavajućeg ministarskog vijeća, ja sam svjedok formiranja jer sam i ranije imao podršku naroda pa sam sudjelovao u vlatima. Postoje dogovori da se u mandatnom dogovoru tri konstitutivna naroda rotiraju predsjedavajući i . U Sarajevu sam se sastao s gospodinom Lagundžijom i rekao sam mu da ne postoji vjerojatnost da podržim njega

Znači da je situacija ‘uzmi ili ostavi’, ili će biti bosanskohercegovački Hrvat ili neće biti Vlade?

Ja sam s gospodinom Čovićem dogovarao da oni daju to i mislim da je to pametno za BiH jer u procesu izbora Željka Komšića koji je legitiman s pogleda izbornog zakona, no s pogleda činjenice može se točno dokazati da su njega izabrali Bošnjaci ne govori o njegovom političkom legitimitetu da predstavlja Hrvate. Ukoliko se sada želi izbiti mjesto predsjedavajućeg koje pripada Hrvatu onda vi destabilizirate BiH. I dalje ću inzistirati da Čović vodi Vladu BiH i on bi bio najbolji od svih.

Po ovome mogu zaključiti da Sarajevo ne doživljavate kao svoj glavni grad?

To sam vam rekao nekoliko puta i mislim da to nije nepoznato. Sarajevo jest političko središte BiH, no tamo više nema broja Srba i Hrvata kao što je nekad bilo. U Sarajevu ima više Kineza nego Srba i Hrvata.

Čović je rekao da je budućnost Hrvata treći entitet, mislite da bi to Hrvatima koristilo.

Mislim da bi u svakom slučaju Hrvati trebali da imaju svoju političku zajednicu, entitet ili federalnu jedinicu. I to nije teško izvedivo, bile bi to granice bivše Herceg Bosne.

Vodite entitet u kojem su Hrvati gotovo manje vrijedni.

To nije točno.

Hoćete reći da Hrvati imaju isti status kao bosanski Srbi u Vašem entitetu?

Da naravno, kao građani imaju isti status. Moja partija ima veliki broj Hrvata koji uspješno predstavljaju hrvatske interese.

Oni su onda kao Komšić, to su vaši Hrvati?

To nije točno, oni su izašli na izbore i prihvatili da budu na našim listama. U Republici Srpskoj ima također puno Srba koji loše žive, a i Hrvate koji uspješno žive i nemaju tu nikakvih problema

Koliko Hrvata živi sada tu, a  koliko je živjelo prije rata?
Nema zapreka da se ovdje vrate.

Možda postoji strah?

Zašto ste vi onda ovdje došli, i vi ste Hrvat?
Ja ne živim tu.

Odvest ću vas u selo u Banja Luci gdje je obnovljeno 70 kuća i gdje Hrvati žive ili dolaze za vikend.Tu nema zapreka za povratak i nema diskriminaciju.

Samo 10 posto Hrvata se vratilo?

Da, možemo o tome pričati koliko je Srba sada u Hrvatskoj?
Kako vam se čini ovaj dvojac Josipović – Tadić za regiju. Jesu li isprike korisne i dobre za regiju?

Ja to pozdravljam i spreman sam da se priključim takvim stvarima. Svi smo se na neki način ispričali svima i svi traže stalno neko ispričavanje.

Je li od vas iz međunarodne zajednice traže da se nekome opet ispričate?

Ja se nemam kome ispričavati, Republika Srpska se ispričala za sve što se događalo ljudima. Ja u tome nisam sudjelovao kao predstavnik Republike Srpske i sad u svom inauguracijskom govoru kad sam ponovio preuzimao funkciju predsjednika opet sam se ispričao svima i da Republika Srpska ima sasvim drugo okrilje od onog što je predstavljeno u regiji. Ljudi ovdje mogu živjeti slobodno i Republika Srpska je pristupačna zajednica. Svi imamo svoje istine koje su etnički i politički motivirane, no jednog dana napisat će se racionalna istina o svemu.

Kada će te otići u Srebrenicu pokloniti se žrtvama?

U Srebrenici nije da se dogodio genocid kako se želi imputirati i stvoriti odgovornost za sve pripadnike Srba na ovim prostorima i time ruinirati i početi minirati ono što je kapacitet Republike Srpske. Što se tiče Potočara, u BiH mora postojati dogovor o tome kako će se obilježavati te stvari, a ne kao mjesta pobjede nad drugima. Ja ću otići u Srebrenicu kad prihvatljiv broj Hrvata i Bošnjaka odu sa mnom u Jasenovac.

Da se Ratko Mladić nađe u vašem entitetu što bi vi napravili?

Ono što trebam učiniti – izručio bih ga.

Ne bi imali osjećaj da ste izdali srpstvo?

Ja s haškim optužnicama odavno nemam problema

Znate li gdje je sad?

(Smijeh) Recite vi meni, vi ste istraživački novinar. No, siguran sam u jedno, tu nije.

Jeli vas vaš stil ikad koštao?

Zašto? Ja pokušavam biti realan. To što sam rekao da Sarajevo sliči na Teheran to i danas mislim jer Sarajevo ima više džamija nego Teheran.

Strastveni ste športaš, što se mora dogoditi da navijate za neku BiH reprezentaciju?

Ranije sam mislio kad igra s Turskom, no više ni to čak ne mislim. Zašto bih navijao kad nemam emocija. Primjerice, kad je BiH igrala veoma dobru utakmicu protiv Španjolske na svjetskom prvenstvu i kad su ih suci pokrali da Španjolska ide dalje, bilo mi ih je žao. No, više zbog pristupa nepravdi nego zbog nekih emocija.

A da igraju BiH s Hrvatskom, za koga bi ste navijali?

Pogledao bih dobro i više bih emocija imao za Hrvatsku.  Nećete naći ni jednog Hrvata ovdje koji kad igraju BiH s Hrvatskom neće navijati za Hrvatsku.

A svi ključevi BiH su u vašim rukama?

Pa to nisam ja birao i to ne znači da moram navijati, ne moram imati emocija prema BiH.

Koje vas emocije vežu za Hrvatsku?

Mi živimo u neposrednoj blizini, mladost i momački dani su vezani za Jadransko more. U Zagreb smo išli redovno i pratili utakmice Cibone kad su igrali Aco i Dražen Petrović, znao sam savršeno dobro tadašnju postavu. Do Zagreba nam je trebalo sat i pol. Imam rodbinu u Rijeci, tetka se odselila i udala se za Hrvata i posjećujemo se svako malo. Svi moji putevi su bili vezani za tu stranu. Kad bih išao u Sarajevo uvijek bih imao osjećaj da idem natrag, a kad bih išao u Beč preko Zagreba, imao sam osjećaj da idem naprijed. (Kliker.info-Dnevnik.hr)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku